ANUL 2022 – UNUL DE SUCCES PENTRU CANOIȘTII MOLDOVENI

Medaliat cu bronzul olimpic la Tokyo (2021), Serghei Tarnovschi la un început frumos de august 2022 a mai reușit un rezultat de mare rezonanță, devenind în premieră campion mondial la canoe. Astfel, el a cîștigat medalia de aur în cursa individuală de mare anduranță (5000 de metri), în cadrul Campionatelor Mondiale de kaiac-canoe de la Halifax (Canada).

 

Încă un sezon de excepție pentru Serghei Tarnovschi

În aceeași lună estivală a aceluiași an, discipolul dublului campion olimpic Nicolae Juravschi a cucerit medalia de argint la Campionatul European de kaiac-canoe desfășurat la Munchen (Germania), în proba de 500 m la simplu. Atunci a fost întrecut doar de legendarul ceh Martin Fuksa. De asemenea, Serghei Tarnovschi a cîștigat 2 distincții de aur la Supercupa Mondială de la Oklahoma (SUA), la simplu și la dublu-mixt, iar Oleg Tarnovschi într-un echipaj mixt a luat „argintul”.

În scurt timp, redutabilul nostru canoist, într-un stil de-a dreptul fantastic, unul de nestăvilit, își adjudecă tocmai trei distincții de aur la Campionatul Mondial Universitar, ce a avut loc în septembrie la Bydgoszcz (Polonia). Sportivul a dominat Regata în cursele individuale de 200 m și 500 m (în care de două ori l-a învins pe reprezentantul gazdelor, campionul mondial en-titre Oleksii Koliadych), precum și de 1000 m (în care și-a îmbunătățit cu peste 4 secunde rezultatul de la JO de la Tokyo!).

Grație acestor succese venite ca o încununare a unor eforturi neobosite și a unui talent cît se poate de sclipitor, Serghei Tarnovschi a fost încoronat cu titlul de Cel mai bun sportiv al anului la Gala Sportului organizată de Guvern (Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova – MEC).

„Sînt foarte fericit că am reușit în acest an să obţin asemenea realizări pentru Republica Moldova. Au fost niște experiențe de neuitat, ce te îndeamnă să perseverezi și să te perfecționezi în continuare. Deși cu un an în urmă mi-am împlinit visul de a deveni medaliat olimpic, iar recent am devenit campion mondial, consider că mai este loc de progres – mă refer la un obiectiv și mai înalt, pe care mi-l propun pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024”, a specificat plin de hotărîre și entuziasm Serghei Tarnovschi.

 

Fetele – pe unda reușitei

Au impresionat și fetele noastre participante la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În primul an post-olimpic ele nu s-au lăsat pradă oboselii, evoluînd într-o manieră plină de prospețime, dovadă nu doar a tinereții lor purtătoare de forțe regeneratoare, dar și a pregătirii impecabile tehnico-tactice, datorate în cea mai deplină măsură antrenorului echipei naționale Viktor Reneiski, dublu campion olimpic într-un echipaj cu Nicolae Juravschi.

Astfel, Daniela Cociu în luna iunie 2022 a participat la Campionatul European de la Belgrad (Serbia), unde a cucerit în mod detașat aurul în categoria U23 la dublu (pe distanța de 200 m), în pereche cu Maria Olărașu, ambele fiind medaliate și la individual. Iar la simplu Daniela s-a clasat pe locul 2 în cursa de 500 m.

„Îi sînt recunoscătoare antrenorului meu, Viktor Reneiski, pentru că a avut răbdare cu mine și m-a ajutat să ajung la nivelul la care sînt acum. Prin sport mi-am dezvoltat personalitatea și am scos la suprafaţă calităţi cu care mă mîndresc: îndemînare, rezistenţă, coordonare. Iar în spatele succesului meu stă foarte multă muncă și perseverență”, se confesează Daniela Cociu.

Maria Olărașu și ea s-a învrednicit de o medalie în proba de simplu, luînd „bronzul” la C1, 200 m, în categoria U23: „Disciplina, dorinţa de a învinge și munca asiduă, epuizantă sînt acele calități și acțiuni care constituie cheile mele spre succes. Campionii olimpici Nicolae Juravschi (în calitate de coordonator) și Victor Reneiski (antrenor principal) au fost cei care mereu ne-au ghidat dubloul – în care evoluăm împreună cu Daniela Cociu – și au adus o doză uriașă de motivare pentru noi, crezînd întotdeauna în capacităţile noastre.”

De remarcat că anterior, echipajul alcătuit din Daniela Cociu și Maria Olărașu a cucerit medalia de bronz în finala probei de 200 m la Cupa Mondială de kaiac-canoe, ce s-a desfășurat în luna mai la Racice (Cehia).

 

Tinerii la înălțimea așteptărilor

Patru trofee au cucerit tinerii canoiști moldoveni la Campionatele Mondiale de Kaiac-canoe pentru juniori şi tineret (Under 23) de la Szeged (Ungaria). De remarcat că distanța de 1000 de metri s-a dovedit a fi una cu baftă pentru ei, aducîndu-le tocmai trei medalii de bronz: Mai întîi a excelat Mihail Culceac la categoria de vîrstă juniori (U18); apoi veni rîndul lui Mihai Chihaia să iasă în evidență, doar că la categoria tineret (U23), el fiind pregătit de Vadim Salcuțan și de selecționerul Viktor Reneiski; iar la dublu juniori, la aceeași distanță, au urcat pe treapta a III-a a podiumului de premiere Mihail Culceac și Stanislav Banaru, echipaj din Bălți antrenat de Vasili Nebesnîi. A patra distincție de bronz în pușculița delegației noastre, doar că în cursa de 500 de metri, juniori, a adus-o „băiatul teribil” Mihail Culceac.

 

Olympic Hopes Regatta – ape de succes pentru delegația Moldovei

Olympic Hopes este una dintre cele mai prestigioase regate de canoe de pe mapamond, destinată tinerelor talente. Toți marii canoiști au trecut „proba de apă” pe cursele de aici. Iar Mihail Culceac a reușit în sezonul sportiv 2022 să-și treacă în cont tocmai cinci medalii, dintre care trei de aur, la competițiile desfășurate în septembrie pe suprafața lacului Zemnik, Bratislava (Slovacia).

Compatriotul nostru s-a impus în categoria de simplu Under 17, pe distanța de 200 m, după care a cîștigat bronzul la C2, 200 m, în pereche cu Stanislav Banaru. Aceste medalii au desăvîrșit realizările lor din zilele precedente: două distincții de aur ale lui Culceac la 1000 m, atît la simplu, cît și la dublu (în echipaj cu Banaru); argint la C2 și la C4, 500 m (Mihai CulceacStanislav BanaruCezar Amari și Alexandru Tacu); bronz la C1, 500 m.

Per total, cu trei medalii de aur, două de argint și două de bronz în palmares, delegația Moldovei s-a clasat în concursul pe echipe pe un prestigios loc 6 din 40 de țări participante, iar lui Mihai Culceac i-a fost acordată Cupa sportivilor (Cel mai bun canoist al competiției).

Este de menționat că grație performanțelor realizate, canoiștii din Republica Moldova au obținut dreptul să aibă cinci cote de reprezentare la Jocurile Europene de la Cracovia Malopolska 2023.

Ținem să subliniem în mod deosebit faptul că Federația de Kaiac-Canoe din Republica Moldova acordă o atenție deosebită pregătirii multilaterale atît a sportivilor, cît și a antrenorilor, pe cele mai diverse planuri, inclusiv cu privire la măsurile preventive antidoping. În această ordine de idei, în luna octombrie a lui 2022 a avut loc un seminar, organizat împreună cu Agenția Națională Antidoping. Evenimentul de instruire i-a avut drept protagoniști și lectori pe Nicolae Juravschi, președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv; Sergiu Gurin, secretarul de stat al MEC, responsabil de domeniul tineret și sport; Artiom Jucov, directorul general al Agenției Naționale Antidoping; directori de școli specializate, sportivi, antrenori și staff-ul tehnic al Federației naționale de profil.

Sursa: olympic.md