ANUL 2015 VA FI UNUL DIFICIL DIN PUNCT DE VEDERE ECONOMIC

Moldova va ieşi din criză în 2016

Anul 2015 va fi unul dificil din punct de vedere economic, iar autorităţile publice par să nu fie suficient de pregătite pentru a face faţă dificultăţilor, potrivit noului raport MEGA lansat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Experţii prognozează o scădere cu 0,2 la sută a Produsului Intern Brut în cazul unor evoluţii optimiste, în timp ce previziunile pesimiste arată o reducere de 1,8 la sută.

Constrîngerile sînt atît de natură externă, cît şi internă. În particular, înrăutăţirea situaţiei economice din Federaţia Rusă şi Ucraina, agravarea crizei de securitate din Ucraina, menţinerea restricţiilor comerciale ruseşti, dar şi recuperarea lentă a economiilor UE, vor continua să pună presiuni asupra economiei moldoveneşti, sînt de părere autorii raportului.

Ei mai apreciază că „aceste constrîngeri sînt amplificate de evoluţiile interne, înrăutăţirea situaţiei din sectorul bancar şi volatilitatea monedei naţionale au prăbuşit nivelul de încredere al consumatorilor şi firmelor în economie, iar prin urmare, majoritatea sectoarelor urmează să înregistreze declin”.

Mai mult decît atît, Republica Moldova intră în recesiune „în mare parte nepregătită, cu un sector bancar slăbit, o încredere minimă a populaţiei în bănci şi moneda naţională, un deficit bugetar care nu lasă mult spaţiu de manevre şi un nivel al rezervelor valutare aproape de minimul admisibil”. Aceste şocuri economice şi financiare „au putut fi prevăzute”, sînt de părere experţii.

„Criza din sistemul bancar reprezintă în continuare principalul pericol în adresa securităţii naţionale a ţării, iar modul în care autorităţile au intervenit în soluţionarea acesteia este inadmisibil”, a declarat Adrian Lupuşor, directorul executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup. Deşi au avut toate instrumentele legale şi instituţionale necesare pentru a ameliora situaţia, „autorităţile s-au limitat la cîteva acţiuni de suprafaţă”.

Cauzele fundamentale care au permis declanşarea crizei din sistemul bancar nu au fost încă înlăturate şi prin urmare, există riscul repetării unor şocuri similare în viitor. Situaţia este agravată de restricţionarea politicii monetare promovată de BNM, care în condiţii de recesiune, inhibă şi mai mult activitatea economică. În acest context, Expert-Grup recomandă relaxarea şi nu înăsprirea politicii monetare, pentru a canaliza surplusul de lichidităţi din sistemul bancar în economie. Problema celor trei bănci „trebuie soluţionată prin alte pîrghii decît cele de politică monetară”.

Economiştii recomandă autorităţilor să implementeze o politică fiscală stimulatorie şi nu restrictivă pentru activitatea antreprenorială, iar golurile bugetare trebuie acoperite din ajustarea cheltuielilor publice şi nu prin înăsprirea poverii fiscale.

Semnarea unui memorandum cu FMI va oferi garanţiile necesare pentru stabilitatea macroeconomică a ţării, prin deblocarea altor fonduri din partea partenerilor de dezvoltare, modernizarea infrastructurii, sporirea cererii pentru forţă de muncă şi oferirea de suport tehnic pentru Guvern şi BNM, mai menţionează Expert Grup.

Ministerul Economiei prognozează o scădere a economiei în anul 2015 cu 1 la sută, după o creştere cu 4,6 la sută în anul precedent.