ANGAJAȚII SUBDIVIZIUNILOR MAI VOR BENEFICIA DE CAMERE PORTABILE PENTRU A PREVENI TRAFICUL DE COPII DIN UCRAINA

Camerele vor permite Poliției Naționale și Poliției de Frontieră să identifice, să înregistreze și să ofere suport copiilor aflați în pericol și neînsoțiți care fug de războiul din Ucraina.

Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) din Moldova a donat 240 de camere portabile și echipamente, în valoare de 300 de mii de dolari, subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne pentru a contribui la prevenirea traficului de copii și femei din Ucraina.

Aceste camere vor contribui la eficientizarea măsurilor de supraveghere și control și vor fi purtate de personalul de securitate, care activează pe teritoriul țării și la cinci puncte de frontieră ale Moldovei, inclusiv Palanca, Tudora și Leușeni.

Acest echipament le va permite să colecteze înregistrări audio-video cu refugiații care sosesc și pleacă din principalele puncte de trecere a frontierei, precum și ale celor care decid să rămînă în țară, devenind un instrument deosebit de valoros atunci cînd sînt înregistrate fluxuri mari de călători, cînd copiii și femeile se pot confrunta cu mai multe riscuri.

Mai mult, reprezentanții autorităților de forță vor putea asigura o mai bună identificare și, corespunzător, înregistrare și referire imediată a copiilor în situație de risc, a celor neînsoțiți și separați care fug de război. De asemenea, echipamentul va permite înregistrarea dovezilor audio-video în scopul urmăririi penale a infractorilor, cum ar fi traficanții sau abuzatorii.

Copiii expuși riscului, în special cei separați sau neînsoțiți de părinți sau îngrijitori, sînt deosebit de vulnerabili la multe tipuri de violență, trafic sau exploatare. Anul trecut, UNICEF a organizat un program de instruire pentru polițiștii de frontieră, specialiști în combaterea traficului de persoane, precum și reprezentanți ai organizațiilor implicate în prevenirea și combaterea acestui fenomen.

„Acest echipament nu numai că va accelera și îmbunătăți intervențiile în cazul identificării copiilor refugiați aflați în pericol sau a celor care călătoresc neînsoțiți sau sînt separați de familiile lor. Pe termen lung, aceste camere vor asigura, de asemenea, responsabilitatea angajaților din cadrul MAI, astfel încît atît cetățenii, cît și colaboratorii sistemului să se simtă în siguranță, iar transparența interacțiunilor să fie asigurată”, a declarat Ana Revenco, Ministrul Afacerilor Interne.

De la începutul conflictului, UNICEF oferă sprijin copiilor și familiilor care sosesc în Moldova și face apel către guvernele din regiune să ia măsuri pentru a oferi siguranță copiilor. Acest lucru include consolidarea verificărilor și a mecanismelor de referire pentru protecția copiilor la punctele de trecere a frontierei.

„Mulți copii ucraineni trec granița însoțiți de vecini, rude îndepărtate sau singuri, iar acești copii sînt expuși unui risc ridicat de abuz și exploatare. Aceste camere vor consolida gama de servicii de protecție a copilului pe care UNICEF le-a oferit deja furnizorilor de servicii de prima linie de la începutul conflictului”, a declarat Maha Damaj, reprezentanta UNICEF în Moldova.

Pînă în prezent, peste 600 de mii de refugiați din Ucraina au intrat pe teritoriul Republicii Moldova pentru siguranță și protecție, inclusiv peste 100 de mii de copii. Dintre aceștia, aproape 800 au fost separați de părinți, îngrijitori sau erau neînsoțiți. Cu sprijinul UNICEF și al partenerilor, familiile refugiate au accesat servicii de plasament, juridice, informaționale și psihologice în timpul șederii lor în Moldova.

Camerele portabile sînt ușoare, pot fi folosite 24/7 și înregistrează cu acuratețe punctul de vedere al purtătorului. Astfel, această donație va completa sistemul de protecție a copilului pe care UNICEF și partenerii încearcă să-l consolideze pentru a preveni traficul și exploatarea copiilor și femeilor care fug de conflictul din Ucraina.

Sursa: mai.gov.md

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
06.01.25 - 12:13
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31