ANDREI SPINU: AM OBTINUT CEL MAI BUN PRET LA GAZE, DIN PERSPECTIVA STRICT COMERCIALA

Cele trei obiective ale delegației Republicii Moldova la negocierile cu Gazprom – de a obţine cel mai bun preţ posibil, de a nu admite o creştere mare a tarifelor, de a discuta contractul din perspectivă strict comercială – au fost realizate.

Ca urmare, ţara noastră a semnat două documente care reprezintă un protocol al negocierilor şi un contract pentru cinci ani de livrare a gazelor, fără condiţionalităţi politice, conform vicepremierului Andrei Spînu, ministru sl Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, care a susţinut astăzi o conferinţă de presă pe tema rezultatelor negocierilor de săptămîna trecută la Sankt Petersburg (Rusia), care au finalizat cu un Acord dintre Chişinău şi Gazprom.

„Protocolul stabilește detalii referitor la agenda comună pe problema gazelor și semnate de către Moldovagaz și Gazprom a contractului de livrare a gazelor pentru țara noastră, începînd cu 1 noiembrie. În ceea ce ține de preț, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația noastră, care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață. Or, în baza prețurilor actuale pe piață, pentru luna noiembrie, prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. În condițiile actuale vom avea un preț de două ori mai mic decît cel de pe piață și un preț mai mic decît am plătit în octombrie”, a relevat Andrei Spînu.

Potrivit oficialului, „prețul pentru consumatori va crește, întrucît am cumpărat gaze naturale la un preț mai ridicat, dar nu foarte mare”. „În același timp, prețul ar putea să crească şi pentru că cursul valutar la dolar a crescut. În următoarele 2-3 zile, avem angajamentul ca „Moldovagaz” să meargă la Agenţia Națională pentru Reglementare în Energetică pentru solicitarea creșterii tarifului, iar Guvernul va ajuta cetățenii. Tariful ar trebui să fie ajustat în noiembrie”, a afirmat Andrei Spînu.

În ceea ce ţine de datoria formată la Moldovagaz, oficialul a specificat că părţile au convenit să efectueze un audit independent al acestei datorii în 2022. „Republica Moldova va iniţia o licitaţie pentru a identifica cea mai bună companie de audit care se va ocupa de proces. Ulterior, în baza acestui audit urmează să se stabilească suma și să avem noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către Moldovagaz”, a spus vicepremierul.

De asemenea, Spînu a spus că înțelegerile cu Gazprom nu vor anula implementarea Pachetului energetic 3. „Am informat partea rusă că implementarea Pachetului energetic 3 este o obligaţie internaţională, iar legislaţia Republicii Moldova prevede protejarea drepturilor investitorilor”, a menţionat ministrul Infrastructurii.

În altă ordine de idei, Andrei Spînu a anunţat că, în noiembrie, Cabinetul de miniştri de la Chişinău va convoca şedinţa Comisiei interguvernamentale moldo-ruse, în cadrul căreia va fi iniţiată semnarea mai multor documente în sectorul energetic. ”Am reuşit să scăpăm de o problemă care ar fi fost o povară mare asupra consumatorilor şi care era o mare dificultate în contextul actualelor preţuri de pe piaţă. Acum avem timp şi spaţiu să ne ocupăm de probleme care ţin de eficientizarea sectorului energetic, precum şi de diversificarea surselor energetice. Republica Moldova a tras o lecţie care arată că sania trebuie pregătită vara, or, este regretabil că în zeci de ani ţara nu a reuşit să obţină mai mult în acest domeniu”, a conchis vicepremierul Andrei Spînu.

Sursa: Moldpres