Andrei Nastase vrea razboi civil in Republica Moldova?
Juristul Ghenadie Vaculovschi a examinat apelul la mobilizare, lansat ieri de liderul PPDA, Andrei Năstase, prin prisma Articolul 181 al Codului Penal. Iată la ce concluzii a ajuns juristul.
Apelul lansat de Andrei Năstase de a organiza împreună cu „bărbații în putere ai acestei țări” blocarea celor 42 de secții de votare, în care își pot exercita dreptul la vot cetățenii moldoveni care locuiesc în raioanele Republicii Moldova din stînga Nistrului, este un gest extrem de periculos. Acest apel al lui poate fi explicat atît printr-o stare de disperare, determinată de impasul politic în care se află formațiunea pe care o conduce, cît și printr-o eventuală comandă de destabilizare a situației din țară în ziua alegerilor, venită din afara țării.
Năstase, pasibil de a fi urmărit penal
Andrei Năstase este jurist de profesie. El ar trebui să știe că fiecare cetățean al Republicii Moldova, potrivit Constituției țării noastre, are dreptul de a alege și de a fi ales. Orice faptă de împiedicare a exercitării libere a acestui drept este pasibilă de urmărire penală.
Aici este cazul să invocăm Articolul 181 din Codul Penal al Republicii Moldova "Împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral sau a activității organelor electorale".
"Împiedicarea prin orice mijloace a exercitării libere a dreptului electoral sau împiedicarea activității organelor electorale:
a) săvîrșită prin blocarea sau atacarea localurilor secțiilor de votare prin orice mijloc şi în orice formă;
b) săvîrșită prin sustragerea urnelor de vot sau a documentelor electorale;
c) săvîrșită cu periclitarea vieții persoanei;
d) însoțită de vătămarea gravă a integrității corporale sau a sănătății;
e) soldată cu alte urmări grave,
se pedepsește cu amendă în mărime de la 550 la 750 unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității, de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani", prevede Articolul 181 din Codul Penal.
Astfel, Andrei Năstase provoacă organele de drept ale Republicii Moldova să-l urmărească penal, probabil, încercînd în acest mod să acumuleze ceva capital politic.
Năstase pune în pericol procesul de reglementare transnistreană
Totodată, acest apel este grav și prin faptul că pune în pericol procesul de reglementare transnistreană și perspectivele readucerii întregului teritoriu al Republicii Moldova în cîmpul de control efectiv al autorităților constituționale.
Acum să ne imaginăm că cetățenii moldoveni din raioanele de Est ale Republicii Moldova, rudele și prietenii lor din raioanele din dreapta Nistrului ar organiza o contra acțiune de apărare a dreptului lor la vot! Apare, evident, pericolul unor confruntări însoțite de violență între cetățenii țării cu preferințe politice diferite. Ce urmărește, deci, domnul Năstase? Să provoace și mai multă dezbinare în societate? Vă dați seama cum dînsul face și mai adîncă ruptura dintre cele două maluri? E foarte grav!
Sursa: Sputnik.md