Analisti militari: Daca rusii ar lua in calcul sa-si extinda ofensiva in directia Moldovei, Moscova ar avea putine mijloace sa faca asta

Analiştii militari sunt sceptici cu privire la posibilitatea ca Moscova să decidă împingerea ofensivei spre Sud-Vestul Ucrainei pentru a ajunge în Transnistria, unde se află forţe ruse, relatează Moscow Times.

Este o perspectivă care s-a conturat în lumina evoluţiilor de pe cîmpul de luptă, după atacurile recente cu rachete asupra Odesei, a declaraţiilor unui general rus privind deschiderea unui culoar spre entitatea separatistă pro-rusă din Republica Moldova, dar şi o serie de explozii în Transnistria ce au avut loc în doar 24 de ore.

Analiştii militari spun însă că şi dacă ar exista realmente un asemenea plan al Rusiei, acesta nu este momentan fezabil din pricina dificultăţilor logistice şi a concentrării forţelor şi echipamentelor în Estul Ucrainei.  

„Şansele ca ei să reuşească să avanseze şi să-şi croiască drum spre Odesa şi Transnistria sunt destul de firave. Probabil că ar fi ucişi cu toţii dacă ar încerca asta”, spune  Sam Cranny-Evans, de la centrul de reflecţie londonez Royal United Services Institute.  

În prezent, forţele ruse sunt concentrate pe eforturile de a încercui forţele ucrainene din Estul ţării, lovind din Nord dinspre oraşul port Mariupol şi în Sud dinspre oraşul Izium.  

Potrivit analiştilor, în perspectiva unei „bătălii pentru Donbas” îndîrjite şi prelungite, şi dacă ar lua în calcul să-şi extindă ofensiva în direcţia Moldovei, pornind din Hersonul ocupat, Moscova ar avea puţine mijloace să facă asta.