Amestec rusesc în alegerea bașkanului Găgăuziei

Căror legi și cărui Cod Electoral se subordonează găgăuzii?

Mihai CONȚIU

Pe data de 30 Aprilie, vor avea loc alegeri pentru funcția de bașkan al Găgăuziei. Dincolo de Constituție, în raport cu respectarea Codului Electoral al Republicii Moldova, putem admite că regiunea transnistreană nu poate fi ”trasă la răspundere” din pricina ocupației rusești, dar cum trebuie să procedeze autoritățile Statului în cazul regiunii mult prea autonome a Găgăuziei?

După cum am semnalat și cu alte prilejuri, Găgăuzia se bucură de o autonomie extrem de permisivă, beneficiază de granturi și alte ajutoare europene și din Turcia în condiții chiar prioritare, însă liderii politici (și politruci) ai acestei regiuni sfidează toate aceste avantaje umanitare, economice și civice, făcînd jocul antioccidental al Rusiei agresoare, al Rusiei care nu a ajutat economic cu nimic Găgăuzia, ci i-a stimulat cumva doar pe liderii politici ai găgăuzilor.

Dintotdeauna, dar mai ales după agresiunea rusească din Ucraina, pentru liderii găgăuzilor a fost și este o prioritate nu Constituția Statului în care trăiesc, ci ordinele exprese pe care le primesc de la Moscova, directive care, de regulă, atentează la stabilitatea, integritatea și independența Statului Republica Moldova.

Absolut nici o guvernare de la Chișinău nu a avut dorință, soluții și abilități de a-i face pe toți găgăuzii să fie conștienți că sunt cetățeni ai Republicii Moldova, că se supun Constituției și legilor acestei Țări și că, în caz contrar, sunt pedepsiți cu asprime. Toți guvernanții au vrut voturi de la găgăuzi, nu și integrarea lor ca cetățeni ai acestui Stat. Atunci care-i diferența dintre ei și ruși?

Se înțelege că, în primul rînd, Moscova are nevoie, în regim de urgență, ca aceste alegeri să fie cîștigate de către un candidat subordonat rușilor, nu Constituției și Guvernului Republicii Moldova. Candidatul ”ideal” este, se înțelege, Evghenia Guțul, sprijinită de către Partidul Șor al banditului condamnat Ilan Șor.

Pentru ca această slugă preaplecată a rușilor să cîștige, Moscova și-a delegat pentru susținerea ei o redutabilă ”artilerie artistică grea” pentru a le înmuia inima găgăuzilor ”sentimentali”. Îi pasă lui Putin de ”bunăstarea” găgăuzilor la fel cum ”îi pasă” de viețile sutelor de mii de soldați ruși pe care i-a trimis în Ucraina ca să moară pentru ambițiile lui personale tiranice și demonice!

Prin urmare, pentru susținerea candidatului marelui bandit, jefuitor al patrimoniului național și condamnatului penal Ilan Șor, au ieșit la rampă interpreții ruși Filip Kirkorov, Stas Mihailov și Nikolai Baskov, deocamdată.

Filip Kirkorov a transmis un mesaj în favoarea candidatei lui Șor, dînd ”asigurări că Evghenia Guțul, împreună cu echipa Partidului „ȘOR” și liderul formațiunii, Ilan Șor, vor transforma Găgăuzia într-un plai de vis, așa cum s-a întîmplat și cu municipiul Orhei”. Stas Mihailov și-a declarat susținerea spunînd, printre altele, că ”va veni vremea cînd și Găgăuzia va deveni un plai de vis, iar Evghenia Guțul este omul potrivit pentru asta”. La rîndu-i, Nikolai Baskov a spus: ”Dragi prieteni, cu siguranță voi veni în Găgăuzia – un colț confortabil al Moldovei, care, datorită eforturilor prietenilor mei, Ilan Șor și Evghenia Guțul, va deveni un adevărat plai de vis”.

Oare nu-i clar pentru toată lumea că acești trei interpreți ruși, care au o priză considerabilă la moldoveni, au primit sarcini directe de la Kremlin ca să o susțină pe candidata lui Șor la funcția de bașkan? Oare nu-i limpede pentru oricine că pînă și discursurile/mesajele lor de susținere au fost scrise de un singur autor-comandant de operațiuni?

Suplimentar, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de la Moscova, Leonid Sluțki, și-a expus sprijinul față de Evghenia Guțul, cu care a avut o discuție în format online. Oficialul rus a numit-o pe Guțul ”viitorul bașkan”. Observați, așadar, că rușii sunt deja siguri că acum vor cuceri politic Găgăuzia prin Șor!

Pe fundalul acestui amestec rusesc agresiv, sfidător și pe față în alegerea bașkanului, întrebăm autoritățile Statului: Căror legi și cărui Cod Electoral se subordonează găgăuzii? Oare candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, nu poate fi sancționată dur prin chiar scoaterea ei de pe lista electorală, inclusiv a candidaților care sunt sprijiniți de ruși și care s-au și deplasat la Moscova pentru așa ceva? Oare celor trei interpreți ruși nu trebuie să li se interzică intrarea pe teritoriul Republicii Moldova pentru ”misiuni electorale”?

Știm că în Codul Electoral, printre altele, este stipulată și prevederea privind agitația electorală, potrivit căreia ”exerciţiul acestui drept (electoral; n. aut.) poate fi supus unor formalităţi, condiţii, restricţii sau sancţiuni prevăzute de lege, care constituie măsuri necesare într-o societate democratică, pentru securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor…”, dar și faptul că ”se interzice concurenţilor electorali să implice sub orice formă persoanele care nu sunt cetăţeni ai Republicii Moldova în acţiunile de agitaţie electorală”.

În contextul războiului criminal declanșat de Rusia în Ucraina și a războiului hibrid rusesc pornit și aflat în plină desfășurare pe teritoriul Republicii Moldova, suntem teribil de curioși să vedem cum vor proceda autoritățile Statului față de acest amestec agresiv al Rusiei în alegerea bașkanului! Îi vor permite candidatei lui Șor să participe la alegeri? Vor fi capabile să îi împiedice candidatura din perspective absolut legale? Vor impune interdicție de intrare în Republica Moldova celor trei interpreți ai Kremlinului? Vom trăi și vom vedea cum știe Statul să se apere și împotriva acestei agresiuni rusești!