Amenintari fatise cu razboi civil
”Dodon trebuie înlăturat! Nu contează că moldovenii îl vor vota majoritar!”
Mihai CONȚIU
”Republica Moldova și Dodon se îndreaptă cu pași mari, astăzi, spre modelul Belarus și Lukașenko și nu e vorba despre amenințare, ci avertisment și transparență din partea statelor democratice, UE și SUA. Monitorizarea e strictă, iar mersul pe drumul pe care a pornit îl duce pe Dodon acolo, admițind că ar cîștiga alegerile (sublinierea ne aparține)”, scrie analistul politic român de Curte al lui Plahotniuc, Iulian Chifu, într-o ”analiză” publicată pe Deschide.md în ziua de 23 Octombrie.
Cu o seară înainte, la dezbaterea electorală de la ProTv Chișinău, ”firava” Maia Sandu, ”candidata de serviciu la prezidențiale a unor sondaje stîlcite”, prefigura și ea un astfel de scenariu, fără să-l numească întocmai. Ea, însă, invoca viitoarele și inevitabilele nemulțumiri sociale ale oamenilor în cazul în care Dodon va cîștiga, dînd de înțeles că ea este exponenta acestora. La fel ca și Chifu, și Sandu a invocat fraude imaginare ”justificative pentru protestele viitoare deja programate”.
Nu e prima dată cînd Chifu ”decide” modelul Belarus pentru Moldova. Am mai scris că analistul român se pliază perfect pe interesele mafiote ale lui Plahotniuc de a reveni în Țară, dar și pe cele ale unor bătrîni securiști români complici cu oligarhul fugar. Observați că ”analistul român al lui Plahotniuc” spune că ”nu e vorba despre amenințare, ci avertisment și transparență din partea statelor democratice, UE și SUA”! Vrea, astfel, să ne convingă că scenariul Belarus e, de fapt, o fatalitate, o viitoare realitate inevitabilă, care-i decisă de UE și SUA, nu de către Plahotniuc și ”acoperiții lui români”. Afirmă astfel în contextul în care admite că Dodon ar cîștiga alegerile, excluzînd din start că acestea pot fi adjudecate corect.
Chifu scrie că ”monitorizarea” (alegerilor) e strictă”. Cît de strictă e dacă, din pricina pandemiei, APCE nu-și trimite observatori? În acest caz, cît de pertinentă va fi o analiză de la distanță a alegerilor? Va fi întocmită tot în baza unor ”rapoarte românești”? Am observat deja că, tot în acest context, raportorii politici români de la Bruxelles șantajează efectiv Moldova. Ei au spus că există riscul sistării liberei circulații a moldovenilor în spațiul UE dacă va cîștiga Dodon. Asta tot prin invocarea unor fraude imaginare!
Totodată, ca un argument decisiv împotriva lui Dodon, Chifu scrie despre proasta administrare a crizei pandemice. În logica sa, asta ar însemna că și Președintele Klaus Iohannis și premierul român Ludovic Orban ar trebui să demisioneze, la fel și cancelarul german, premierul britanic, Președintele Franței, Regele Spaniei să abdice și tot așa, nemaivorbind despre Olanda, care, fiind depășită de situație, își trimite bolnavii în Germania!
Privitor la ”firava” Maia Sandu, la prestația ei și de la ProTv Chișinău, în contextul proferării unor acuze și amenințări deja de tip interlop, asumîndu-mi riscurile de rigoare (mă refer la Corectitudinea Politică), vă expun reacția mea spontană: ”Femeie, rostul tău e să naști, să dai viață unei ființe, să-ți făurești o familie, nu să ameninți cu însîngerarea familiilor poporului tău!” Da, știm că pentru îndeplinirea ”proiectelor ei sîngeroase” se bazează pe ”batalioanele de forță” ale lui Usatîi!
În consecință, constatăm că absolut toți adversarii interni și externi ai lui Dodon vorbesc despre scenariul Belarus ca fiind inevitabil din cauza unei decise de ei fraudări a alegerilor! Nimeni, însă, nu vrea să recunoască realitatea că, la vedere, cu anticipație agresivă, toți aceștia vor să fraudeze post factum turul al doilea al prezidențialelor prin acest scenariu scris de ei din timp! ”Dodon trebuie înlăturat! Nu contează că moldovenii îl vor vota majoritar!”, au decis ei.
P. s. Nu mă grăbesc să afirm că SUA și UE doresc cu adevărat derularea unui scenariu Belarus la Chișinău. Cu toate acestea, am ferma convingere că există suficienți ”șoptitori politici români” aciuiați prin aceste structuri. Nimeni nu a fost curios pînă acum, cel puțin la vedere și operațional, să afle cîți politicieni și agenți români, dar și străini, a plătit și încă îi mai plătește cu bani mulți Plahotniuc, cine sunt aceștia și în ce funcții decizionale se află.
În acest context, poziția lui Serghei Narîșkin, care a vorbit despre aceea că americanii ar pregăti aici un scenariu revoluționar după modelele Belarus și Kîrgîstan, nu trebuie privită ca o imixtiune în alegerile din Noiembrie și nici ca o amenințare la adresa SUA, ci ca un semnal de alarmă că ”se știe ce se știe”, iar asta și în condițiile arătate în cele descrise în acest articol.