AM PRIMIT LA REDACŢIE

Moldova trebuie să accelereze ritmul reformelor pentru a reduce sărăcia şi a asigura prosperitate tuturor

Directorul regional al Băncii Mondiale pentru Belarus, Moldova şi Ucraina, Qimiao Fan, a efectuat o vizită la Chişinău în perioada 10-13 noiembrie, pentru a discuta cu autorităţile statului şi partenerii de dezvoltare ai Moldovei suportul curent oferit de Grupul Băncii Mondiale pentru agenda de dezvoltare a ţării.

Discuţiile cu Preşedintele Timofti, Prim-ministrul Leancă şi alţi membri ai Guvernului, cît şi cu lideri ai partidelor politice şi parlamentari, s-au concentrat pe domeniile principale de asistenţă ale Grupului Băncii Mondiale în următorii patru ani. Consiliul Directorilor executivi al Grupului Băncii Mondiale a discutat recent Strategia de Parteneriat cu Ţara (SPT) pentru Moldova pentru anii 2014-2017. Noua SPŢ va oferi circa 570 milioane dolari SUA pentru trei piloni: (i) sporirea competitivităţii, (ii) consolidarea capitalului uman şi reducerea riscurilor sociale şi (ii) promovarea unei Moldove verzi, curate şi rezistente, pentru a asista ţara în implementarea Strategiei sale Naţionale de Dezvoltare „Moldova 2020”.

„În discuţiile purtate cu decidenţii politici şi liderii partidelor din Moldova am reiterat disponibilitatea Grupului Băncii Mondiale de a asista ţara în realizarea unei game largi de priorităţi de reformă”, a declarat dl Fan. „Accelerarea reformelor este critică pentru a reduce sărăcia şi a asigura prosperitate tuturor.”

În special, sînt necesare eforturi mai concertate de îmbunătăţire a guvernării şi mediului de afaceri, îndeosebi în sectorul financiar. „Pentru a asigura politici monetare eficace şi o supraveghere adecvată a sectorului financiar, competenţele şi independenţa Băncii Naţionale a Moldovei şi a altor reglementatori financiari trebuie să fie pe deplin protejate prin lege”, a accentuat dl Fan.

În cadrul vizitei dl Fan a discutat cu autorităţile şi despre statutul de implementare al proiectelor în derulare şi pregătirea unor proiecte noi.

Din momentul aderării Moldovei la Banca Mondială în 1992, peste un miliard de dolari SUA au fost alocaţi pentru 49 de operaţiuni la nivel de ţară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 11 proiecte active, angajamentele totale constituind 205,7 milioane dolari SUA. Domeniile de asistenţă includ reforma regulatorie şi dezvoltarea afacerilor, educaţia, asistenţa socială, guvernarea electronică, sănătatea, aprovizionarea cu apă şi canalizare, agricultura şi altele. Corporaţia Financiară Internaţională a oferit investiţii totale în sumă de 191 milioane dolari SUA, iar Agenţia Multilaterală de Garantare a Investiţiilor a oferit garanţii totale în sumă de 95 milioane dolari SUA. Ambele instituţii sînt membre ale Grupului Băncii Mondiale.