Altii care-s incapabili sa preia ”modelul moldovenesc” experimentat ”eficient” in bodegi si piete

Protestele și tulburările sociale cresc pe măsură ce mai multe țări înăspresc restricțiile pentru nevaccinaţi

Politica Covid din Noua Zeelandă a ajuns din nou pe primele pagini. Săptămîna trecută, Jacinda Ardern, premierul acestei ţări insulare, a recunoscut că noile sale planuri de slăbire a restricțiilor riscau să transforme țara într-o societate „cu două niveluri”, transmite The Telegraph.

Conform politicii „semaforului”, cei care sunt vaccinați se vor putea deplasa și utiliza relativ liber serviciile, în timp ce nevaccinaţii nu se vor putea mişca prea mult.

Dar această politică nu se limitează la națiunea insulară din Pacific: permisele de vaccin cîștigă teren în întreaga lume, pe măsură ce țările introduc libertăți mai mari pentru cei care sunt imunizați, riscînd crearea unei clase nevaccinate.

Poate că unul dintre cele mai revelatoare mandate de vaccinare luate în considerare este în Austria, unde numărul cazurilor este din nou în creștere, iar cei care nu sunt vaccinaţi riscă să fie nevoiţi să nu mai iasă din case.

Vineri, Alexander Schallenberg, cancelarul țării, a avertizat că, dacă numărul de pacienți cu Covid în unitățile de terapie intensivă din Austria depășește 600 – sau o treime din capacitatea totală a ATI a țării –, cei care nu au fost vaccinați vor fi forțați să stea în izolare și vor putea părăsi locuinţele doar în anumite circumstanțe.

Aceasta este una dintre opțiunile cele mai extreme luate în considerare, dar și altor țări le este din ce în ce mai puțin frică să intervină în viața cetățenilor lor, în încercarea de a asigura rate mari de vaccinare.

Angajați concediați pentru că au refuzat vaccinul

În Iulie, Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, anunța o politică de „vaccin pentru job” pentru oricine lucrează pentru Guvernul federal. El a cerut, de asemenea, angajatorilor din sectorul privat să facă mai mult pentru a încuraja vaccinarea – mulți sunt obligați cu entuziasm.

În August, United Airlines a anunțat obligativitatea vaccinării pentru cei 67.000 de angajați ai săi, iar pînă la sfîrșitul lunii Septembrie, compania a declarat că 99% au fost inoculaţi anti-covid. Aproximativ 600 de oameni au fost concediați, punînd compania în fruntea liniilor de luptă ale obligativităţii vaccinului.

Tyson Foods – o companie de ambalare a cărnii care are 120.000 de angajați – a fost, de asemenea, lăudată de Biden pentru că şi-a forţat toţi oamenii să se vaccineze.

Fabricile de procesare a cărnii din SUA au înregistrat o serie de focare la începutul pandemiei, iar cînd compania a anunțat pentru prima dată că va cere vaccinarea lucrătorilor, doar 45% din forța de muncă a fost imunizată. Pînă la sfîrșitul lunii Septembrie, compania a spus că această cifră se ridica la aproximativ 90%.

Potrivit Casei Albe, rata de vaccinare în statul Washington a crescut cu 34% după ce guvernatorul a anunțat cerințe pentru lucrătorii statului.

Cu toate acestea, rapoartele din presă au arătat că aproape 1.900 de lucrători de stat – inclusiv antrenorul șef de fotbal de la Universitatea de Stat din Washington – și-au părăsit locurile de muncă sau au fost rugați să plece de cînd cerința a fost instituită.

Astfel de vaccinuri pentru politicile de locuri de muncă au stîrnit controverse și sunt mii de oameni care fie și-au părăsit locurile de muncă, fie au fost concediați.

Human Rights Watch (HRW) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la obligativitatea vaccinării în Cambodgia, unul dintre puținele ţări în care copiii sub 12 ani sunt inoculaţi. La începutul acestei luni, guvernatorul Phnom Penh a emis un ordin prin care cere oricărei persoane cu vîrsta peste șase ani să prezinte dovada statutului înainte de a li se permite intrarea în școli, piețe, restaurante și alte spații publice.

Organizația a spus că ordinul a fost emis cu puțină publicitate și fără a menționa scutiri medicale. Aproximativ 76% dintre oamenii din Cambodgia sunt complet vaccinați, dar organizația a spus că există încă preocupări cu privire la acces.

„Guvernul trebuie să se asigure că vaccinurile Covid-19 sunt disponibile pentru toată lumea și că măsurile restrictive nu împiedică în mod arbitrar oamenii să-și îndeplinească nevoile de bază și să obțină servicii esențiale”, a declarat Phil Robertson, director adjunct pentru Asia al HRW.

Pașapoartele de vaccinare au devenit obişnuite în Europa

Între timp, în multe țări europene, pașapoartele de vaccinare sunt acum obligatorii dacă vrei să ai ceva asemănător unei vieți sociale.

În Iulie, Emmanuel Macron, Președintele francez, a anunțat că oricine dorește să intre în cinematografe, muzee, restaurante și baruri va trebui să prezinte dovada vaccinării sau un test Covid negativ.

Franța este una dintre cele mai sceptice națiuni de pe pămînt în ceea ce privește vaccinurile, dar „pass sanitaire” a turboalimentat rata de vaccinare a țării, anterior lentă. Acum, aproximativ 67 la sută din țară este dublu vaccinată, comparativ cu aproximativ 66 la sută în Marea Britanie.

Dar politica a declanșat și un nou val de proteste în stilul „gilets jaunes”, manifestanții fiind supărați de astfel de restricții într-o țară în care „liberté” este consacrată ca un drept universal.

Germania are o regulă similară „3G”. Începînd cu luna August, oricine dorește să intre într-o clădire publică, cum ar fi o cafenea, un cinema sau un azil de bătrîni, trebuie să dovedească că a fost fie vaccinat, recuperat de Covid, fie testat (geimpft, genesen, getestet).

Oricine este îngrijorat de faptul că, odată introduse, astfel de restricții sunt greu de retras ar trebui să fie încurajat de exemplul Portugaliei – în timpul Verii a fost necesară dovada vaccinării pentru intrarea în baruri și restaurante. Dar a doua cea mai mare rată de vaccinare din lume – aproape 87% din populație este pe deplin protejată – și ratele scăzute ale cazurilor înseamnă că cerințele au fost abandonate luna trecută.

În Marea Britanie, doar Scoția a introdus ceva similar. Acest lucru a intrat în vigoare în Scoția la 1 Octombrie, companiile avînd o perioadă de grație de 17 zile pentru a-l pune în aplicare – a devenit o cerință legală pe 17 Octombrie pentru oricine merge la un club de noapte sau la un eveniment mare, cum ar fi un meci de fotbal, să arate dovezi de vaccinare dublă sau un test negativ.

Cu toate acestea, dacă o astfel de politică va intra în vigoare în Anglia este o chestiune de dezbatere. În Septembrie, ministrul Sănătății, Sajid Javid, a exclus introducerea unui pașaport de vaccinare – cel puțin deocamdată – după o reacție a parlamentarilor conservatori.

”Nu mi-a plăcut niciodată ideea de a spune oamenilor că trebuie să arate actele sau ceva pentru a face ceea ce este doar o activitate de zi cu zi, dar am avut dreptate să o analizăm corect”, spune Javid.

„Am făcut o analiză corespunzătoare și, deși ar trebui să-l păstrăm în rezervă ca o posibilă opțiune, sunt încîntat să spun că nu vom merge mai departe cu planuri pentru pașapoartele de vaccinare”, adaugă oficialul britanic.

Deși este posibil ca o politică generală de vaccinare să nu fie o politică oficială a Guvernului, vaccinurile sunt necesare pentru lucrătorii din aziluri de îngrijire – începînd cu 11 Noiembrie, oricine care lucrează sau care se oferă voluntar într-o casă de îngrijire va trebui să fie vaccinat complet, cu excepția cazului în care sunt scutiți medical.

Cu toate acestea, potrivit estimărilor Departamentului pentru Sănătate și Asistență Socială (DHSC), aproximativ 40.000 de îngrijitori – șapte la sută din forța de muncă – vor refuza vaccinul, ceea ce înseamnă că managerii vor fi forțați să-i concedieze, epuizînd o forță de muncă care are deja un deficit de personal de aproximativ 120.000 de oameni.