Alegeri decisive în Turcia. Erdogan vs Kilicdaroglu

Turcii votează, Duminică, în cadrul unuia dintre cele mai importante scrutine din istoria de 100 de ani a Turciei moderne, care ar putea să ducă la schimbarea lui Tayyip Erdogan după 20 de ani la putere și să oprească calea tot mai autoritară a guvernului său, scrie Reuters, informează mediafax.

Votul va decide nu numai cine conduce Turcia, o țară membră NATO cu 85 de milioane de locuitori, ci și cum este guvernată, încotro se îndreaptă economia sa, în contextul unei crize profunde a costului vieții, și forma politicii sale externe.

Sondajele de opinie îi dau un ușor avans principalului contracandidat al lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, care conduce o alianță de șase partide de opoziție, dar dacă nici unul dintre ei nu va reuși să obțină mai mult de 50% din voturi, va avea loc o a doua rundă de alegeri la data de 28 Mai.

Alegerile au loc la trei luni după cutremurele din Sud-Estul Turciei, care au provocat moartea a peste 50.000 de persoane. Mulți locuitori din provinciile afectate și-au exprimat furia față de reacția inițială lentă a guvernului, dar există puține dovezi că această problemă a schimbat modul în care oamenii vor vota.

Alegătorii vor alege, de asemenea, un nou Parlament, probabil o cursă strînsă între Alianța Populară, formată din Partidul conservator AKP al lui Erdogan și partidul naționalist MHP și altele, și Alianța Națiunii a lui Kilicdaroglu, formată din șase partide de opoziție, inclusiv Partidul Republican al Poporului, înființat de fondatorul Turciei, Mustafa Kemal Ataturk.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 8.00 și se vor închide la ora 17.00. În conformitate cu legea electorală turcă, raportarea oricăror rezultate este interzisă pînă la ora 21.00.