ALA NEMERENCO, IN LOC SA FIE ”INTERNATA”… UNDEVA, A FOST NUMITA MINISTRA

Afaceri pe bani mulți pe seama coronavirusului

O serie de fapte apărute în spațiul public mă determină să cred că Ala Nemerenco, ministra Sănătății, este una dintre protejatele de bază ale Maiei Sandu deoarece, de mai multă vreme, îi asigură președintei un suport protocolar personal extrem de însemnat, asupra căruia vom reveni altădată. Prin acțiunile și expunerile sale, Ala Nemerenco pare mai puțin medic și mai mult ”comentator medical politic”. Fac parte din acea categorie de oameni care se înclină pînă la pămînt în fața medicilor, dar față de doamna Nemerenco nu am același instinct. Dumneaei mi se pare a fi mai curînd un ”medic sub acoperire” spre a-și justifica unele abilități manageriale, să le zicem și așa, subtile.

Știu foarte bine cît studiază și muncește un medic. Un medic adevărat, nu are nevoie de confirmare și protecție politică. Aducîndu-ne aminte de jalnicul ex-președinte Timofti, care s-a zbătut pentru creșterea salariilor magistraților corupți în marea lor majoritate, deschid o mică paranteză! Dacă Nemerenco îi respectă cu adevărat pe medici, avînd calitatea de ministră a Sănătății și fiind și una din amicele intime ale președintei Sandu, ar trebui să se lupte pînă în pînzele albe, să ceară cu insistență obsesivă ca salariile medicilor să le depășească pe cele ale deputaților, iar acestora din urmă să li se ofere salariile pe care le au acum medicii și profesorii. Medicii au nevoie de privilegii, nu deputații!

Nu mie, din senin, mi-a cășunat ceva pe Ala Nemerenco pentru că s-a cuibărit în dormitorul politic al Maiei Sandu, ci chiar ea este cea care ne-a oferit probe care o fac nedemnă de… multiplele calități pe care și le asumă. Amintiți-vă că a fost implicată în scandalul Diplomei de Masterat despre care s-a spus că a obținut-o fără a frecventa studiile! Replica Alei Nemerenco la aceste acuzații a fost de-a dreptul aiuritoare și, firește, auto-incriminantă, deoarece ea a spus că diplome similare au fost oferite tuturor persoanelor care au pus bazele Școlii de Management în Sănătate Publică și că nu ține de competența deputaților să ceară anularea actelor respective

„Această diplomă nu a fost oferită doar mie, a fost oferită de către o instituție, autoritate de Stat, la 7 persoane. Nu ne-a chemat nimeni să ne întrebe, a fost recunoștința sistemului pentru o muncă de voluntariat. În acest caz trebuie să vină oameni din domeniul academic și să-și spună părerea. Nu deputații să strige în gura mare să fie anulate aceste diplome”, a spus cu impertinență Nemerenco.

În urma acestei declarații, Nemerenco nu trebuia numită ministră a Sănătății, ci internată ”într-o anumită clinică”, vopsită în galben, ca steagul PAS, păzită de niște ”băieți cu epoleți”. Iubite cititorule, reține că această femeie demnitar confundă o Diplomă de Masterat acordată unui medic cu o diplomă onorifică oarecare. O astfel de Diplomă, iubite cititorule, în cazul unui medic, certifică evoluția și capacitatea lui profesională, nicidecum implicarea civică în anumite acțiuni. Pentru așa ceva, ca și în cazul cu care se justifică Nemerenco, există altfel de Diplome, dar în nici un caz de Masterat!

Mihai CONȚIU