AGRESIUNEA RUSA IN UCRAINA

Rușii au folosit în Ucraina bombe speciale „cu cuie”, interzise în zonele civile

Armata rusă a folosit împotriva populației civile din Ucraina bombe speciale care împrăștie cuie asemănătoare unor „săgeți de darts” - un tip de armă folosită pentru prima oară în timpul Primului Război Mondial și a cărei folosire este interzisă în zonele rezidențiale, informează CNN. Dovezile folosirii acestor proiectile au apărut în zonele de lîngă orașele Irpin și Bucha, unde trupele ruse au fost deja acuzate de comiterea de masacre împotriva populației civile. La mai bine de o lună după ce armata ucraineană a preluat controlul orașului Irpin, localnicii încă mai găsesc astfel de mini-săgeți împrăștiate în curțile caselor sau înfipte în pereții locuințelor. „Nu le poți scoate cu mîinile, ai nevoie de un clește”, a declarat pentru CNN un localnic din Irpin.

 

Protestatarii au blocat intrarea într-un port a unui vas încărcat cu petrol rusesc

Protestatari Greenpeace au blocat, duminică, intrarea unui petrolier sub pavilion grecesc într-un port din sudul Angliei pentru că era încărcat cu petrol din Rusia, relatează Reuters. Poliția a făcut arestări în timpul incidentului. Deși și Marea Britanie și Uniunea Europeană au dat interdicții navelor rusești de a intra în porturile lor, există unele excepții, în condițiile în care Regatul Unit nu a interzis încă total importurile de petrol rusesc, urmînd ca acesta să fie eliminat complet pînă la sfîrșitul anului. Interdicțiile împotriva vaselor rusești au venit ca parte a sancțiunilor impuse Rusiei după ce Putin a dat ordinul de invadare a Ucrainei.

 

Militarii ruși pun mine antipersonal chiar și în jucării sau frigidere

Minele antipersonal reprezintă principala ameninţare la adresa locuitorilor din teritoriile ucrainene eliberate de sub ocupaţia armatei ruse. Sute de persoane, atît din localităţile situate la nord-vest de Kiev, cît şi în cele de la nord-est de Harkov, de unde invadatorii au fost obligaţi să se retragă, au murit după ce au călcat sau au trecut cu maşinile sau utilajele agricole peste dispozitivele explozive amplasate de soldaţii ruşi. Potrivit autorităților, rușii au pus mine antipersonal chiar și în frigidere sau în jucăriile copiilor. Astfel de situaţii au fost înregistrate la Borodianka, Irpin sau Bucea, cele mai afectate localităţi din apropierea Capitalei Ucrainei, însă în prezent minele fac numeroase victime în localităţile din regiunea Harkov, unde a avut loc o contraofensivă puternică a soldaţilor ucraineni. „În ultima localitate eliberată Ţîrkun, au fost două femei care au murit, după explozia unor mine. Lasă după ei iadul”, a declarat purtătorul de cuvînt al Poliţiei regionale din Harkov, Olena Baranik.

 

Lukașenko a cerut consolidarea rapidă a OTSC

Președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, i-a îndemnat luni pe ceilalți membri ai alianței militare dominate de Moscova, OTSC, să rămînă uniți și a acuzat Occidentul că speră să prelungească conflictul din Ucraina pentru a încerca să slăbească Rusia cît mai mult posibil. Lukașenko, vorbind la un summit al liderilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, a declarat că „sancțiunile infernale" împotriva țării sale și a Rusiei ar fi putut fi evitate dacă grupul ar fi vorbit pe o singură voce. „Fără un front unit, Occidentul colectiv va crește presiunea asupra spațiului post-sovietic", a spus Lukașenko în cadrul declarațiilor de deschidere, transmise la TV, adresîndu-se președintelui rus Vladimir Putin și liderilor Armeniei, Kazahstanului, Kîrgîzstanului și Tadjikistanului. Lukașenko a mai precizat că „Rusia nu ar trebui să lupte singură cu încercarea de extindere a NATO".

 

Rusia pregătește terenul pentru referendumuri în Herson și Zaporojie

 

Ocupanţii ruşi au primit ordin de la Kemlin să pregătească un referendum în regiunile Herson şi Zaporojie în următoarele luni, a declarat într-o intervenţie televizată luni un consilier al ministrului ucrainean de interne, Vadim Denisenko, citat de EFE. „Există instrucţiuni din partea Moscovei ca în cîteva luni să se ajungă la organizarea unui referendum. În acest moment, ei nu înţeleg încă foarte clar despre ce să fie acest referendum, dar se vor concentra pe pregătirea terenului pentru consultare”, a declarat oficialul ucrainean, citat de agenţia Unian. Consilierul citat a menţionat că „ruşii încearcă să-şi consolideze prezenţa pe cît pot” nu doar în oraşul Energodar, din regiunea Zaporojie, ci şi în alte părţi. „Ei încearcă să-şi impună puterea, în multe aşezări îşi instalează supraveghetori, adeseori din lumea criminală”, a spus Denisenko, adăugînd că sînt cazuri cînd amante şi rude apropiate sînt instalate în funcţii. La rîndul său, preşedintele administraţiei militare regionale din Herson, Ghennadi Laguta, a declarat că ocupanţii colectează datele personale ale rezidenţilor pentru alegeri şi şi-a exprimat convingerea că oamenii din Herson susţin Ucraina şi nu vor merge la referendum.