AGRESIUNEA RUSA IN UCRAINA

Lupte grele în Donbas

Ucraina negociază cu Rusia evacuarea militarilor răniți, blocați în oțelăria Azovstal și oferă, în schimb, prizonieri de război ruși. Vicepremierul Irina Vereșciuk spune că încă nu există un acord, dar se poartă discuții.

În același timp, guvernul ucrainean anunță că va elibera regiunea Herson, din sudul țării, înainte ca această să fie alipită la Rusia. Autoritățile impuse acolo de Moscova cer anexarea, fără să mai organizeze un referendum, așa cum anunțaseră inițial.

Comisia Europeană estimează că războiul a provocat Ucrainei pagube de 500 de miliarde de euro.

Președintele Volodimir Zelenski și cancelarul german Olaf Scholz au vorbit, miercuri seară, despre noi sancțiuni economice pe care comunitatea internațională ar urma să le impună Rusiei.

 

Forţele ruse şi-au înteţit atacurile în estul Ucrainei şi aparent ar fi înregistrat cîteva cuceriri teritoriale în regiunea Donbas, potrivit armatei ucrainene, informează joi DPA.

Regiunea estică Donbas este principala ţintă a forţelor militare ruse, de cînd acestea au invadat Ucraina, pe 24 februarie.

Protejarea republicilor separatiste proruse din estul Ucrainei a fost motivul oficial formulat de Kremlin pentru declanşarea „operaţiunii militare speciale”. Cu cîteva zile înainte să înceapă războiul, preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut aceste republici ca fiind independente, provocînd furia Kievului şi critici ferme din partea comunităţii internaţionale.

 

Bombardament în nord-est

Un atac aerian rus asupra oraşului Novgorod-Siverskîi, în nord-estul Ucrainei, s-a soldat cu cel puţin trei morţi şi 12 răniţi, în noaptea de miercuri spre joi, au anunţat serviciile de urgenţă locale.

„Sînt trei persoane ucise şi 12 rănite în urma unei lovituri” aeriene ruse asupra Novgorod-Siverskîi, a afirmat un purtător al serviciilor de urgenţă, furnizînd un prim bilanţ.

„Astăzi, între orele 00:10 şi 00:23, duşmanul a întreprins un atac aerian, probabil dintr-un bombardier Su-30SM”, au anunţat la rîndul lor forţele ucrainene, potrivit AFP. „Ruşii au lovit infrastructuri critice, printre care şcoli. Alte clădiri administrative şi case rezidenţiale au fost de asemenea avariate”, a informat mai devreme, joi dimineaţa, guvernatorul regiunii Cernigău (Cernihiv), Viaceslav Ceaus. El şi-a însoţit mesajul cu mai multe fotografii, în care se pot vedea clădiri complet distruse, maşini calcinate şi un nor de fum înălţîndu-se deasupra dărîmăturilor.

 

Soldații ruși care s-au retras ar fi lăsat în urmă documente militare cheie care dezvăluie planurile lui Putin

Soldații ruși care au fugit ar fi lăsat în urmă documente militare cheie care arată că Vladimir Putin intenționa să pună mîna pe toată Ucraina, a declarat miercuri directorul Biroului de Investigații din Ucraina într-o declarație pe Telegram.

Anchetatorii au găsit „documente importante ale soldaților din forțele armate ale Federației Ruse care arată clar că Rusia se pregătea să pună mîna pe întreg teritoriul Ucrainei”, a declarat directorul Biroului de Investigații, Oleksi Suhacev.

 

Amploarea crimelor din Ucraina este „șocantă”

Șefa ONU pentru drepturile omului a declarat că o mie de cadavre au fost recuperate în zona capitalei ucrainene Kiev în ultimele săptămîni, adăugînd că multe dintre faptele pe care le verifică de la invazia rusă pot echivala cu crime de război.

„Amploarea crimelor ilegale, inclusiv indicii ale unor execuții sumare în zonele din nordul Kievului, este șocantă”, a declarat Michelle Bachelet Consiliului pentru Drepturile Omului din Geneva într-un mesaj video.

Reuters anunță că Consiliul pentru Drepturile Omului va decide dacă va deschide o anchetă oficială asupra atrocitățile care au avut loc la Kiev și în alte regiuni în februarie și martie.

 

Soldaţii ruşi, filmaţi în timp ce împuşcă doi civili neînarmaţi

Soldații ruși au împușcat doi civili ucraineni neînarmați, într-o reprezentanță auto de la marginea capitalei ucrainene Kiev. CNN a obţinut, de pe camerele de supraveghere, o înregistrare video a momentului care în prezent este investigat drept crimă de război de către procurorii ucraineni.

Una dinte victime este proprietarul reprezentanţei de vehicule care a fost jefuită, iar cealaltă un bărbat în vîrstă de 68 de ani care lucra ca paznic.

 

Ucrainenii aruncă în aer și distrug poduri de pontoane în Lugansk ca să-i oprească pe ruși

Ucrainenii au aruncat în aer și au distrus cel puțin două poduri de pontoane de lîngă Bilohorivka, oprind astfel avansurile rușilor în regiunea Lugansk, arată imaginile din satelit sau filmate cu drona, scrie CNN.

În ultimele ore, ucrainenii au oprit de două ori încercările Rusiei de a traversa rîul Seversky Doneț în regiunea Lugansk, și au aruncat în aer două poduri de pontoane lîngă Bilohorivka.

O imagine din satelit obținută de compania de informații geospațiale BlackSky arată un pod rusesc cu pontoane traversînd rîul în 10 mai, la scurt timp după ce un baraj de artilerie ucrainean a lovit zona.

În imagini se vede cum fumul se ridică de pe malul vestic al rîului Seversky Doneț, la un capăt al podului. Pe malul estic se văd cratere și fum, inclusiv în jurul vehiculelor militare rusești care au încercat să traverseze.