AGRESIUNEA RUSA IN UCRAINA

Rușii bombardează din nou combinatul Azovstal din Mariupol

Trupele ruse au început să bombardeze marţi după-amiază combinatul siderurgic Azovstal, din oraşul Mariupol, port ucrainean la Marea Azov, după ce soldaţi ucraineni ar fi încălcat încetarea focului, a anunţat Ministerul Apărării rus, citat de agenţia de presă RIA, transmite Reuters.

''A fost declarată o încetare a focului, civilii au trebuit să fie evacuaţi din perimetrul Azovstal. Militari din batalionul Azov şi din armata ucraineană, care sînt staţionaţi la uzină, s-au folosit de asta. Ei au ieşit din subsol, au preluat poziţii de luptă pe teritoriul şi în clădirile uzinei'', a menţionat ministerul.

''Acum unităţi ale armatei ruse şi ale Republicii Populare Doneţk, folosind artilerie şi aviaţie, încep să distrugă aceste poziţii de tragere'', mai arată Ministerul Apărării rus.

Rusia îşi numeşte agresiunea asupra Ucrainei drept ''operaţiune specială pentru denazificarea'' ţării vecine şi pentru protejarea comunităţii rusofone din estul acesteia, acuzaţie considerată de Kiev şi Occident ca neîntemeiată.

 

Rusia susține că a lovit cu rachete un aeroport din Odesa

Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat marţi că Rusia a lovit cu rachete un aerodrom militar de lîngă Odesa, unde Ucraina primea armament occidental, transmite Reuters.

"Rachete de înaltă precizie Onyx au lovit un centru logistic la un aerodrom militar din regiunea Odesa, pe unde se livrau arme străine", arată un comunicat al ministerului, precizînd că "au fost distruse hangare unde se aflau drone Bayraktar TB2, precum şi rachete şi muniţie din SUA şi ţări europene".

Forţele ruse au lovit cu rachete şi cu artileria şi alte obiective din Ucraina, inclusiv centre de comandă, depozite de armament şi un sistem de rachete antiaeriene S-300, notează Agerpres.

Guvernatorul regiunii ucrainene Odesa, Maksim Marcenko, a declarat că oraşul a fost lovit luni seara cu o rachetă, iar atacul s-a soldat cu mai mulţi morţi şi răniţi.

 

Forțele ruse blochează lîngă Berdiansk 2.000 de locuitori din Mariupol

Circa 2.000 de locuitori din Mariupol, care s-au adunat în apropiere de localitatea Berdiansk, nu au reuşit încă să ajungă în Zaporojie, oraşul ucrainean unde se refugiază majoritatea locuitorilor din zonă, iar autorităţile s-au organizat pentru primirea lor, întrucît trupele ruse le blochează accesul, a declarat Vadim Boicenko, primarul portului Mariupol, din sud-estul Ucrainei, relatează EFE, Unian şi Ukrinform, potrivit Agerpres.

“Ne aşteptam ca astăzi să aibă loc evacuarea de pe centura de lîngă Berdiansk. Acolo astăzi s-au adunat circa 2.000 de locuitori din Mariupol şi aşteaptă să fie evacuaţi. Această evacuare este de două săptămîni aşteptată, iar noi am anunţat începutul ei. Dar trupele inamice ruse ne dau peste cap planurile şi nu permit cetăţenilor noştri să ajungă în Zaporojie, a declarat Boicenko.

La Mariupol, potrivit lui Boicenko, mai rămîn 100.000 de locuitori, care aşteaptă şi ei să fie evacuaţi. El a adăugat că 200 de civili se ascund în tunelurile de la combinatul siderurgic Azovstal, unde se află şi sute de combatanţi ai batalionului Azov.

 

Zelenski condiţionează neutralitatea Ucrainei

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a condiţionat neutralitatea cerută ţării sale de către Rusia de eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei, inclusiv a regiunii Donbas (est) şi a peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014, relatează EFE.

Într-un interviu difuzat luni seara de canalul de televiziune saudit Al Arabiya, Zelenski a afirmat că „ruşii insistă asupra neutralităţii, iar pentru noi cel mai important este eliberarea Donbasului şi a tuturor teritoriilor ocupate temporar, precum şi a peninsulei Crimeea, şi ea ocupată”.

 

Armata ucraineană spune că a respins 12 atacuri ale rușilor

Forțele armate ucrainene au comunicat că în ultima zi au respins 12 atacuri rusești în regiunile Lugansk și Donețk. De asemenea, ei susțin că au doborît șapte drone de atac. În actualizarea operativă zilnică, Statul Major a spus că sînt indicii că rușii scot echipamente din depozit pentru a reaproviziona unitățile. „Conform informațiilor disponibile, 17 tancuri și 60 de BMP-1 au fost scoase din depozit în orașul Bohuchar din regiunea Voronej, în perioada 27 aprilie – 2 mai 2022. Acestea au fost trimise pe teritoriile ucrainene ocupate temporar de trupele ruse”, potrivit sursei citate de CNN.

Statul Major a spus că forțele ruse au continuat atacurile din direcția Izium și au continuat lupta prelua a prelua controlul deplin asupra orașelor Rubijne și Popasna mai la est. „Mișcarea de rezistență se dezvoltă în orașele și satele ocupate temporar de agresor”, a transmis Statul major al forțelor ucrainene.

Serhiy Hayday, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, a declarat că în ultimele săptămîni bombardamentele au distrus casele din mai multe orașe, Severodonețk, Hirske și Orikhove. În Donețk, trei persoane au fost ucise în urma bombardamentelor asupra orașului Vuhleda. Autoritățile din regiunea Zaporijie au transmis că luptele continuă, în special în jurul orașului Hulyaipole.