AFACERILE RUSEŞTI ŞI CONTRAFACERILE LUI IONIŢĂ, ŞALARU ŞI GHIMPU

Liderul PL sau Eşecul minciunii aproape perfecte

Autor: Mihai CONŢIU

Spre deosebire de cam toţi „jurnaliştii independenţi”, fără să am vreo motivaţie să fac partizanat politic pentru vreunul dintre partidele sau politicienii din prima linie, urmăresc atent evoluţia evenimentelor şi, instinctual, am tendinţa de a-l apăra, cu decenţă, pe cel lovit cel mai tare. Aşa a fost şi la prima suspendare din funcţie, nu cea de-a doua, a preşedintelui român Traian Băsescu, cînd semnatarul acestor rînduri şi Ion Berlinski ne-am situat dezinteresat de partea sa.

A început campania electorală – au început mizeriile! În ceea ce-l priveşte pe liderul PLDM, Vlad Filat, atacurile concertate şi concentrate asupra lui nu şi-au slăbit intensitatea începînd cu momentul în care acesta, în calitate de prim-ministru, a denunţat mai mult decît justificat fostul Acord al fostei AIE. Cei care-l bubuie neîncetat pe Filat se blindează cu cinicul, ridicolul şi manipulatorul motiv că fostul premier ar fi subminat astfel acea alianţă de guvernare pro-europeană. Adevărul e că lucrurile stau taman invers. Dacă Filat nu denunţa atunci acel Acord nefast al AIE, la ora actuală, cariera sa politică ar fi fost grav compromisă de aceiaşi care, acum, încearcă fără succes să i-o maculeze (moldoveneşte: să i-o mînjească, să i-o calce în picioare).

La pragmatismul său, este greu de imaginată că Filat nu a luat în calcul şi riscul de a fi demis din funcţia de prim-ministru. Filat nu avea cum să nu fie conştient de ura personală ridicolă pe care i-o poartă Ghimpu şi subalternii lui cointeresaţi Dorin Chirtoacă şi Anatol Şalaru. În momentul denunţării Acordului AIE, Filat era cel mai mare pericol pentru acuzatorul lui principal – aşa-zisul europenist şi pro-român Ghimpu. Ulterior, faptele au demonstrat că Ghimpu a eşuat în chiar timpul în care credea că interpretează melodia unui marş victorios împotriva lui Filat.

Nu puţini sînt „comentatorii politici şi jurnaliştii independenţi” care l-au acuzat pe Filat de rea-voinţă, dar nimeni nu a avut onestitatea să analizeze profunzimea şi implicaţiile atitudinii împăciuitoriste a lui Filat chiar şi după ce, tot printr-un procedeu de tip „rider politic”, Ghimpu le-a ridicat comuniştilor mingea la fileu ca să contribuie la îndepărtarea acestuia din funcţia de prim-ministru. Am suficiente motive să cred că strategia paşilor înapoi făcuţi de Filat are comandamente strict pro-europene.

Acest lucru îl ştiu prea bine şi inamicii liderului PLDM. Filat a fost înlăturat din postul de premier pentru acuzaţii imaginare şi neprobate juridic, care au fost manipulate de aşa manieră încît, ulterior, i s-a pus şi interdicţia de a mai candida la funcţia de premier.

Mafia devoratoare a ţării reprezentată de profitorii frauduloşi din fondurile şi bunăvoinţa europenilor, iar aici ne referim exclusiv la Ghimpu, „drumarul” Anatol Şalaru şi alianţa banditească din Primăria condusă de Chirtoacă, profită din plin de faptul că, pentru Uniunea Europeană şi Occident, în general, o prioritate este integrarea europeană a R. Moldova. Pentru europeni, absolut logic, contează mai mult civilizarea acestei ţări şi bunăstarea moldovenilor, eradicarea corupţiei rămînînd o constantă, dar şi ca o consecinţă subsidiară a procesului de integrare în UE. Remarcaţi faptul că după ce Mihai Ghimpu a fost scos dintr-un loc în care nu avea ce căuta, de la guvernare, certurile dintre liderii noii alianţe parcă nu există, numai că rivalităţile au fost reformulate în alte strategii.

Deşi parcă s-au înţeles ca să nu se mai atace reciproc, inamicii de moarte ai lui Ghimpu şi Chirtoacă nu mai sînt comuniştii, ci Filat şi PLDM.

De ce a închis ochii Filat şi de ce nu-i închid ceilalţi?

La ora actuală, mai vorbeşte cineva despre vînătoarea ilegală din Pădurea Domnească, în care a fost ucis un om? Nu! De ce? Să reţinem amănuntul ticălos în care a fost născocită „suspiciunea de corupţie” spre a-l împiedica pe Filat să candideze la un alt mandat de premier! Prin asta şi prin atacurile concertate împotriva sa, moldovenii parcă au fost anesteziaţi cu morfină ca să nu se mai gîndească la faptul că totuşi cineva trebuie să plătească pentru crima de la vînătoarea ilegală din Pădurea Domnească. Amintiţi-vă că Ghimpu a fost primul care l-a transformat pe Filat într-un sac de box mediatic! A făcut asta deoarece liberalii lui erau cei mai implicaţi în această afacere necurată. La minciuni moldoveneşti bătrînul amorez de 62 de ani e mare meşter!

Observaţi că, de cînd a fost demis Filat, Pădurea Domnească a devenit un subiect tabu pentru toţi jurnaliştii şi comentatorii politici „dornici de dezvăluirile tuturor adevărurilor”! „Cinstitul” Ghimpu tace, dar îl acuză permanent pe Filat de vrute şi nevrute, imaginîndu-şi că evaluatorii occidentali nu ştiu cîţi bani a scos Anatol Şalaru al lui din cîţiva centimetri de asfalt „ocoliţi” din drumurile pe care „le-a construit”. Acest Şalaru, care ţine presă strict pentru a-l denigra pe Filat, figurează pe lista electorală a PL-ului lui Ghimpu. Dar la cîte fraude şi delapidări a făcut acest tribun fals din anii ’90 la Ministerul Transporturilor, la cîte locomotive a dat foc, este foarte probabil că partidul de buzunar al lui Ghimpu să nu treacă în Parlament. Toată lumea s-a convins de „cinstea” celor de la PL. Ghimpu mai lucrează şi pentru aducerea în parlament a lui Renato Usatii, groapă în care va cădea el şi încă un partid. O să vă spunem care anume ceva mai tîrziu.

Afacerile necurate ale lui Ghimpu de cînd a ajuns la guvernare

Mafia lui Ghimpu a inventat „subiectul Filat” pentru ca moldovenii să nu-şi mai amintească de următoarele doar cîteva pricini:

  1. Să nu-l mai acuze pe Ghimpu de faptul că a păgubit ţara prin impunerea desfăşurării unui referendum de tot rîsul în 2010.
  2. Că liberalii lui din Consiliul Municipal Chişinău, în frunte cu Dorin Chirtoacă, au o înţelegere tacită cu consilierii comunişti şi votează cu hărnicie decizii de atribuiri ilegale de terenuri, clădiri etc. (4.500 de Euro arul de pămînt!).
  3. Ghimpu şi mama lui Dorin Chirtoacă şi-au cumpărat cîte un apartament de lux în zona rezidenţială în care locuieşte Vladimir Voronin (cine se aseamănă, se adună).
  4. Jafurile din fondurile europene destinate construcţiei de drumuri pe vremea cînd Anatol Şalaru era ministru al Transporturilor; afacerile necurate cu trenurile şi locomotivele recondiţionate în România şi care s-au făcut scrum la comandă.
  5. Pînă să ajungă preşedinte interimar de ţară şi preşedinte al Parlamentului, Ghimpu umbla în nişte haine ponosite. În nici un an, a ajuns să poarte ceas de cîteva mii de euro şi palton de aproximativ acelaşi preţ, cravate şi izmene subţiri la fel de scumpe ca amanta lui foarte sfătoasă să nu vadă că moşului i-i frig la zoate şi ciolane.
  6. Ca prin farmec, firma Parstar Petrol, controlată de asociatul lui Ghimpu din Eurosim, a ajuns la un rulaj de peste un miliard de lei după 2010.
  7. Începînd tot cu anul 2010, în mod absolut miraculos, de parcă abia de atunci Ghimpu a devenit un geniu în domeniul petrolier, firma Parstar Petrol a importat produse petroliere în sumă de peste 837, 8 milioane lei,în cea mai mare parte de la Petrotel Lukoil din România. Importul a fost efectuat prin firma neozeelandeză Prime Exim Limited.
  8. Pe mai departe, Parstar a exportat seminţe de rapiţă şi uleiuri grele în sumă de 3,9 milioane lei. Procurările interne de mărfuri şi servicii din 2010 au însumat peste 132.2 milioane de lei, iar livrările pe piaţa internă au fost de un miliard 237,5 milioane lei.
  9. Printre clienţii Parstar în Moldova sîntÎCS Lukoil Moldova, ÎS Calea Ferată din Moldova, Întreprinderea Municipală Parcul Urban de Autobuze, ÎM Tirex Petrol, Eurosim SRL, Goiana Petrol Company etc.
  10.  Cît priveşte cîteva cifre de afaceri care au legătură cu venirea lui Ghimpu la guvernare, este demn de reţinut că Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova a înregistrat un profit de 199,1 milioane de lei, Întreprinderea Municipală Parcul Urban de Autobuze – 78,8 milioane de lei, ÎCS Lukoil Moldova 88,4 milioane de lei, Eurosim SRL – 66,8 milioane de lei, Administraţia de Stat a Drumurilor – 26,6 milioane lei, Drumuri Chişinău, Drumuri Bălţi, Drumuri Criuleni, Drumuri Teleneşti, Drumuri Anenii Noi, Drumuri Ialoveni, Drumuri Rîşcani, Drumuri Străşeni – 12,4 milioane lei, Edilitate SA – 13,9 milioane lei.
  11.  Din 2010 Parstar a cumpărat produse petroliere de la următoarele companii:
    Rompetrol Moldova – 23 milioane de lei; Lukoil Moldova – 22,3 milioane de lei; Petrom Moldova – 10,7 milioane lei; Moldis Trading LTD – 10,4 milioane lei; Valiexchimp – 10,7 milioane lei.
  12.  În ceea ce priveşte Eurosim SRL, amintim că fondatorii companiei sînt Ceban Veaceslav, care deţine 33% şi este şi administrator, Aramă Iurie deţine 33%, iar al treilea fondator al companiei este Ghimpu Mihai, care deţine 34% din Eurosim. Întreprinderea deţine cu drept de proprietate privată staţia PECO din bulevardul Dacia 54/1, care era gajată la Mobias Bancă contra sumei de 1.800.000 USD. Se ştie că în acest moment benzinăria este dată în locaţiune unui agent economic care comercializează produsele petroliere ale Petrom Moldova. Din 2010 Eurosim a avut un total de livrări de produse în sumă de 57,5 milioanelei, iar total procurări în sumă de 76,7 milioane lei.
  13.  Tot aşa, firma Parstar, în afară de importul produselor petroliere, procură o parte din acestea pe piaţa internă pe care o furnizează către întreprinderile de stat şi municipale subordonate Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor şi Primăriei Municipiului Chişinău. Totodată Parstar este furnizorul principal al Eurosim SRL. În acelaşi timp, unul din clienţi este Lukoil Moldova. Aceştia din urmă procură benzină pentru a avea acces la Air MoldovaşiAeroport.
  14.  Pe de altă parte, se ştie că firma Parstar deţine terenuri extravilane în oraşul Cimişlia, satul Cerniţa (raionul Floreşti) şi satul Ciucur-Mingir (raionul Cimişlia). Deţinerea acestor terenuri nu este deloc întîmplătoare, iar asta pentru că ele sînt păstrate spre a fi oferite spre vînzare celor care vor reconstrui drumurile. Cele din Cimişlia în cadrul reconstrucţiei planificate pe drumul Cimişia-Hânceşti iar cel din raionul Floreşti pentru drumul M2.

Nu-i aşa că acum înţelegeţi mai bine rostul plasării de către Ghimpu a lui Anatol Şalaru la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor? Şi cît de sărac şi cinstit este clanul Ghimpu de la Coloniţa?

Unul din cunoscuţi a zis bine într-o discuţie privată zilele ăstea ”Treuca puterii este dulce”. Cu părere de rău, în Republica Moldova guvernările acestor 20 de ani au demonstrat-o cu vîrf şi îndesat.

La fel de bine acum înţelegeţi mai limpede cît de bogat este „cinstitul” Mihai Ghimpu? În acest context, înţelege oricine „logica lui Ghimpu” prin care şi-a îndreptat tunurile de artilerie împotriva lui Filat! De ce? Pentru că se simte cu musca pe căciulă şi fiindcă Filat şi PLDM sînt singura miză politică a UE şi SUA pentru civilizarea, democratizarea şi prosperitatea ţării în contextul integrării europene. Acest lucru îl ştiu prea bine şi ruşii, dar şi Ghimpu. Dar ei lucrează pentru aducerea lui Usatîi şi a PCRM la puetere ca să-şi plătească partenerii pentru „parteneriatul” cu comuniştii din Primăria capitalei.

Ofertele politice ale PLDM din aceşti ani

Procesul integrării europene presupune asumarea unor riscuri greu de înţeles pentru oricine, iar Filat se pare că şi le-a asumat în deplină cunoştinţă de cauză. Filat nu pare a fi aventurierul politic periculos şi hotărît să-şi subordoneze şi să-şi bată joc de ţară aşa cum vrea Ghimpu, iar acest lucru l-a remarcat probabil şi Occidentul. Haideţi să ne uităm un pic la doar două sau trei ministere subordonate PLDM ca să înţelegem mai bine cum stau lucrurile!

La Ministerul Educaţiei, de pildă, Filat a propulsat-o pe Maia Sandu, un profesionist desăvîrşit, care s-a avîntat lucid în reformarea unui sistem corupt şi dominat de bătrînii rinoceri sovietici semidocţi. Nu uitaţi că Maia Sandu s-a angajat în demararea unor reforme admise şi de guvernarea comunistă atunci cînd parcă era pro-europeană! Cine au fost cei mai vehemenţi critici ai reformelor iniţiate de Sandu? Comuniştii, socialiştii, Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă!

La Ministerul Justiţiei, Filat a înaintat o echipă tînără excepţională în frunte cu Oleg Efrim. La fel mai putem vorbi despre Ministerul Agriculturii…, despre Ministerul de Interne şi tot aşa.

Cu toate acestea, Filat tace de dragul unui imaginar consens. Fireşte că o face strict în virtutea unor comandamente ale integrării europene. La vedere, constatăm că ruşii sînt cei mai înveninaţi adversari ai integrării europene a R. Moldova. Prin urmare, dincolo de comunişti, care parcă sînt mai temperaţi, socialişti sau Renato Usatîi, cea mai virulentă armată anti-Filat este cea a lui Ghimpu.

Astfel, asistăm la cea mai reuşită operaţiune anti-europeană a ruşilor prin intermediul unor forţe politice şi mediatice acoperite atît de bine încît omul simplu nu-şi poate imagina nici o clipă că „cinstitul român Ghimpu” lucrează în favoarea intereselor Kremlinului şi serviciilor secrete ruseşti. În concluzie, Filat credem că tace şi nu contraatacă strict în interesul unei linişti necesare siguranţei naţionale şi integrării europene a ţării, dar şi în virtutea unor certitudini electorale. De aceea şi este atacat cu atîta violenţă!

Opinia publică ţinută în priză cu toate diversiunile

Pentru ca moldovenii să nu bage de seamă cele enumerate mai sus şi hoţiile care se fac în Primăria condusă de Chirtoacă în cîrdăşie cu comuniştii, lumea trebuie prostită şi ţinută în priză cu toate fleacurile transformate în ştiri sau dezvăluiri senzaţionale. Un astfel de fleac este şi Veaceslav Ioniţă.

Băiatul acesta cu grave probleme la capitolul potenţă a fost ales la timpul şi momentul potrivit. Este victima ideală pentru vulpoi bătrîni ca Veaceslav Platon sau mafia liberală a lui Ghimpu. Este mai puţin important cît a căştigat Ioniţă din trădarea PLDM, mai demn de băgat în seamă fiind faptul că ne-a demonstrat cît de ieftin este. Iese din politică la fel cum a şi intrat – pe nebăgate de seamă. A devenit un ratat înainte de a se afirma.

Dacă de la măscăriciul de Ghimpu ştim la ce să ne aşteptăm, parcă de la Ioniţă ar fi trebuit ca să avem pretenţie la un minim discernămînt. Aproape zilnic, individul acesta mai găseşte cîte 5-10 milioane de lei delapidaţi de către fratele sorei vecinului cumnatului verişorului nepotului lui Filat. Observaţi, însă, că Ioniţă şi guguştiucii de presă ai Ghimpului pomenesc mai întîi numele lui Filat, iar mai apoi, la etc., pe fratele sorei vecinului cumnatului verişorului nepotului lui Filat. De data aceasta, în contextul enunţat mai sus, chiar este mîna reală a Moscovei, nu mîna rusească pe care o foloseşte Ghimpu şi Corina Fusu cînd… Ştiţi ce fac Ghimpu şi Corina cu mîna…! Atacurile lui Ioniţă nu sînt nimic altceva decît o diversiune prin care se pare că Veaceslav Platon şi cointeresatul Ghimpu, în contextul unui scenariu rusesc mai amplu, urmăreşte să-i creeze lui Filat alte suspiciuni de corupţie. Ei şi ruşii ştiu prea bine că Filat şi PLDM constituie certitudinea integrării europene a ţării, dar reprezintă şi un real pericol electoral prin acumularea unei majorităţi parlamentare lejere.

Campania electorală ce se derulează se anunţă a fi una dintre cele mai sălbatice şi costisitoare din istoria acestei ţări. Aşa cum spuneam şi cu alt prilej, mirosul sîngelui deja se simte. Moldovei nu i se va ierta opţiunea civilizaţiei europene. Drama cumplită constă în aceea că nu doar ruşii sînt potrivnici independenţei Republicii Moldova, ci şi partide şi grupuri operative de tip paramilitar constituite din moldoveni. Vor rezista moldovenii? Urmează să vedem, pe parcurs!

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:04
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39