Adio sex in afara casatoriei! In Indonezia, va fi interzis prin lege

Indonezia urmează să ratifice, Marţi, o serie de schimbări importante la Codul său Penal, modificări despre care criticii susţin că vor fi un pas înapoi în promovarea libertăţilor democratice în ţara Sud-Est asiatică, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Printre cele mai controversate amendamente se află articole care vor pedepsi relaţiile sexuale în afara căsătoriei (cu închisoare de pînă la un an), coabitarea cuplurilor necăsătorite, insultarea Preşedintelui ţării şi exprimarea de opinii contrare ideologiei naţionale, cunoscută drept Pancasila.

Vicepreşedintele Camerei Reprezentanţilor a Parlamentului indonezian, Sufmi Dasco Ahmad, şi şeful Comisiei parlamentare însărcinate cu supervizarea revizuirii Codului Penal, Bambang Wuryanto, au anunţat că Legislativul va organiza, Marţi, o şedinţă plenară pentru a ratifica noile prevederi.

Guvernul şi Camera Reprezentanţilor au căzut de acord asupra modificărilor respective.

În ultimii ani, revizuirea Codul Penal indonezian, care datează din perioada colonială a ţării, a condus la proteste masive.

Parlamentul intenţionase să ratifice noul Cod Penal în Septembrie 2019, dar demonstraţiile la nivel naţional legate de ameninţările la adresa libertăţilor civile au oprit adoptarea sa.

Potrivit noului act normativ, plîngerile privind relaţiile sexuale în afara căsătoriei şi coabitarea pot fi făcute doar de către rude apropiate, precum soţ/soţie, părinte sau fiu/fiică, în timp ce insultarea Preşedintelui poate fi raportată numai de către Preşedinte.

Însă experţii juridici şi reprezentanţii societăţii civile sunt de părere că schimbările nu sunt suficient de ambiţioase.

”Acest Cod Penal este un pas înapoi imens pentru Indonezia. Statul nu poate gestiona moralitatea. Sarcina Guvernului nu este de a fi un arbitru între Indonezia conservatoare şi cea liberală”, a explicat Bivitri Susanti, expertă în drept la Universitatea Indonezia.

Articolele referitoare la blasfemie, proteste fără notificare şi exprimarea de opinii contrare ideologiei naţionale Pancasila au fost problematice din punct de vedere juridic, întrucît erau în mare măsură interpretabile.

Noul Cod Penal din Indonezia va intra în vigoare în termen de trei ani după ratificare, întrucît Guvernul şi instituţiile abilitate trebuie să elaboreze reglementările necesare implementării schimbărilor adoptate.