Adevarul despre moartea lui Bruce Lee. Actorul ar fi murit in timp ce avea relatii cu amanta

Moartea lui Bruce Lee ridică încă semne de întrebare, iar asta pentru că locul în care şi-a dat ultima răsuflare rămîne un mister pentru mulţi.

Bruce Lee şi-a cîştigat faima atît cu prestaţiile din filmele americane, cît şi cu cele din Hong Kong, reducînd decalajul dintre ambele lumi. În mod remarcabil, el a realizat acest lucru în scurtul timp petrecut pe pămînt. În timp ce realizările sale pot fi detaliate în mod obiectiv în paginile unei cărţi, faptele din jurul morţii sale dureroase rămîn un mister.

Pînă în prezent, apar dezbateri despre modul în care vedeta de film şi-a găsit sfîrşitul, iar multe dintre teorii se învîrt în jurul presupusei sale amante, Betty Ting Pei.

Tatăl actorului, Hoi-Chuen, era un celebru star de operă şi l-a introdus în industria cinematografică la o vîrstă fragedă, în timp ce creştea în Kowloon, Hong Kong. La începutul anilor '40, Lee a început să apară în mai multe filme. Era un copil, dar devenise deja o vedetă, urmînd, de asemenea, mai multe pregătiri în artele marţiale.

După mutarea sa în SUA, la 18 ani, devine instructor de arte marţiale, iar asta îl ajută să cîştige, în cele din urmă, un loc în lumina reflectoarelor de la Hollywood.

În cele din urmă se întoarce la Hong Kong, recuperîndu-şi cu uşurinţă popularitatea din copilărie, iar asta după ce lansează cîteva filme, dintre care unele produse şi regizate de el. Bruce Lee a murit pe 20 Iulie 1973, cu o lună înainte de lansarea celui mai popular film al său, "Enter the Dragon", care l-a consacrat la nivel mondial

Moartea sa bruscă a fost un şoc pentru mulţi, deoarece actorul părea sănătos, evita drogurile şi alcoolul, îşi lua suplimentul de vitamine în mod riguros şi îşi respecta regimul de fitness. Cu toate acestea, el a fost găsit inconştient într-o cameră din Hong Kong în acea noapte îngrozitoare din 1973, iar moartea sa a fost confirmată la Spitalul Queen Elizabeth.

Deşi investigaţiile iniţiale au considerat neconcludentă cauza decesului său, alte examinări post-mortem au arătat că a murit după ce a consumat un analgezic.

Un raport detaliat despre cauza morţii sale arată că starul a ameţit după ce a luat analgezicul şi s-a dus să se întindă. În timp ce dormea, a intrat în comă. Rezultatele autopsiei au relevant că actorul a murit din cauza unei reacţii hipersensibile la ingredientul conţinut de analgezic. Reacţia a declanşat un edem cerebral şi, în cele din urmă, a dus la moarte.

Pînă în prezent, moartea lui Bruce Lee ridică încă întrebări, deoarece majoritatea dovezilor fie par neconcludente, fie lasă loc de interpretări.

Unele teorii presupun că legenda s-a intersectat cu gangsterii chinezi, care, în cele din urmă, i-au luat viaţa, în timp ce altele sugerează că a fost otrăvit. O altă teorie atribuie moartea actorului intoxicaţiei cu canabis.

Alţii cred că există o formă de putere supranaturală în moartea sa, speculaţiile variind de la woodoo la un misterios blestem care planează asupra familiei.  Printre aceste speculaţii, cea mai răspîndită o are în centru pe actriţa taiwaneză Betty Ting Pei, amanta sa. Mulţi cred că actorul şi-a întîlnit sfîrşitul în timp ce întreţinea relaţii sexuale cu ea, în casa ei din Hong Kong.

După moartea lui Lee, producătorul şi partenerul său de afaceri Raymond Chow, care l-a descoperit inconştient, a lansat o declaraţie pentru a închide zvonurile despre modul în care a murit.

În declaraţia sa, producătorul a susţinut că actorul s-a prăbuşit acasă, în timp ce se plimba în grădină împreună cu soţia sa, Linda Emery. Povestea a rămas o vreme în picioare, asta pînă cînd un reporter a descoperit că ambulanţa îl ridicase pe faimosul actor, în noaptea fatidică, din casa lui Pei, iar asta a ridicat noi întrebări.

Matthew Polly a relatat în cartea sa, „Bruce Lee: The Life”, că declaraţia lui Chow a fost fabricată pentru a-i proteja pe copiii lui Lee. Polly a susţinut că producătorul s-a gîndit că ar fi rău ca oamenii să afle că Lee a fost găsit inconştient în apartamentul presupusei sale amante. Prin urmare, l-a îmbrăcat pe actor şi a încercat să-l stabilizeze. Cînd nu şi-a recăpătat cunoştinţa, l-a chemat pe medicul lui Pei, dr. Eugene Chu, care a încercat să îl reducă la viaţă, dar fără rezultat. Au chemat o ambulanţă pentru a-l transporta la spital.

Totuşi, în încercarea de a proteja imaginea lui Lee, Chow a insistat ca ambulanţa să-i conducă la spitalul Queen Elizabeth, care se afla mai departe de casa lui Pei, asta pentru a evita suspiciunile. În timpul drumului, a sunat-o pe soţia lui Lee, Linda Emery, şi i-a cerut să vină la spital.

Linda şi-a urmărit soţul pînă la secţia de urgenţă, dar a fost informată că a murit cu mult înainte de a ajunge la spital.

Cine era Betty Ting Pei

Pe măsură ce adevărul din jurul morţii lui Bruce Lee a început să iasă la suprafaţă, mulţi fani înfocaţi au aruncat imediat săgeţi către Betty Ting Pei. Cei mai mulţi au acuzat-o în mod categoric că l-a ucis, în timp ce alţii au sugerat că ar mai fi în viaţă dacă nu ar fi fost cu el în acea noapte.

Treptat, viaţa actriţei a devenit de nesuportat, forţînd-o în cele din urmă să se retragă. A ajuns să dezvolte schizofrenie, distrugîndu-şi definitiv cariera.

Înainte ca totul să se prăbuşească, Pei era o actriţă din Taiwan, care s-a mutat la Hong Kong două decenii mai tîrziu pentru a-şi începe cariera. A apărut în filme precum „Shell Purple”, „The Millionaire Chase”, „The Yellow Muffler”, printre alte drame, comedii şi musicaluri.

În mijlocul numeroaselor relatări despre noaptea nefericită a lui Bruce Lee, Pei a spus o parte din poveste în speranţa că va găsi pacea.

Ea a susţinut că nu mai poate suporta povara. Într-un interviu, a negat acuzaţiile că starul ar fi murit în timp ce făceau dragoste, spunînd că astfel de speculaţii erau nedrepte pentru el. Pei a recunoscut că a avut o relaţie strînsă cu Lee, că se întîlniseră cu cîteva luni înainte şi că şi-a găsit sfîrşitul în patul ei.

Cu toate acestea, contrar credinţei celor mai mulţi oameni, actorul a apărut la apartamentul ei în acea seară doar pentru a discuta despre realizarea filmului „Jocul morţii”.

Chow a fost, de asemenea, acolo, dar a plecat mai tîrziu pentru a participa la o întîlnire La scurt timp după asta, Lee s-a plîns de o durere de cap severă, determinînd-o să-i ofere un analgezic. El a vrut să doarmă puţin şi s-a întins în pat. Cîteva ore mai tîrziu, cînd Chow s-a întors de la întîlnire, l-a găsit inconştient. A chemat un medic şi, în cele din urmă, l-au transportat la un spital, unde a fost declarat mort.