A murit scriitorul Ion Ciocanu!

Criticul literar, poetul, prozatorul și publicistul Ion Ciocanu, deținător al Ordinului Republicii, s-a stins din viață ieri, la vîrsta de 81 de ani, relatează MOLDPRES. Vestea tristă a fost confirmată de către fiica regretatului scriitor, Argentina Ciocanu-Gribincea și de către  secretarul Uniunii Scriitorilor din Moldova, Titus Știrbu.

Solicitat de MOLDPRES, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a afirmat că Ion Ciocanu, pînă la 1989, era considerat un scriitor susceptibil de acțiuni subversive. ”A fost atent tolerat de regimul comunist și asta pentru că întotdeauna a avut o atitudine morală și națională față de problemele noastre stringente. A fost unul dintre cei mai aprigi luptători pentru adevărul științific și istoric în anii mișcării de eliberare națională”, a declarat Arcadie Suceveanu.

Totodată, academicianul Mihai Cimpoi a spus că Ion Ciocanu a fost un critic model și un bun diagnostician. ”El are un discernămînt deosebit, disociind valorile adevărate de cele false și a realizat niște sinteze istorico-literare vaste. A scris articole și studii monografice despre scriitori din diferite generații. El a cuprins absolut toată lumea noastră literară, și nu numai scriitori, dar și oameni de cultură, precum este monografia lui despre Vladimir Curbet”. A fost un slujitor devotat și un apărător adevărat al limbii române, în ciuda tuturor vicisitudinilor și provocărilor ideologice. El a evitat aceste provocări și a mers pe linia adevărului științific și, bineînțeles, e de admirat această verticalitate morală și estetică în tot ce a scris și în tot de a făcut pentru literatura și cultura noastră”, potrivit lui Mihai Cimpoi.

Ion Ciocanu s-a născut pe 18 ianuarie 1940 în satul Tabani, raionul Briceni. În 1962, a absolvit Universitatea de Stat din Moldova. A fost redactor și redactor-şef adjunct la Editura „Cartea Moldovenească”, director al Editurii „Hyperion”, director general al Departamentului de Stat pentru Limbi, cercetător ştiinţific la Institutul de Literatură şi Folclor al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

A scris circa trei mii de articole și peste 40 de cărți de critică și istorie literară, sociolingvistică, cultivarea limbii, inclusiv studii și articole științifice, trei monografii și două manuale, între care: ”Cărțile din noi”, ”Salahorind”, ”Absența exclusă”, ”În marginea și-n miezul poeziei”, ”Popas analitic în proza contemporană”, ”Caractere şi conflicte”, ”Unele probleme de estetică”, ”Itinerar critic”, ”Dialog continuu”, ”Clipa de graţie”, ”Permanenţe de rigoare”, ”Măsura adevărului”, ”Dreptul la critică”, ”Reflecții şi atitudini” ş.a. A fost distins cu ordinul ”Gloria Muncii” și cu „Ordinul Republicii”.

Ion Ciocanu va fi înmormîntat la Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chișinău.

Sursa: Moldpres