A murit prima deputată transgender din lume

Neozeelandeza Georgina Beyer, prima deputată transgender din lume şi susţinătoare neobosită a drepturilor LGBTQ, a murit la vîrsta de 65 de ani, informează Luni Reuters, potrivit agerpres.

Beyer suferea de multă vreme de o afecţiune a rinichilor. Totuşi, comunicatele despre dispariţia ei nu menţionează cauza decesului.

Fostă prostituată, actriţă şi drag queen, Beyer a fost aleasă în Parlamentul naţional în 1999, după cîţiva ani ca primăriţă în Carterton, un oraş din regiunea rurală Insula de Nord. Ea şi-a desfăşurat activitatea ca deputată din partea Partidului Laburist pînă în 2007.

Beyer, care a fost făcută membră a Ordinului de Merit al Noii Zeelande de către Regina Elisabeta a II-a în 2020 pentru serviciile aduse comunităţii LGBTQ, era cunoscută pentru activitatea ei dedicată legalizării uniunilor civile şi a căsătoriei gay, precum şi pentru dezincriminarea prostituţiei.

Adresîndu-se Parlamentului, în 2003, în legătură cu un proiect de lege privind reglementarea prostituţiei, ea a spus: ”Susţin acest proiect de lege pentru toate prostituatele pe care le-am cunoscut şi care au murit înainte de vîrsta de 20 de ani din cauza caracterului inuman şi ipocriziei unei societăţi care nu le-ar oferi niciodată şansa de a se salva oricare ar fi circumstanţele care le-au făcut să ajungă în această industrie”.

De origine maori, ea a candidat din nou pentru Parlament din partea fostului Partid Mana în 2014, dar nu a avut succes.

Beyer a primit un transplant de rinichi în 2017, după ce timp de patru ani a suferit de insuficienţă renală în stadiu terminal pentru care avea nevoie zilnic de dializă.

Ea a murit Luni într-un centru de îngrijiri paliative, potrivit postării pe Facebook a lui Scotty Kennedy, un prieten.

Prim-ministrul Chris Hipkins a declarat că Beyer şi-a lăsat amprenta asupra Parlamentului.

„Cu siguranţă, cred că Georgina a deschis un drum care le-a făcut viaţa mult mai uşoară altora care i-au călcat pe urme”, a apreciat el.