A incetat din viata fostul ministru austriac de Externe, Alois Mock, care a ''spart'' Cortina de Fier

Fostul ministru austriac de Externe, Alois Mock, a încetat din viață la vîrsta de 82 de ani, a anunțat Joi formațiunea sa politică Partidul Poporului (OeVP, conservator), la aproape 28 de ani după ce el a deschis simbolic Cortina de Fier împreună cu omologul său ungar Gyula Horn, tăind o bucată de sîrmă ghimpată de la frontiera dintre Ungaria și Austria, transmite agenția DPA. Alois Mock a devenit șef al diplomației austriece în 1989, anul schimbărilor politice majore în Europa de Est.

Pe data de 27 Iunie 1989, Alois Mock și omologul său ungar Gyula Horn – decedat în anul 2014 la vîrsta de 81 de ani – au tăiat împreună o secțiune din gardul cu sîrmă ghimpată de la granița dintre țările lor, marcînd astfel simbolic spargerea Cortinei de Fier care separase pînă atunci Europa în două blocuri politico-militare.

Cîteva săptămîni mai tîrziu, circa 600 de cetățeni ai fostei Republici Democrate Germane au profitat de așa-numitul ''picnic paneuropean'', organizat tot la frontiera austro-ungară, pentru a ajunge în Occident, acesta fiind preludiul căderii ulterioare a Zidului Berlinului.

Alois Mock a participat de asemenea la negocierile pentru aderarea Austriei în Uniunea Europeană, aderare care s-a produs în anul 1995.

''În memoria muncii sale și pentru respectul convingerilor sale, trebuie să-i urmăm modelul de a face Europa mai puternică și să o scoatem din actuala criză'', a declarat joi Sebastian Kurz actualul ministru austriac de externe și lider al formațiunii OeVP. (AGERPRES)