A INCEPUT EVALUAREA INTERNATIONALA PENTRU 25 DE PROGRAME DE MASTERAT LA DREPT

Ministerul Educaţiei a demarat procesul de evaluare internaţională a calităţii pentru 25 de programe de masterat, ciclul II, de la 12 universităţi din R. Moldova. Evaluarea va fi efectuată de Agenţia Estoniană de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Superior (EKKA).

Procesul de evaluare va dura un an, pînă în decembrie 2015. Acesta se va încheia cu acreditarea sau neacreditarea programelor de master la Drept şi cu redactarea unor propuneri de îmbunătăţire a celor care vor fi acreditate.

Ministrul în exerciţiu al Educaţiei, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii EKKA că este necesară o evaluare obiectivă şi coerentă a instituţiilor de învăţămînt superior din Republica Moldova şi a programelor acestora în contextul unei competiţii globale acerbe.

Heli Mattisen, directorul EKKA, a menţionat că agenţia pe care o reprezintă este o structură independentă, care garantează o evaluare corectă prin cooptarea experţilor internaţionali şi prin dezvoltarea cooperării între principalii actori implicaţi - universităţi, studenţi şi minister. Directorul agenţiei a mai spus că în cadrul primului proces de acreditare a instituţiilor de învăţămînt din Estonia s-a dovedit că există instituţii şi programe foarte bune, dar şi instituţii care trebuie închise.

Începînd cu luna iunie 2014 au fost efectuate evaluări externe ale programelor de studii de licenţă, ciclul I, la drept, în 17 universităţi, de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Superior (ARACIS). Rezultatele acestei evaluări se află în prezent în proces de finalizare.

Sursa: Moldpres