A FOST INAUGURATĂ EXPOZIŢIA PLASTICIANULUI LICĂ SAINCIUC

La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a avut loc, pe 18 iulie, inaugurarea expoziţiei personale a lui Lică Sainciuc cu genericul „Gînduri aievea”, care reprezintă un nou curent în grafică, numit calcugravură, adică grafică pe calculator.

Lică Sainciuc întruneşte în sine mai multe profesii şi îndeletniciri: este arhitect, artist plastic, designer grafic, grafician, istoric de artă, cineast, om de cultură, activist al vieţii publice din Republica Moldova.

Criticul de artă Tudor Bragă a menţionat în discursul său de la inaugurarea expoziţiei, că deşi plasticianul deţine un palmares onorabil, îi este străin eucentrismul şi, mai degrabă se lasă antrenat în activităţi legate de dobîndirea de carate la virtuţile sale prin continua investigare a necunoscutului. Ceea ce practică el în prezent este o revoluţie în grafica de la noi.

"Expoziţia a fost vernisată în ajunul zilei de naştere a tatălui meu, care ar fi împlinit ca mîine, 94 de ani", a declarat Lică Sainciuc. Tot el susţine că din cele peste 100 de cărţi ilustrate, s-ar referi în special la "Albinuţa" lui Grigore Vieru, care a fost reeditată de multiple ori, şi desigur la „Abecedarul” lui Grigore Vieru şi Spiridon Vangheli.

Creaţia plasticianului a fost apreciată cu numeroase premii printre care pot fi menţionate Premiul Special al Asociaţiei Teatrale din Moldova pentru cea mai reuşită lucrare a stagiunii pentru spectacolul "Această copilărie îndepărtată", Premiul Igor Vieru pentru întreaga activitate în domeniul ilustraţiei de carte pentru copii (2010) şi multe altele. Pentru merite deosebite în domeniul artei şi culturii, Lică Sainciuc a fost distins cu Ordinul de Onoare.

Expoziţia personală a lui Lică Sainciuc "Gînduri aievea" va fi deschisă în perioada 18 iulie-11august 2013.

Moldpres