A APARUT UN NOU CONTINENT: AMASIA

Cutremurul de pămînt care s-a produs recent în Nepal este încă o atenţionare asupra faptului că pe Terra are loc procesul de formare a unui nou continent, afirmă Peter Speenks, comentator ştiinţific la The Sydney Morning Herald. El susţine că acest proces e la fel de activ ca şi 4,5 milioane de ani în urmă.

„Ne aflam în preajma epicentrului cutremurului cu o zi înainte ca să se întîmple. Iar a doua zi după cutremur eram lîngă epicentrul de unde s-a repetat. Studiam ciocnirea între plita tectonică din Indostan şi cea Euroasiată, ciocnire care cîndva a determinat ridicarea colinelor din Tibet şi creşterea munţilor Himalaia”, a spus Cjen-Sean Lee, geograf al Universităţii Catrin din Australia.

Lee susţine că în momentul de faţă continentele de pe pămînt sînt în proces de regrupare, ceea ce va conduce inevitabil la formarea unui nou supra-continent unic. Savantul Pol Hoffman l-a botezat deja „Amasia”.

În opinia lui Lee, formarea Amasiei se observă pe parcursul a ultimii 100 milioane de ani şi se va sfîrşi pe parcursul a circa 10 milioane de ani.

Datele CPS demonstrează că în fiecare an oceanul Atlantic se lărgeşte, iar Pacificul se îngustează. „Dacă această tendinţă va continua, atunci oceanul Pacific va dispărea, iar continentul American se va ciocni cu cel Euroasiat”, susţine Lee. Drept confirmare, el aminteşte că Australia se mişcă spre Asia cu şapte centimetri pe an.

Din cînd în cînd, în scoarţa terestră se formează noi breşe, cea ce modifică fundul oceanelor. Savanţii consideră că o asemenea breşă se formează în plita tectonică Indo-Australiană. Astfel India şi Australia se mişcă spre Nord-Est. Ca rezultat, va apărea o nouă delimitare a plitelor tectonice şi se vor îndesi cutremurele de pămînt într-o zonă enormă dintre India şi Australia.