43 de clinici din SUA au incetat sa mai practice avorturi intr-o luna

Cel puţin 43 de clinici au încetat să mai practice avorturi de la decizia Curţii Supreme a SUA de a nu mai garanta dreptul femeilor la întrerupere de sarcină, conform unui studiu publicat Joi, relatează AFP, potrivit agerpres.

În cele 30 de zile care au urmat acestei decizii istorice, luată la 24 Iunie, 11 state au interzis toate avorturile sau pe cele de peste şase săptămîni de sarcină, relevă un bilanţ realizat de Institutul Guttmacher, care militează pentru acces la contracepţie şi la avort.

În consecinţă, 43 de clinici, dintre care 23 numai în statul Texas, cinci în Oklahoma şi cinci în Alabama, şi-au închis porţile sau şi-a schimbat activităţile pe alte tipuri de îngrijire, conform numărătorii realizate de această organizaţie ale cărei date sunt un reper.

Una dintre clinici, ”Maison Rose”, aflată în centrul dosarului care a dus la schimbarea de direcţie a Curţii Supreme, s-a închis la 7 Iulie, după ce mult timp a fost singura care practica avorturile în Mississippi.

„Accesul la avort, care este deja extrem de dificil într-o mare parte a ţării, va continua să se înrăutăţească, deoarece noi state vor adopta interdicţii de avort în săptămînile şi lunile următoare”, scriu autorii studiului.

Unele state, cum ar fi Lousiana sau Dakota de Nord, dispun de legi care interzic întreruperile de sarcină, dar luptele în Justiţie au încetinit punerea lor în aplicare. Altele, cum este Indiana, au convocat o sesiune parlamentară excepţională pentru a adopta noi legi în acest sens.