30 de ani de închisoare pentru unul dintre participanții la atentatele de la Bruxelles din 2016

Mohamed Abrini, "omul cu pălărie", care i-a însoţit pe jihadiştii care au murit în atentatele sinucigaşe de pe aeroportul din Bruxelles pe 22 Martie 2016, a fost condamnat,Vineri seara, la 30 de ani de închisoare pentru participarea sa la aceste atentate, relatează AFP, în preluare Agerpres.

În ceea ce-l priveşte pe Salah Abdeslam, unul dintre coacuzaţii săi, instanţa a menţinut o condamnare belgiană anterioară pronunţată în 2018 (20 de ani pentru incident armat cu poliţişti în Martie 2016) şi nu a dorit să pronunţe o pedeapsă suplimentară.
Jihadistul francez rămîne considerat de Justiţia belgiană drept unul dintre coautorii atentatelor de la Bruxelles soldate cu 35 de morţi.

În acest proces, instanţa l-a găsit vinovat, la sfîrşitul lunii Iulie, de "asasinate într-un context terorist", la fel ca pe cinci dintre coacuzaţii săi.

Parchetul federal solicitase o nouă pedeapsă cu închisoarea pe viaţă pentru Abdeslam, condamnat deja la închisoare pe viaţă în Iunie 2022, la Paris, pentru participarea sa la atentatele din 13 Noiembrie 2015 soldate cu 130 de morţi.

Instanţa a acceptat însă argumentele apărării francezului care pledase să nu se cumuleze mai multe pedepse grele.

În total, dintre cei opt bărbaţi găsiţi vinovaţi la sfîrşitul lunii Iulie de participare sau complicitate la atacurile din 22 Martie, trei au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă: Osama Atar (judecat în lipsă pentru că se presupune că a murit în Siria), Osama Krayem şi Bilal El Makhukhi.

Tunisianul Sofien Ayari, deja condamnat la fel ca Abdeslam pentru atacul armat din Rue du Dries, a beneficiat de acelaşi raţionament juridic şi nu a primit pedeapsă suplimentară.
În cele din urmă, Ali El Haddad Asufi, de origine marocană, şi Hervé Bayingana Muhirwa, de origine din Rwanda, au fost condamnaţi la 20 de ani şi, respectiv, 10 ani de închisoare.

Nu a fost pronunţată nici o retragere a cetăţeniei belgiene, aşa cum a cerut acuzarea pentru cinci dintre inculpaţi, inclusiv pentru Abrini.