22 DE MILIOANE DE EURO A ACHITAT MOLDOVA IN CAUZELE DE CONDAMNARE LA CEDO, DIN 1997

Aproape 22 de milioane de euro a fost obligată să plătească Republica Moldova urmare a tuturor hotărîrilor de condamnare a acesteia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în perioada 1997-2021. Doar anul trecut au fost acordate compensații de 2,6 milioane de euro, dintre care două milioane au fost acordate într-o singură hotărîre, în care era vizată fabrica de zahăr din Ghindești. Datele se conțin într-o notă analitică a Centrului de Resurse Juridice.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele Centrului, Vladislav Gribincea, a remarcat că cele mai violate articole din Convenția pentru drepturile omului, din 1997, se referă la: dreptul la un proces echitabil, interzicerea torturii, dreptul la libertate și siguranță, dreptul la un recurs efectiv, dreptul la respectul vieții private, dreptul la protecția proprietății.

„Se vorbește foarte mult despre plata din buzunarele judecătorilor și procurorilor a despăgubirilor dispuse de CEDO pentru încălcarea drepturilor omului. Potrivit Comisiei de la Veneția, judecătorii pot răspunde cu averea proprie doar pentru erori nescuzabile, în cazul în care, cu bună știință, ignoră prevederile CEDO și jurisprudența Curții”, a remarcat președintele CRJM.

CEDO a adoptat anul trecut 68 de hotărîri și 40 de decizii în cauze moldovenești, cel mai mare număr din istoria Republicii Moldova. Numărul mare se datorează faptului că judecătorul moldovean care participă la examinarea cauzelor s-a schimbat în decembrie 2021 și, probabil, Curtea a dorit să finalizeze examinarea cererilor în care fostul judecător a participat la faza avansată de examinare, consideră Vladislav Gribincea.

Treisprezece hotărîri din cele 68 se referă la regiunea transnistreană și vizează încălcarea drepturilor omului care sînt imputabile nu Republicii Moldova, dar Federației Ruse, în toate cauzele fiind condamnată. De asemenea, au fost constatate 69 de violări atribuite statului Republica Moldova. Cele mai multe violări – 16 – se referă la încălcarea dreptului la un proces echitabil. Alte violări țin de neexecutarea termenului rezonabil de executare a hotărîrilor judecătorești. Asta, potrivit președintelui CRJM, vorbește despre faptul că judecătorii moldoveni nu oferă compensații adecvate pentru încălcarea obligației de a executa hotărîri judecătorești în termen. Multe hotărîri vizează relațiile dintre două părți private.

Cele mai importante hotărîri ale CEDO din punct de vedere juridic se referă la cauza Talambuța și Iașcinina v. Republica Moldova, care vizează neacordarea asistenței medicale adecvate deținuților care suferă din cauza bolilor cornice. CEDO a subliniat că sistemul medical din penitenciar nu a acționat cum trebuie. În cauza „Mătăsaru”, care se referă la reținerea pentru organizarea unui protest extravagant și sancționarea contravențională nejustificată, CEDO a reținut că scopul protestului nu a fost să umilească pe cineva, dar să atragă atenția asupra corupției din instituție. O altă cauză este „Petrenco și alții”, unde este vorba despre reținerea lui Grigore Petrenco și a altor persoane care au protestat în fața Procuraturii Generale și au fost reținuți și acuzați penal. Curtea a constatat că protestul nu a fost violent, respectiv, nu erau motive de reținere.

Nota analitică „Republica Moldovala CtEDO în 2021”, cu mai multe detalii, poate fi găsită pe site-ul web al CRJM.

Sursa: IPN