10 MLN DE EURO VOR FI ALOCATE PENTRU DEZVOLTAREA UNUI SISTEM DE ALIMENTARE CU APĂ ÎN NORDUL ŢĂRII

Ministrul Finanţelor Anatol Arapu şi Directorul BERD pentru Infrastructura Municipală şi de Mediu, Jean-Patrick Marquet au semnat pe 30 iulie, la Chişinău, Acordul de împrumut în vederea realizării Proiectului de alimentare cu apă în regiunea de dezvoltare Nord a Republicii Moldova.

Potrivit Serviciului de presă al MF, Acordul prevede un împrumut de 10 milioane de euro pentru dezvoltarea unui sistem regional de alimentare cu apă şi canalizare în municipiul Bălţi şi şase raioane din nordul ţării.

Împrumutul urmează să fie oferit în două tranşe – de 6 milioane de euro şi 4 milioane de euro. El face parte dintr-un pachet de finanţare de 30 mln de euro, care de asemenea va include un împrumut de 10 mln de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi un grant preconizat de 10 mln de euro de la Facilitatea Uniunii Europene de Investiţii pentru Vecinătate (NIF – Neighbourhood Investment Facility).

Ministrul Finanţelor Anatol Arapu a declarat că "finanţarea din partea BERD, BEI şi grantul UE va ajuta la modernizarea apeductului Soroca - Bălţi. De asemenea, vor fi extinse şi reabilitate alte reţele de apă din nordul ţării, ceea ce va duce la îmbunătăţirea nivelul de trai în regiune prin acces la serviciile de apă şi canalizare. Este îmbucurător faptul că documentul semnat astăzi ne oferă posibilitatea să creăm un operator regional viabil în regiunea de nord a Moldovei", a accentuat ministrul Finanţelor.

La rîndul său, Jean-Patrick Marquet, Directorul BERD pentru Infrastructura Municipală şi de Mediu, a subliniat "că finanţarea BERD va contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru aproape 190 de mii de oameni în nordul Moldovei, unde necesităţile de bază, precum accesul la apă şi canalizare nu sînt întotdeauna satisfăcute. Este foarte important ca serviciile să fie unificate în cadrul unei singure companii regionale de apă pentru a reduce costurile de operare. Următorul pas este de a găsi în anul 2015 o companie privată pentru ca aceste servicii să devină şi mai eficiente", a remarcat oficialul BERD.

Sursa: Moldpres