UE: CHELNER LA MASA RUSIEI SI SUA

Eliberarea oraşului Palmira de către forţele lui Bashar al-Assad cu sprijinul armatei ruse nu este doar o victorie importantă asupra grupării Stat Islamic. Este o dovadă suplimentară că Rusia e capabilă timp de cîteva luni să soluţioneze problema, pe care Occidentul mai întîi a creat-o, apoi timp de cinci ani a tot încercat ceva să facă cu ea.

În asemenea situaţii, ruşii deseori fac bancuri. Ultimul reflectă foarte expresiv dispoziţia societăţii ruse, după acest succes militar. Ministrul apărării intră în biroul lui Putin şi zice: „Dom Preşedinte, armata noastră a cucerit deja Australia şi Ucraina!”. La care Putin răspunde flegmatic: „Eu doar am ordonat să cuceriţi Palmira şi nu jumătate din lume! ( din rusă – пол мира – jumătate de lume).

Succesul militar al trupelor guvernamentale din Siria a fost primul pe parcursul ultimilor cinci ani, dar a devenit posibil numai graţie sprijinului aviaţiei ruseşti. Moartea unui singur soldat rus într-o operaţiune terestră indică asupra faptului că ar putea fi nu singurul militar rus care participă la operaţiuni militare, exceptînd forţele cu destinaţie specială.

Victoria din Palmira mai înseamnă şi o campanie publicitară strălucită pentru armamentul rusesc. Potrivit ziarului rus «Коммерсант Деньги», graţie participării la conflictul militar din Siria, tehnica militară rusă a trezit interesul mai multor ţări, între care Alger, Indonezia, Vietnam, Pakistan, Iraq, Iran şi Arabia Saudită. Astfel, campania militară a fost nu doar o testare a armamentului, ci şi o posibilitate de a acoperi cheltuielile.

În acest context este stranie declaraţia secretarului de stat al SUA John Kerry de la Moscova. Fiind întrebat dacă Rusia, prin participarea sa la conflictul din Siria şi-a consolidat poziţiile în Orientul apropiat, Kerry a spus că „Această întrebare sună absurd”. Şi dacă e aşa, ce face armata rusă acolo?

Mai curînd vom asista la o nouă partajare între Rusia şi SUA. În acest caz, Kievul va fi nevoit să accepte federalizarea ţării şi să ofere o largă autonomie regiunilor pro-ruse. Dar care e rolul Uniunii Europene? Deocamdată UE este mai curînd un chelner, care aduce băuturile la masa învingătorilor.

După Observador, Portugalia