TRAGEREA LA SORTI A SEMIFINALELOR CUPELOR EUROPENE

Manchester City (Anglia) - Real Madrid (Spania) și Atlético Madrid (Spania) - Bayern München (Germania) sînt duelurile din semifinalele actualei ediții a Ligii Campionilor la fotbal, stabilite în urma tragerii la sorți care a avut loc vineri, la sediul UEFA de la Nyon (Elveția), efectuată de fostul internațional sîrb Dejan Stanković.

Meciurile din penultimul act al celei mai importante competiții continentale intercluburi se vor disputa pe 26/27 aprilie (turul) și 3/4 mai (returul).

Finala Ligii Campionilor ediția 2015-2016 se va disputa în data de 28 mai, pe stadionul "San Siro" din Milano.

Confruntarea dintre Atlético Madrid și Bayern München este o reeditare a finalei Cupei Campionilor Europeni din 1974, cîștigată de bavarezi cu 4-0, la rejucare, după ce primul duel se încheiase la egalitate, 1-1. Ambele meciuri ale finalei s-au disputat atunci pe stadionul Heysel din Bruxelles, pe 15 și 17 mai 1974.

Semifinala dintre Manchester City și Real Madrid îi va oferi actualului antrenor al englezilor, chilianul Manuel Pellegrini, ocazia să-și ia revanșa în fața echipei spaniole, care l-a concediat în mai 2010, după mai puțin de un sezon petrecut pe Santiago Bernabeu, înlocuindu-l cu portughezul Jose Mourinho.

Cele două formații s-au mai înfruntat o singură dată pînă acum, în faza grupelor ediției 2012/2013 a Ligii Campionilor, Real Madrid impunîndu-se atunci cu 3-2 pe teren propriu, înainte de a termina nedecis returul disputat la Manchester (1-1). Madrilenii sînt neînvinși, de altfel, în ultimele lor opt meciuri disputate împotriva unor echipe din Anglia, reușind să cîștige ultimele trei partide împotriva acestora.

Cîștigătoarea duelului dintre Manchester City și Real Madrid va îndeplini rolul de gazdă în finala de la Milano, din motive administrative, precizează forul fotbalistic european.

În sferturile de finală Real Madrid a eliminat-o pe VfL Wolfsburg (0-2 şi 3-0), Manchester City pe Paris Saint-Germain (2-2 şi 1-0), Atlético Madrid pe FC Barcelona (1-2 şi 2-0) şi Bayern München pe Benfica Lisabona (1-0 şi 2-2).

***

Echipa ucraineană Șahtior Donețk, pregătită de antrenorul român Mircea Lucescu, va întîlni formația spaniolă Sevilla FC, deținătoarea trofeului, în semifinalele actualei ediții a Europa League la fotbal, conform tragerii la sorți care a avut loc vineri la sediul UEFA de la Nyon.

În cealaltă confruntare din penultimul act al acestei competiții, echipa spaniolă Villarreal va juca împotriva formației engleze FC Liverpool.

Meciurile vor avea loc pe 28 aprilie (turul) și 5 mai (returul), finala Europa League ediția 2015/2016 urmînd să se dispute în data de 18 mai, pe stadionul St Jakob Park din Basel (Elveția).

Șahtior Donețk și FC Sevilla s-au mai întîlnit în optimile de finală ale ediției 2006/2007 din Cupa UEFA, predecesoarea Europa League. După un 2-2 în Spania, spaniolii au reușit să se impună cu 3-2 după prelungiri, în meciul retur, calificîndu-se în faza următoare.

Din motive administrative, UEFA a stabilit ca învingătoarea duelului dintre Villarreal și FC Liverpool să îndeplinească rolul de gazdă la finala de la Basel. Cele două formații nu s-au mai întîlnit pînă acum în cupele continentale, însă ambele au o bogată experiență în competițiile europene intercluburi.

FC Liverpool a cucerit de trei ori în istoria sa Cupa UEFA (1973, 1976 și 2001), avînd totodată în palmares cinci succese în Cupa Campionilor Europeni/Liga Campionilor (1977, 1987, 1981, 1984 și 2005).

Villarreal a mai disputat anterior două semifinale în Europa League, ultima oară în 2011, după ce în 2006 s-a calificat în penultimul act al Ligii Campionilor, unde a fost eliminată de Arsenal Londra. "Submarinul galben" a cucerit de două ori Cupa Intertoto, în 2003 și 2004.

În sferturile de finală Șahtior Donețk a eliminat-o pe Sporting Braga (2-1 şi 4-0), Villarreal CF pe Sparta Praga (2-1 şi 4-2), Sevilla FC pe Athletic Bilbao (2-1, Athletic Bilbao, 5-4p) şi FC Liverpool pe Borussia Dortmund (1-1 şi 4-3).

Finala Europa League va avea loc pe 18 mai 2016 la Basel (Elveţia), pe stadionul "St. Jakob-Park".

Sursa: romaniansoccer.ro