TARILE MEMBRE ALE OCEMN AU CONVENIT ASUPRA ELIMINARII BARIERELOR NETARIFARE PENTRU FACILITAREA COMERTULUI

Ţările membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN) au convenit asupra stabilirii mecanismelor practice de eliminare a barierelor netarifare pentru facilitarea comerţului reciproc şi încurajarea investiţiilor în conformitate cu standardele şi normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Viceminiştrii Economiei din ţările membre OCEMN, reuniţi la Chişinău, au adoptat astăzi o declaraţie comună întitulată ”Facilitarea Comerţului intraregional şi a investiţiilor”.

Participanţii la reuniune au căzut de acord, de asemenea, asupra simplificării „procedurilor de trecere a frontierei existente în regiunea OCEMN”. La nivel naţional se preconizează să fie implementate măsuri de realizare a proiectelor OCEMN cu un impact major asupra dezvoltării economice în această regiune, în special în domeniile comerţului, transporturilor şi vamal, precizează un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

Reuniunea OCEMN a fost condusă de viceministrul Economiei, Octavian Calmîc. ”Sîntem aici pentru a ne uni eforturile şi a oferi comunităţii de afaceri mai multe oportunităţi comerciale şi investiţionale în regiunea OCEMN, dar şi a găsi soluţii la provocările timpului. Una dintre principalele noastre priorităţi rămîne dezvoltarea în continuare şi intensificarea interacţiunii dintre OCEMN şi UE, bazate pe sinergia relaţiilor bilaterale, potenţialul cooperării transfrontaliere şi avantajele obţinute din diferite dimensiuni şi politici regionale relevante, cum ar fi Sinergia Mării Negre şi Parteneriatul Estic”, a afirmat Calmîc.

La reuniune au participat oficiali din Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, România, Federaţia Rusă, Serbia, Turcia şi Ucraina.

Republica Moldova deţine preşedinţia în Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre în perioada ianuarie-iunie 2015.