SUBIECTUL PRIVIND LIBERTATEA CIRCULATIEI IN ZONA DE SECURITATE A FOST INCLUS IN AGENDA CUC

Şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC), prezidată de co-preşedintele delegaţiei Federaţiei Ruse, a avut loc ieri, în or. Bender.

În cadrul discuţiilor pe marginea stabilirii ordinii de zi a şedinţei a fost convenită includerea în agendă a 45 de subiecte, inclusiv aprobarea a 32 rapoarte ale Comandamentului Militar Unificat referitoare la situaţia din Zona de Securitate şi a „Planului măsurilor principale a statului major şi a contingentelor militare ale Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii pentru anul 2015”.

Remarcăm că la finalul discuţiilor a fost aprobată includerea în agenda Comisiei a subiectului privind libera circulaţie în Zona de Securitate, subiect asupra căruia delegaţia moldovenească a insistat pe parcursul ultimelor 7 luni.

Aceasta a fost posibil graţie consultărilor din 27 ianuarie curent la nivelul co-preşedinţilor CUC din partea Republicii Moldova, Federaţiei Ruse şi regiunii transnistrene cu participarea reprezentanţilor Ucrainei şi ai Misiunii OSCE, în urma cărora a fost luată decizia de a include subiectul privind libera circulaţie în Zona de Securitate în agenda CUC.

În context, delegaţia moldovenească a propus delegaţiilor în CUC să formuleze sugestii la subiectul libertăţii circulaţiei în Zona de Securitate pentru a fi incluse în eventualele decizii ale Comisiei, iar Comandamentului Militar Unificat - să examineze informaţia care nu a fost inclusă în rapoartele săptămînale. Propunerile au fost susţinute de către toate componentele Comisiei Unificate de Control.

În rezultat, s-a decis că săptămîna viitoare CUC va demara examinarea nemijlocită a subiectelor incluse în agendă şi va aproba deciziile corespunzătoare.

În opinia Delegaţiei moldoveneşti, agrearea ordinei de lucru va conduce la reluarea activităţii Comisiei Unificate de Control în regim normal.

Sursa: Moldpres