Realitatea internationala pe scurt (6 Aprilie 2020)

Premieră în Belgia: Numărul persoanelor vindecate de COVID-19, mai mare decît cel al noilor cazuri

Numărul externărilor persoanelor afectate de COVID-19 în ultimele 24 de ore în Belgia a depăşit pentru prima oară numărul spitalizărilor de la declanşarea pandemiei în această ţară, a informat Duminică institutul belgian al sănătăţii Sciensano, citat de EFE, scrie agerpres. În total, numărul internărilor în spitale al pacienţilor cu COVID-19 a fost de 499, în timp ce numărul celor externaţi a fost de 504. În prezent, mai sunt 5.735 paturi ocupate de pacienţii afectaţi de noul coronavirus în centrele medicale belgiene, dintre care 1.261 sunt internaţi la terapie intensivă.

Un alt indicator pozitiv, potrivit Sciensano, este faptul că în ultimele 24 de ore numărul celor internaţi la terapie intensivă a crescut cu doar 16 persoane. În ce priveşte decesele, în 24 de ore au fost raportate 164, cifrînd numărul total al morţilor la 1.447. În ce priveşte noile cazuri, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 1.260 noi contagieri, ridicînd numărul total la 19.961 de îmbolnăviri. Între timp, Guvernul belgian analizează posibilitatea de a acorda o primă, între 1.000 şi 1.450 de euro, personalului medical pentru eforturile extraordinare depuse în actuala criză. Unele partide care susţin coaliţia guvernamentală au cerut ca prima să fie acordată şi personalului obligat să rămînă la locul de muncă şi aflat în contact direct cu publicul, precum poliţiştii sau angajaţii de la casierie.

Incendiu de pădure în zona de excludere din jurul centralei de la Cernobîl

Autorităţile ucrainene au mobilizat Duminică aviaţia pentru a lupta împotriva unui incendiu forestier care a izbucnit în ajun în zona de excludere din jurul centralei de la Cernobîl, unde în 1986 a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie, informează AFP, scrie agerpres. Flăcările s-au întins pe mai mult de 20 de hectare în parcela forestieră situată în jurul centralei avariate, la aproximativ o sută de kilometri Nord de Capitala Kiev. Două avioane, un elicopter şi o sută de pompieri au fost mobilizaţi pentru a lupta împotriva incendiului.

Serviciile de urgenţă au declarat, Duminică, într-un comunicat, că incendiul a fost controlat şi că nu a fost detectată nici o creştere a radioactivităţii aeriene, după ce, cu o zi înainte, raportaseră „dificultăţi” în eforturile lor de a stăpîni focul din cauza creşterii radioactivităţii în unele locuri. Autorităţile au dat asigurări că localităţile învecinate nu sunt în pericol.

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986 contaminînd, conform unor estimări, pînă la trei sferturi din Europa. După dezastru, autorităţile au evacuat sute de mii de oameni. O zonă vastă, care acoperă peste 2.000 de kilometri pătraţi, a rămas abandonată. Alte trei reactoare ale centralei au continuat să funcţioneze după tragedie. Ultima a fost oprită în 2000, marcînd sfîrşitul întregii activităţi industriale de la Cernobîl.

Un spital din Israel permite familiilor să-şi ia rămas bun de la pacienţii aflaţi pe moarte de COVID-19

Spitalul Ichilov din Israel a început să permită rudelor care poartă echipament de protecţie să-şi ia rămas bun de la cei dragi aflaţi pe moarte din cauza noului coronavirus şi cere celorlalte spitale să-i urmeze exemplul, informează DPA, scrie agerpres.

„Cazurile pacienţilor care mor singuri sunt şocante pentru mine ca om şi ca manager”, a declarat directorul general al spitalului din Tel Aviv, Roni Gamzu, într-o declaraţie publicată Duminică. Sistemele de sănătate erau prea inflexibile şi aşa că „noi, la Ichilov, am formulat reguli , aplicabile imediat, care vor permite membrilor familiei, care poartă echipament de protecţie complet furnizat de spital, să-şi ia rămas bun de la cei dragi”, a spus managerul. „Aceasta este datoria noastră morală ca personal medical şi ca fiinţe umane”, a spus el. „Cred că restul lumii va urma exemplul nostru, aşa cum ar trebui”.

Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv (Ichilov) a spus că este „primul spital din lume care permite familiilor pacienţilor cu coronavirus să-şi ia personal rămas bun de la persoanele dragi aflate pe moarte”. Peste 8.000 de persoane au fost testate pozitiv pentru COVID-19, boala respiratorie cauzată de virus, în Israel, 127 fiind în stare gravă, dintre care 106 sunt ventilate. Patruzeci şi şase au a murit, în timp ce 477 s-au vindecat şi au fost externate. Alte spitale din Israel au început să caute modalităţi creative pentru a permite rudelor să-şi ia rămas bun de la bolnavii cu coronavirus aflaţi pe moarte.

Un rus a împuşcat cinci persoane care făceau gălăgie sub ferestrele sale

Un rus a împuşcat cinci persoane pe motiv că făceau gălăgie noaptea sub ferestrele sale, a anunţat Poliţia Duminică, informează AFP şi EFE. Tragedia a avut loc în micul oraş Ielatma, în apropiere de Riazan, în centrul Rusiei, la 200 km Sud-Est de Moscova, în condiţiile izolării în case pentru a combate răspîndirea noului coronavirus, scrie agerpres.

Suspectul, un bărbat de 32 de ani, a deschis focul asupra unui grup de tineri, patru bărbaţi şi o femeie, care „vorbeau tare pe stradă, sub ferestrele sale”, în jurul orei 22:00, Sîmbătă seara, au spus anchetatorii. După un schimb verbal cu cei care îi erau vecini şi pe care îi acuzase în mod repetat că îl deranjează, acesta şi-a luat puşca de vînătoare şi a tras în grup. Toate victimele, cu vîrste între 22 şi 31 de ani, au murit din cauza rănilor la faţa locului.

Sute de mii de lucrători sexuali, fără loc de muncă în urma restricțiilor din Thailanda

Thailanda, unde au fost impuse mai multe restricţii începînd de Vineri, a raportat Duminică 102 noi cazuri de infectare cu Covid-19 şi trei decese, totalul ajungînd la 2.169 de îmbolnăviri şi 23 de morţi de la izbucnirea epidemiei aici, în luna Ianuarie, scrie news.ro. În urma măsurilor luate de autorităţi, inclusiv „cartierele roşii” din Bangkok şi Pattaya au fost închise, cluburile şi saloanele de masaj, iar turiştii nu au voie să intre în ţară. Astfel, aproximativ 300.000 de lucrători sexuali au rămas fără locuri de muncă, unii ajungînd să îşi continue activitatea pe străzi, ceea ce reprezintă un risc ridicat, scrie AFP.

Majoritatea celor din industria sexului din Capitala Bangkok lucrau în baruri, relativ în siguranţă, și pentru bacşişuri erau dispuşi să meargă acasă cu clienţii. Cînd localurile au fost închise, mulţi s-au retras, aşteptînd să treacă criza, alţii au ieşit pe străzi să lucreze. Interdicţia de circulaţie a persoanelor este în vigoare în Thailanda între orele 22.00 şi 04.00. Guvernul a spus că este gata să o impună pentru 24 de ore, dacă este necesar pentru a controla răspîndirea coronavirusului.

Trump îi avertizează pe americani să se pregătească pentru cea mai grea săptămînă: ”Vor fi mulți morţi!”

Preşedintele Donald Trump i-a avertizat pe americani să se pregătească pentru „cea mai grea săptămînă”, după ce numărul de cazuri de infectare cu Covid-19 a depăşit 300.000 şi au fost înregistrate circa 8.500 de decese, potrivit news.ro.

Trump a avertizat că următoarele două săptămîni vor fi „cele mai grele” în lupta SUA pentru a combate coronavirusul şi a spus că va trimite mii de militari în statele americane cele mai afectate, precum şi ajutoare medicale, pentru a le sprijini. „Aceasta va fi probabil cea mai grea săptămînă, între săptămîna asta şi săptămîna viitoare, şi vor fi mulți morţi, din păcate, dar mult mai puţini decît dacă asta nu ar fi fost făcut, dar vor fi”, a declarat Trump, Sîmbătă, la o conferinţă susţinută la Casa Albă

Preşedintele a proclamat hidroxiclorochina drept antidot pentru Covid-19. Substanţa folosită pentru tratarea Ebola ar putea fi „unul dintre elementele importante care pot schimba jocul”, a spus el, însă nu există dovezi că acesta ar fi tratamentul. „Trebuie să redeschidem ţara. Nu vrem să facem asta pentru luni şi luni şi luni”, a mai spus el.

New York este regiunea cea mai afectată din SUA, cu mai mult de 113.000 de cazuri şi 3.500 de decese înregistrate de la depistarea coronavirusului aici. Acesta reprezintă aproximativ un sfert din totalul deceselor înregistrat în Statele Unite. În ultimele 24 de ore, aici au fost înregistrate 630 de decese.

Poliţia franceză anchetează atacul de Sîmbătă ca fiind unul terorist

Poliţia franceză a deschis o anchetă privind atacul care a avut loc Sîmbătă în oraşul Romans-sur-Isère, din apropiere de Grenoble, considerîndu-l unul terorist, scrie BBC, potrivit agerpres. Un bărbat a ucis cu cuţitul două persoane şi a rănit alte cinci. Agresorul a intrat Sîmbătă într-o tutungerie, unde i-a înjunghiat pe proprietari şi pe un client. A atacat apoi alţi oameni din două magazine, înainte de a fi arestat.

Procurorii au spus că suspectul este un refugiat sudanez în vîrstă de aproximativ 30 de ani, care trăia în oraş. Au fost arestaţi alţi doi în legătură cu acest caz. La momentul arestării lui, bărbatul „a fost găsit stînd în genunchi pe pavaj, rugîndu-se în arabă”, au spus procurorii. David Olivier Reverdy, membru al sindicatului Alliance Police Nationale, a spus că bărbatul a cerut Poliţiei să îl ucidă.

Autorităţile au precizat că au început o anchetă privind „crimă legată de o operaţiune teroristă”. Suspectul nu era cunoscut Poliţiei şi nici serviciilor de informaţii, a scris site-ul France Bleu. Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a spus într-o vizită în oraş: „În această dimineaţă, un bărbat a pornit într-o călătorie teroristă”. Primarul oraşului, Marie-Helene Thoraval, a declarat pentru AFP că, după ce a părăsit tutungeria, bărbatul a ajuns la o măcelărie de unde a luat un alt cuţit pentru a ataca oamenii care stăteau la coadă în faţa unei brutării. Proprietarul măcelăriei, Ludovic Breyton, a povestit: „A luat un cuţit, a sărit peste tejghea şi a înjunghiat un client, apoi a fugit. Soţia mea a încercat să ajute victima, dar a fost în zadar”.

În casa individului au fost găsite „documente scrise de mînă care aveau conotaţii religioase”, au mai transmis procurorii. Două dintre persoanele rănite se află în stare critică. Într-un mesaj publicat pe Twitter, Preşedintele Emmanuel Macron a descris atacul ca „odios” şi a promis că „se va face lumină” în cazul acestei crime.

Pedro Sanchez cere punerea în comun a datoriilor în UE. Merkel, sceptică în privinţa ”coronabondurilor”

Premierul spaniol Pedro Sanchez a făcut apel Duminică la o intervenţie fiscală ambiţioasă a UE, inclusiv o punere în comun a datoriilor, însă nu există niciun indiciu privind o schimbare de poziţie a Germaniei în chestiunea ”coronabondurilor”, relatează DPA, scrie agerpres.

„Este momentul să acţionăm cu solidaritate, prin crearea unui nou mecanism de mutualizare a datoriei”, a scris Sanchez într-un articol de opinie pentru mai multe ziare, printre care La Repubblica din Italia şi Frankfurter Allgemeine Zeitung din Germania. „Este un moment în care trebuie să se renunţa la vechea dogmă naţională”, a mai făcut el apel, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din UE care urmează să aibă loc marţi.

Statele membre ale UE sunt divizate în privinţa amplorii măsurilor fiscale ce ar trebui luate pentru a diminua impactul economic al pandemiei de coronavirus. Italia, sprijinită de Spania şi Franţa, printre alte state, susţine că emiterea în comun a unor obligaţiuni este singura cale pentru a împrumuta la un cost scăzut sutele de miliarde de euro necesare. De partea cealaltă, ţări precum Germania, Austria şi Olanda se tem să îşi asume răspunderea pentru datoriile altor ţări.

Măsurile convenite deja pentru a sprijini economia blocului comunitar sunt un început bun, însă nu sunt suficiente, potrivit lui Sanchez. Un nou pachet de trei măsuri pe termen mai scurt ar urma să fie semnat Marţi, însă chestiunea sensibilă a unui instrument de datorie colectivă, aşa-numitele ”coronabonduri”, produce diviziuni mult mai mari. Poziţia cancelarului german Angela Merkel este neschimbată, a spus şeful său de Cabinet, Helge Braun. Guvernul german „este sceptic faţă de orice pune în pericol stabilitatea economică şi monetară a zonei euro”, a afirmat el, citat de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar cîteva minute

Cercetătorii din cadrul Universității Hong Kong au studiat în ce condiții noul coronavirus este activ sau poate muri în doar cîteva minute. SARS-CoV-2 este afectat de temperaturile înalte, dar rămîne stabil la temperaturi de aproximativ 4 grade. La această temperatură, infecția poate dura pînă la două săptămîni, în timp ce la 70 de grade, coronavirusul poate muri în doar 5 minute, potrivit TASS.

Potrivit unui raport, la 22 de grade, virusul rămîne activ aproximativ o săptămînă, la 37 de grade pentru două zile, iar la temperaturi de peste 56 de grade, infecția poate să dispară în mai puțin de 30 de minute.  SARS-CoV-2 rezistă de la cîteva ore la cîteva zile, în funcţie de suprafaţă. Astfel, cercetătorii din Hong Kong au stabilit că, pe hîrtie, virusul rezistă mai puțin de trei ore, pe lemn și țesături, COVID-19 nu rezistă mai mult de două zile, pe sticlă, mai puțin de patru zile, și pe oțel inoxidabil și materiale plastice, nu mai mult de o săptămînă. De asemenea, noul virus poate rezista pe suprafața exterioară a măștilor medicale nu mai puțin de o săptămînă (la temperatura camerei și 65% umiditate).