Realitatea internationala pe scurt (5 Iunie 2018)

Curtea Supremă a SUA a decis în favoarea cofetarului din Colorado care a refuzat să facă un tort pentru un cuplu de acelaşi sex

Curtea Supremă a Statelor Unite s-a pronunţat Luni în favoarea cofetarului creştin din Colorado care a refuzat să facă un tort de nuntă comandat de un cuplu de acelaşi sex, relatează BBC News. Anterior, un Tribunal din statul Colorado a stabilit că decizia cofetarului Jack Phillips de a-i refuza pe David Mullins şi Charlie Craig în 2012 constituie o discriminare, interzisă de lege. Însă Curtea Supremă a stabilit Luni - cu şapte voturi la două -  că decizia instanţei din Colorado îi încalcă drepturile lui Phillips. Phillips şi-a invocat credinţa religioasă pentru a-i refuza. Acest creştin conservator a argumentat că ”artiştii creativi” au dreptul să decidă ce vor să vîndă. Majoritatea Curţii scrie că scenariul tortului este ”un exemplu instructiv” de ”aplicare a libertăţilor constituţionale în noi contexte”.

Un criminal în serie din America s-a împuşcat mortal în faţa poliţiştilor

Un bărbat suspectat că a ucis şase persoane, inclusiv un psihiatru cunoscut care oferea consiliere procurorilor ce investighează asasini notorii, s-a sinucis Luni în momentul în care forţele de securitate au înconjurat hotelul din regiunea Phoenix unde locuia, a anunţat Poliţia, potrivit Reuters, transmite agerpres. Investigatorii îl căutau pe Dwight Jones, 56 de ani, de cînd psihiatrul Steven Pitt, 59 de ani, a fost găsit mort Joia trecută în apropierea biroului său, prima dintr-o serie de crime care au şocat regiunea Phoenix. Jones s-a împuşcat mortal într-o cameră de hotel, în timp ce forţele de securitate se pregăteau să îl aresteze, a precizat Poliţia. Iniţial, Poliţia a spus că suspectul a omorît patru persoane, însă Luni a precizat că mai există alte două victime. ADN-ul găsit pe tuburile de cartuş la locurile unde au fost comise crimele şi dovezi balistice au permis să se facă o legătură între asasinate şi au condus Poliţia spre Jones, a declarat într-o conferinţă de presă un reprezentant al Poliţiei din Scottsdale.

Casa Albă a anunțat oficial data şi ora întîlnirii Trump-Kim

Casa Albă a anunţat Luni că întîlnirea Preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, cu liderul Nord-coreean Kim Jong Un, va avea loc în Singapore pe 12 Iunie, la ora locală 09.00 (n. red. – 01.00 GMT, 04.00 ora Republicii Moldova), informează Reuters. Sancţiunile Washingtonului împotriva regimului de la Phenian rămîn însă în vigoare. „Politica noastră nu s-a schimbat şi nu vom înceta presiunea pînă nu observăm denuclearizarea”, a precizat purtătoarea de cuvînt a Preşedinţiei americane, Sarah Sanders, citată de Yonhap.

Lorenzo Fontana, noul ministru al Familiei în Guvernul italian: „Familiile homosexuale nu există în legislația italiană”

Chiar în seara învestiturii Guvernului italian, o primă polemică s-a declanșat în rîndurile sale, o primă fisură în alianța celor două partide populiste venite la putere în peninsulă, Liga și Mișcarea 5 Stele, relatează publicația franceză Le Monde, informează Agerpres. Noul ministru al Familiei, Lorenzo Fontana, membru al Ligii, un apropiat al catolicismului integrist și adversar declarat al mariajului homosexual și avorturilor, a afirmat pentru Corriere della Sera: „Familiile homosexuale nu există în legislația italiană”. Sosind Vineri seara la Palatul Quirinale, cu fiica în brațe și însoțit de soția sa, ministrul Familiei, în vîrstă de 38 de ani, a declarat că „familiile sunt cele naturale, unde un copil trebuie să aibă un tată și o mamă”. Și a insistat: „Familia naturală este atacată. Homosexualii vor să ne domine și să ne anihileze poporul". Ministrul a adăugat că, în calitate de catolic, el va întări de asemenea toate organismele care „încearcă să descurajeze femeile să avorteze", argumentînd că „avortul este prima cauză a feminicidului în lume". Italia a adoptat uniunea civilă homosexuală în 2016. După luni de bătălii furtunoase parlamentare, premierul Matteo Renzi este cel care a impus adoptarea legii, așteptată de aproape două decenii de asociațiile homosexuale.

Ayatollahul Ali Khamenei al Iranului ordonă reluarea programului de îmbogățire a uraniului

Iranul urmează să informeze agenția nucleară a Națiunilor Unite (AIEA) că începe procesul de creștere a capacității sale de  îmbogățire a uraniului. Ayatollahul Ali Khamenei, conducătorul suprem al Iranului, a exclus Luni continuarea negocierilor pentru prelungirea acordului nuclear cu puterile occidentale și a cerut agențiilor iraniene reluarea imediată a programului de îmbogățire a uraniului, informează DPA. Uniunea Europeană a propus prelungirea negocierilor pentru menținerea înțelegerii din 2015, după ce SUA s-au retras din acord la începutul lunii Mai. „Acest vis au europenilor nu se va realiza niciodată”, a declarat Khamenei, scrie Agerpres.

Iranul acceptase să își înghețe programul nuclear în schimbul suspendării unor sancțiuni internaționale. Alături de SUA și Iran, termenii au fost conveniți de Rusia, China, Regatul Unit, Franța și Germania. Ayatollahul Khamenei a cerut începerea „chiar de mîine" a pregătirilor pentru reluarea îmbogățirii uraniului, fără nici un fel de limitări. El a afirmat că Iranul nu poate avea încredere în nici o țară și trebuie să se pregătească pentru eșecul acordului, în ciuda oricăror promisiuni din partea UE.

Soros: Donald Trump este o amenințare pentru America și pentru lume

Speculantul financiar George Soroș a fost invitatul special al Forumului Economic de la Trento, din Italia. Din păcate pentru fondatorul „Fundațiilor pentru o Societate Deschisă”, cetățenii din Trento l-au ignorat în timp ce vorbea pe ecranul gigant instalat în centrul orașului, notează Il Giornale.

În timpul discursului său, Soroș nu a pierdut ocazia să-l acuze pe Donald Trump că ar fi o „amenințare” pentru lumea întreagă. „Cred că Trump este o amenințare, atît pentru America, dar și pentru lumea întreagă pentru că nu cunoaște și nu înțelege principiile economiei. Face mult rău pentru că distruge un sistem. Faptul că el nu pricepe principiile de bază și s-a dispensat de consilierii care-l puteau împiedica să facă erori teribile și faptul că are numai consilieri care se complac în această situație este foarte periculos”, a spus magnatul american, nu înainte de a anunța că speră ca Trump „să nu mai reziste mult”. Apoi l-a acuzat pe Matteo Salvini, actualul Ministru de Interne al Italiei, că este plătit de Putin. „Nu am primit nici o liră, nici un euro sau o rublă din Rusia. Cred că Putin este unul dintre cei mai buni oameni de stat și mi-e rușine că un speculant fără scrupule pentru Soros este invitat să vorbească în Italia”, a răspuns vicepremierul italian.

Tensiuni tot mai acute între Italia și UE

Cu doar o zi înainte ca miniștrii de Interne din statele UE să fi luat în discuție reformarea legislației europene în materie de azil și după ce cancelarul german, Angela Merkel, a părut să excludă posibilitatea unei relaxări a datoriei Italiei, tensiunile între Roma și Bruxelles ating cote maxime. În timp ce UE a lansat negocierile pentru bugetul 2021-2027, iar România și alte state din Europa de Est analizează din nou, cel puțin declarativ, adoptarea euro, Italia virează spre euroscepticism și pune sun semnul întrebării viitorul monedei unice și al proiectului european. Angela Merkel a afirmat pentru un cotidian german că principiul solidarității între țările membre ale zonei euro nu înseamnă o împărțire a datoriilor, cu trimitere la noul Guvern italian, format de Liga Nordului și Mișcarea 5 Stele, la o zi după ce acesta depusese jurămîntul. În replică, Matteo Salvini, noul ministru de Interne pune degetul pe o altă rană, susținînd că Italia nu poate fi „tabăra de refugiați a Europei” și că „timpul bun pentru clandestini a trecut: pregătiți-vă să împachetați”.

Noul Guvern al Italiei, de orientare eurosceptică, ajunge la putere într-un moment în care datoria Italiei se apropie de 132% din PIB, atingînd uriașa sumă de 2.263 de miliarde de euro. Economia stagnează și creează prea puține locuri de muncă, rata șomajului este în creștere și pune presiune pe salarii, birocrația rămîne greoaie, taxele sunt mari și corupția persistă. Sistemul bancar italian, unul dintre cele mai vechi din Europa, se clatină de ani buni și rezistă la limita subzistenței datorită sprijinului acordat de BCE, arată www.economica.net. Nemulțumirea italienilor amintește de mesaje auzite, în ultimii ani, în multe state UE: industria a rămas în urmă, și-a pierdut competitivitatea din cauza limitărilor impuse de reglementările europene și de apartenența la euro. Sistemul european este părtinitor, înclină balanța în favoarea Germaniei și a modelului Nordic, iar clasa politică era acuzată că servește doar interesele băncilor și nu apără interesele Italiei la Bruxelles. 

Noua majoritate dorește impunerea rapidă a unui impozit în două trepte, de 15% si 20%, introducerea unui venit universal de 780 de euro pe lună, reducerea vîrstei de pensionare și lansarea unor mari investiții de stat în infrastructură. Cu un economist ca Paolo Savono în componență, care a vrut ieșirea Italiei din zona euro și un  Matteo Salvini, care a răspuns acuzelor din presa internațională că e ”mai bine să fii barbar decît lacheu al Bruxellesului”, noul Guvern italian va fi cu siguranță în centrul atenției pe toată durata funcționării sale. 

Planuri secrete de aducere a Serbiei în NATO

Reprezentanții Ambasadei SUA la Belgrad și NATO și-au intensificat eforturile pentru a apropia Serbia de Alianța militară occidentală. Scopul lor este de a crea așa numitul „Clubul 100”, scrie ziarul Vecernje Novosti din Belgrad, citat de b92.net. Potrivit ziarului, profesori  universitari și personalități publice ar urma să intre în acest "Club 100" pentru a promova în mod deschis o politică de abandonare a cursului actual de neutralitate al Serbiei. În plus, se dorește intensificarea atît a activității de propagandă, cît și a activităților operaționale pe teren. Cotidianul sîrb evidențiază faptul că această campanie extinsă se bazează pe strategia globală a Occidentului vizînd „eliminarea influenței maligne a Rusiei în Balcani" - și pe ideea că zona-cheie a propagandei intensificate este tocmai Serbia, dar și Republica Sîrbă, unde ofițerii NATO și ofițerii de informații occidentali au o sarcină specială, aceea de a rupe legătura fermă dintre Milorad Dodik, Președintele așa numitei Republici Srpska și Kremlin”.

Ambasada SUA sprijină activitățile unor ONG-uri implicate în promovarea NATO, la Hotel Crystal din Belgrad avînd loc, la jumătatea lunii Mai, o conferință intitulată „Formarea viitorului Serbiei într-o eră de insecuritate” organizată de către  Consiliul Atlantic al Serbiei, în care s-au discutat avantajele cooperării Serbiei cu NATO și cu Statele Unite, notează Vecernje Novosti. Președintele sîrb Aleksandar Vucici a afirmat în repetate rînduri că Serbia nu are în plan să adere la NATO și că își va menține neutralitatea. De asemenea, un sondaj publicat în Martie 2018, la împlinirea a 19 ani de la începutul bombardamentelor NATO asupra Serbiei, arăta ca 84% dintre cetățeni Serbiei se opun aderării țării lor la alianța militară occidentală, belgrădenii fiind cei care s-au declarat, în număr covîrșitor, împotriva intrării Serbiei în Alianța Nord-Atlantică.

Propagandă oficială favorabilă poligamie şi cuplurilor de acelaşi sex în țara în care copiii sunt condamnați la „moarte demnă”

În țara în  care un copil a fost condamnat la „moarte demnă” de Justiție, un judecător salută „colapsul” familiei naturale, arătănd că în societatea de azi din Marea Britanie realitatea în care copiii pot fi crescuți de mai mulți părinți sau de părinți de același sex este un lucru salutabil. A devenit tot mai clar că în lumea de astăzi dacă te pronunți în favoarea familiei naturale ești considerat o relicvă a Evului Mediu. În schimb, dacă spui că poligamia, homosexualitatea sau „închirierea uterului” sunt lucruri bune, treci drept un „luminat”.

Sir James Munby, judecător englez la Înalta Curte pentru cazuri de Justiția Familiei pentru Anglia și Scoția, a reușit să împartă Regatul Unit în două, declarînd că este „binevenită prăbușirea familiei naturale”. Într-un discurs, Sir James Munby, președintele Înaltei Curți, a declarat că există o nouă realitate - cea a familiilor cu un singur părinte, a căsătoriilor între persoane de același sex și a familiilor care adoptă, scrie Daily Mail. „Este o realitate pe care ar trebui să o salutăm și să o aplaudăm”, a spus judecătorul, pentru care aplaudarea unei noi forme de viață de familie reprezintă, mai degrabă,  un pas înainte făcut de o personalitate publică  în direcția respingerii familiei normale, cu doi părinți, bărat și femeie, ca fiind cel mai bun model pentru creșterea copiilor.

Iată ce a declarat magistratul englez: „Astăzi, în Regatul Unit, familia preia o varietate de forme aproape infinite. Mulți sunt căsătoriți în conformitate cu ritualurile religiilor necreștine. Anumite persoane trăiesc împreună în cupluri, căsătoriți sau nu, și cu părinți care nu pot fi întotdeauna de sex opus. Copiii trăiesc în familii unde părinții lor pot fi sau nu căsătoriți. Ei pot fi crescuți de un singur părinte, de doi părinți sau chiar de trei părinți. Părinții lor pot fi, sau nu, părinții lor naturali. Ei pot fi copii ai unor părinți cu rădăcini creștine, etnice sau naționale foarte diverse. Pot fi copii din relații poligame. Unii copii sunt crescuți de doi părinți de același sex. Unii copii sunt concepuți prin inseminare, cu ajutorul unui donator. Unii copii pot fi rezultatul unor acorduri cu mame-surogat. Faptul este că mulți adulți și copii, prin alegerea lor sau datorită circumstanțelor, trăiesc în familii mai mult sau mai puțin asemănătoare cu ceea ce, pînă relativ recent, era identificat drept un nucleu tipic al familiei. Aceasta, subliniez, nu este doar realitate; este, cred, o realitate pe care ar trebui să o acceptăm și să o aplaudăm.”

Nu sunt primele comentarii controversate privind familia făcute de unul dintre cei mai cunoscuți judecători din Anglia. În 2014, Sir James a ținut un discurs, în care a lansat acuzații la adresa „valorilor Victoriene”  și în care condamna „influența dominantă exercitată de bisericile creștine” în trecut.

FBI a arestat un american care spiona pentru China

Un fost ofiţer al Agenţiei de Informaţii pentru Apărare a SUA a fost arestat la sfîrşitul săptămînii trecute pentru spionaj în favoarea Chinei, informează Reuters, potrivit agerpres. Biroul Federal de Investigaţii (FBI) l-a reţinut Sîmbătă pe Ron Rockwell Hansen, în vîrstă de 58 de ani, care se îndrepta spre aeroportul internaţional din Seattle, pentru a lua un avion spre China. Agenţia pentru care lucrase Hansen a declarat că acesta a fost acuzat de tentativă de transmitere de informaţii privind apărarea naţională şi de primirea a sute de mii de dolari, ca agent al Guvernului de la Beijing.

Procurorii au dezvăluit că ofiţerul este vorbitor fluent de chineză (dialectul mandarin) şi rusă şi a lucrat pentru Agenţia de Informaţii pentru Apărare în 2000-2006, în timpul serviciului militar activ, iar ulterior a continuat în acelaşi domeniu ca angajat civil. Autorizaţia sa de acces la secrete de nivel înalt a fost valabilă în continuare, timp de mai mulţi ani. Informaţiile le-a transmis Chinei între 2013 şi 2017, cînd a participat la conferinţe în străinătate, iar plata a primit-o prin transfer bancar, sub formă de numerar şi pe carduri de credit. Ancheta FBI împotriva lui Hansen a început în 2014, fără ştirea acestuia. Potrivit Procuraturii, Hansen s-a întîlnit benevol de nouă ori cu agenţi federali, cărora le-a spus că serviciile chineze de informaţii au încercat să-l recruteze. Fostul ofiţer s-a oferit să coopereze ca sursă şi a oferit FBI unităţi flash cu materiale secrete pe care nu era autorizat să le deţină. Împotriva lui Hansen au fost formulate 15 capete de acuzare şi încă nu se ştie dacă el îşi recunoaşte sau nu vinovăţia.

Reuters reaminteşte alte două cazuri recente în care agenţi americani au trădat în favoarea Chinei. Anul acesta, Jerry Chun Shing, fost ofiţer al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a fost inculpat pentru complot în vederea colectării sau transmiterii de informaţii. În statul Virginia a început deja procesul lui Kevin Mallory, un alt angajat al serviciilor secrete americane, legat de vînzarea unor secrete, tot către China. 

Politicile pro-familie ale Guvernului de la Budapesta au dus la scăderea numărului de avorturi

Sprijinul Guvernului Ungariei din ce în ce mai mare pentru familii  a creat un mediu în care căsătoriile și familiile au devenit înfloritoare, iar numărul avorturilor a scăzut,  a declarat  Katalin Novàk,  ministrul ungar pentru Familie, Tineret și Afaceri Internaționale la o conferință internațională despre viață și familie, potrivit site-ului LifeSiteNews. Sprijinul Guvernului a dus la scăderea numărului de avorturi cu mai mult de o treime față de ceea ce se întîmpla în 2010 ( de la 40.449 la 28.500). De asemenea, a determinat o scădere a numărului de divorțuri (23.873 în 2010 față de 18.600 în 2017) și o creștere a numărului de căsătorii (35.520 în 2010 față de 50.600 în 2017).

„O condiție prealabilă a dezvoltării sociale pe termen mediu și lung și a sustenabilității Ungariei este o evoluție durabilă a tendințelor demografice”, a declarat Katalin Novàk. „Obiectivul poate fi atins printr-o politică familială stabilă, complexă, orientată și flexibilă, capabilă să se adapteze nevoilor și condițiilor în schimbare”, a adăugat ea. Ministerul condus de Novàk se ocupă cu gestionarea politicii familiale a țării.  Conferința la care a prezentat aceste date a fost organizată de Academia Ioan Paul al II-lea pentru Viața Umană și Familie (JAHLF) și a vizat Enciclicile principale ale Bisericii Catoolice, „Humanae Vitae” și „Veritatis Splendor” cu ocazia celei de-a 50-a și, respectiv, a 25-a aniversări. „Legea fundamentală  acordă o importanță deosebită familiei, protejează instituția căsătoriei și afirmă că întemeierea familiei se află în căsătorie și în relația părinte-copil și declară că Ungaria trebuie să încurajeze angajamentul de a avea copii”, a spus Novák.

Astfel, politicile Guvernului de la Budapesta privind familia includ sprijinul pentru maternitate, concediul pentru îngrijirea copiilor, scăderea impozitului pe familie și indemnizația pentru locuință, indemnizațiile fiscale care încurajează cuplurile tinere să se căsătorească, ajutorul de vacanță, taberele gratuite pentru copii, manualele subvenționate. Familiile au înregistrat cîștiguri financiare semnificative, inclusiv o creștere de 63,8% din 2010 a salariilor medii nete în urma reducerii impozitelor pe familie. Statisticile privind evoluțiile demografice și economice din Ungaria în perioada 2010-2017 indică o creștere a numărului de nașteri  și a ratei generale a fertilității, potrivit ministrului ungar, care se mîndrește cu faptul că numărul avorturilor și al divorțurilor a scăzut, în timp ce numărul căsătoriilor a crescut.

O adolescentă britanică a vrut să comită un atac la British Museum pentru că nu a putut pleca în Siria pentru a se căsători cu un militant al SI

O adolescentă din Londra care a vrut să comită un atac cu grenade şi arme de foc la British Museum după ce nu a fost lăsată să plece în Siria pentru a se căsători cu un militant al Statului Islamic a fost condamnată Luni pentru plănuirea de acte de terorism, relatează Reuters. Safaa Boular, care acum are 18 ani, a început să discute online cu militantul Naweed Husain pe cînd avea 16 ani şi a decis să se ducă după acesta în Siria, pentru a se căsători şi pentru a comite apoi, împreună, un atentat sinucigaş, ţinîndu-se de mînă. Husain i-a trimis surorii mai mari al Safei, Rizlaine Boular, suma de 3.000 de lire (4.000 de dolari) pentru aranjamentele de drum, dar cele două surori au fost arestate, în August 2016, şi deşi au fost eliberate pe cauţiune au rămas fără paşapoarte.

Safaa Boular a continuat să discute pe net cu militantul, inclusiv despre cum ar fi urmat ca ea să comită un atac la British Museum – una din principalele atracţii turistice din Londra – folosind grenade, denumite de tînără în conversaţiile sale cu Husain „ananas”. Husain a fost ucis în Siria la 4 Aprilie 2017, iar Safaa Boular a scris că vrea să i se permită „martirajul”. „Inima mea tînjeşte după regăsirea cu soţul meu drag, pentru prima dată”, a scris adolescenta. A fost în schimb arestată opt zile mai tîrziu, dar planurile de atac asupra unor ţinte din centrul Londrei au fost preluate de sora sa Rizlaine, căreia i s-a alăturat mama lor, Mina Dich. Mama şi fiica au pornit într-o „vizită de recunoaştere” la obiective cheie din Westminster, la 25 Aprilie 2017, iar ziua următoare au cumpărat cuţite de la un supermarket, fiind însă arestate la rîndul lor o zi mai tîrziu. În Februarie, atît Rizlaine Boular, în vîrstă de 22 de ani, cît şi mama sa, în vîrstă de 44 de ani, s-au declarat vinovate de planificarea de acte de terorism. Toate trei îşi aşteaptă acum sentinţa.

Un jurnalist ucrainean a fost condamnat în Rusia la 12 ani de închisoare în regim sever pentru spionaj

Justiţia rusă l-a condamnat Luni la 12 ani de închisoare în regim sever pe jurnalistul ucrainean Roman Suşcenko, arestat în Octombrie 2016 şi găsit vinovat de spionaj, acuzaţii pe care acesta le respinge şi care au fost denunţate de Kiev ca fiind motivate politic, relatează AFP. ‘Voi face, desigur, apel. Această decizie nu este corectă’, a declarat Suşcenko, care neagă toate acuzaţiile. Procuratura a cerut 14 ani de închisoare împotriva jurnalistului ucrainean acuzat de Moscova că este colonel al serviciilor de informaţii ucrainene. După arestarea sa în Octombrie 2016, Serviciului Federal de Securitate rus (FSB) l-a acuzat pe Suşcenko că ar fi ‘adunat în mod intenţionat informaţii confidenţiale despre activităţi ale forţelor armate şi Gărzii Naţionale ruse’. La rîndul sau, Ucraina susţine că Suşcenko, în vîrsta de 47 de ani cînd a fost reţinut, este un jurnalist şi corespondent la Paris al agenţiei de presa Ukrinform, pentru care el lucrează din 2002.

Preşedintele Federaţiei Ruse a promulgat o lege care prevede contramăsuri ca răspuns la sancţiunile impuse Rusiei de SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat Luni o lege care prevede contramăsuri ca răspuns la sancţiunile impuse Rusiei în Aprilie de Statele Unite ale Americii, informează Reuters. Legea îi asigură între altele Preşedintelui rus puterea de a rupe relaţiile cu ţări considerate neprietenoase şi de a interzice comerţul cu bunuri cu aceste ţări. Iniţial, parlamentarii ruşi propuseseră ample restricţii asupra unor bunuri şi servicii americane, de la alimente la medicamente şi servicii de consultanţă. La 6 Aprilie, Washingtonul a impus sancţiuni substanţiale împotriva unor oameni de afaceri, companii şi oficialităţi guvernamentale din Rusia.

 

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37