REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (27 Mai 2021)

Zeci de persoane aparţinînd comunităţii etnice rome din România reţinute la frontiera dintre Mexic şi SUA

Zeci de persoane aparţinînd comunităţii etnice rome din România figurează printre sutele de migranţi din America Centrală care traversează zilnic fluviul Rio Grande cu pluta din Mexic în Texas, pentru a cere azil, relatează agenţia de presă Reuters, potrivit agerpres. Unii dintre cei care au trecut frontiera le-au explicat într-o engleză stricată poliţiştilor de frontieră americani care i-au prins în apropierea rîului că sunt români. Migranţii cu care au discutat jurnaliştii de la Reuters au spus că au fugit din România din cauza rasismului şi că vor să ceară azil în SUA. Pe parcursul a trei săptămîni, aproape 200 de români, în grupuri familiale extinse de 10-15 persoane, au traversat graniţa cu SUA în diferite puncte de-a lungul graniţei cu Texasul, potrivit unui fotoreporter Reuters. Agenţii Poliţiei americane de frontieră au reţinut 2.217 români pînă acum, în 2021, un număr mult mai mare decît cei 266 de arestaţi în 2020 şi cei 289 în 2019, conform datelor furnizate de Agenţia americană pentru control vamal şi protecţia frontierelor.

Peste 2.000 de români au trecut graniţa de Sud-Vest a SUA în anul 2016. Sosirile actuale sunt pe cale să fie cele mai numeroase din 2007, cel mai vechi an pentru care sunt disponibile date privind sosirile de migranţi. Nu există un recensămînt oficial al populaţiei de romi, care locuiesc în multe ţări şi care se confruntă de mult timp cu prejudecăţi în Europa şi în lume. Cei mai mulţi trăiesc în Europa de Est, în special în România, Bulgaria, Cehia, Slovacia şi Ungaria. Conform presei din România, mulţi migranţi români zboară ca turişti de la Paris la Ciudad de Mexico, întrucît nu au nevoie de vize pentru a intra în Mexic. Contrabandiştii îi duc cu autobuzul la graniţa cu SUA, unde traversează Rio Grande cu barca sau cu pluta, scrie agenţia britanică de presă.

Copii morți au fost aduși de valuri pe plajele din Libia, după ce ar fi încercat să ajungă în Europa

O organizație caritabilă spaniolă a publicat o serie de fotografii în care apar femei și copii morți, aduși la mal de valuri, pe o plajă din Libia, informează BBC. Organizația non-guvernamentală Proactiva Open Arms a primit fotografiile din Libia și susține că în ele apar oameni care au încercat să treacă Marea Mediterană ca să ajungă în Europa – o rută periculoasă pentru migranți. În imagini apare corpul unei femei, umflat din cauza apei, precum și corpul unui copil mic, parțial îngropat în nisip. Totodată, se pot vedea resturile unei bărci și încă un trup, acoperit cu o pătură. Cel puțin 743 de migranți au murit înecați în Marea Mediterană anul acesta. Potrivit datelor publicate de Organizația Internațională pentru Migrație din cadrul ONU, au existat 630 de morți doar în zona centrală a Mării Mediterane în 2021, comparativ cu 289 de morți la nivelul întregii mări în 2020.

Europa se confruntă cu un nou aflux de migranți care încearcă să ajungă pe continent trecînd Marea Mediterană. Aproape 13.000 de oameni au ajuns în Italia anul acesta, iar încălzirea vremii ar putea crește numărul celor care sosesc. Săptămîna trecută, aproape 8.000 de oameni au trecut în exclava spaniolă Ceuta, aflată în Africa. Armata spaniolă a intervenit, iar mii de oameni au fost trimiși înapoi în Maroc.

Putin se întîlnește Vineri cu Lukașenko

Președintele Rusiei Vladimir Putin și omologul său din Belarus Aleksandr Lukaşenko se vor întîlni Vineri, în orașul Soci, din Rusia. Într-o declarație de presă a purtătorului de cuvînd al Kremlinului, Rusia susține că „nu vede motive” pentru a nu crede explicațiile invocate de Belarus privind deturnarea unui avion civil. Liderul din Belarus a acuzat Miercuri Occidentul că „folosește acest moment” ca diversiune pentru a purta „un război hibrid” împotriva lui. Lukașenko s-a justificat spunînd că a acționat în concordanță cu normele și regulile internaționale, dar că „oamenii răi” încearcă să se folosească de acest episod pentru a-l submina. Autoritățile bieloruse au prezentat Luni ceea ce susțin că este textul alertei cu bombă la bordul avionului Ryanair. Un purtător de cuvînt al Hamas a negat că gruparea are vreo legătură cu incidentul.

Kremlinul a afirmat Miercuri că nu există nici un motiv de a nu crede explicaţiile Belarusului, care susţine că a deviat un avion doar din cauza unei alerte cu bombă, şi nu pentru a aresta un opozant, jurnalistul Roman Protasevici, relatează AFP, potrivit Agerpres. „Kremlinul nu vede motive pentru a nu crede declaraţiile liderilor belaruşi”, a spus purtătorul de cuvînt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. El a anunţat, de asemenea, că Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko se vor întîlni Vineri în oraşul Soci din Rusia. „Nu este prevăzută nici o declaraţie de presă”, a spus Peskov, care nu a precizat agenda discuţiilor.

Comisarul european pentru Justiție vrea o definiție unică la nivelul UE pentru discursul instigator la ură

Comisia Europeană va propune o definiție unitară la nivelul blocului comunitar pentru discursul instigator la ură (hate speech), în încercarea de a pune capăt abuzurilor online, a anunțat comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, potrivit Politico. "Vreau să extindem la nivel european noțiunea de infracțiune pentru discursul instigator la ură în toate formele sale, nu numai pentru terorism, ci și pentru rasism, ură împotriva minorităților și alte tipuri de hate speech de pe platformele online", a spus comisarul pentru Justiție. CE a anunțat încă din Septembrie anul trecut că vrea să extindă lista infracțiunilor, astfel încît să acopere discursul instigator la ură pe bază de rasă, religie, naționalitate sau etnie. De asemenea, era luată în calcul și instigarea la ură în legătură cu sexul și cu orientarea sexuală. În prezent, țările UE au reguli diferite în privința discursului instigator la ură.

În timp ce Comisia a propus în Decembrie reguli pentru conținutul online, Reynders a spus că CE vrea "să facă mai mult" pentru a stopa abuzurile online. Reynders a mai adăugat că propunerea UE, denumită Legea Serviciilor Digitale, este prima parte a strategiei europene de a combate discursul instigator la ură, care va cere platformelor online să elimine conținutul ilegal și produsele astfel definite de legile naționale și europene. Tot el a cerut adoptarea unei definiții unice la nivel comunitar pentru discursul instigator la ură, care să fie unanim acceptat de cele 27 de state membre. Țările UE și-au exprimat însă îngrijorarea în privința Legii Serviciilor Digitale, din cauză că diferențele culturale și naționale în privința a ceea ce este considerat discurs ilegal ar putea avea impact asupra libertății de expresie. Comisia va veni cu o propunere în privința discursului instigator la ură în cursul acestui an.

Pfizer testează folosirea unui vaccin pneumococic împreună cu o a treia doză de vaccin împotriva COVID-19

Reprezentanții companiei Pfizer au anunţat că au început un studiu clinic în care vor să vadă eficiența unui vaccin pneumococic împreună cu o a treia doză de vaccin anti-Covid-19, la persoane cu vîrste de peste 65 de ani, scrie Reuters. Studiul va include 600 de adulţi care vor fi recrutaţi din studiul pentru vaccinul pentru Covid-19, la cel puţin şase luni înainte de la administrarea rapelului. Obiectivul studiului este de a vedea dacă această combinaţie de vaccinuri este sigură şi reacţia sistemului imunitar după adăugarea unui vaccin pneumococic la vaccinul pentru Covid-19. Candidatul la vaccin, 20vPnC, este dezvoltat pentru protejarea adulţilor împotriva a 20 de serotipuri responsabile de majoritatea bolilor pneumococice invazive şi pneumonie.

Vaccinurile anti-Covid-19 au fost recomandate pentru a fi administrare singure. Însă, pe baza experienţei cu vaccinuri non-Covid, Centrul SUA pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a declarat că vaccinurile COVID-19 şi alte vaccinuri pot fi administrate simultan sau în aceeaşi zi. În Decembrie, Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a acceptat să evalueze cu prioritate o cerere a Pfizer de licenţă pentru administrarea vaccinului 20vPnC la adulţi cu vîrste de peste 18 ani şi a stabilit o dată pentru decizie în luna Iunie. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a acceptat cererea companiei de autorizare a introducerii pe piaţă a 20vPnC.

Campanie misterioasă de discreditare a vaccinului Pfizer în Franța

Mass media și rețelele sociale din Franța au fost inundate, de Marți, cu speculații despre o ofertă misterioasă către influenceri și vedete YouTube, cărora li s-ar fi cerut să denigreze public vaccinul Pfizer contra cost, scrie France24, preluînd AFP. Cei vizați de această ofertă, persoane active în domeniul medical sau cel al științelor, au spus că au primit un mail din partea unei agenții de comunicare ce părea să fie din Marea Britanie, care le-a propus un "parteneriat" din partea unui client cu "un buget imens", dar care dorea să rămînă anonim și, de asemenea, să păstreze înțelegerea secretă. "Ciudat. Am primit o propunere de parteneriat care consta în denigrarea vaccinului Pfizer într-un clip video", a scris pe Twitter Leo Grasset, al cărui canal de științe pe YouTube are aproape 1,2 milioane de subscriberi. "Buget imens, clientul vrea să rămînă incognito, iar eu să nu dezvălui că sunt plătit."

Apoi, Leo Grasset a adăugat: "Incredibil. Adresa agenției din Londra care m-a contactat este falsă. Nu a fost niciodată acolo, este adresa unui centru de chirurgie laser. Tot staff-ul are profiluri ciudate pe LinkedIn". Profilurile pe care le-a găsit au dispărut între timp. Sami Ouladitto, un comedian cu aproape 400.000 de subscriberi, a relatat o abordare similară, la fel ca și Et Ca Se Dit Medecin (Și Își Mai Zic Și Doctori - n.r.), un medic debutant cu 84.000 de followeri pe Instagram. "E jalnic, e periculos, e iresponsabil și n-o să le meargă", a declarat ministrul Sănătății, Olivier Veran. Francezii sunt în majoritatea lor în favoarea vaccinării și "nu cred că vreo tentativă de a le schimba opinia va funcționa", a mai spus el, adăugînd că nu știe dacă așa-zisa ofertă provine din Rusia. Autorul mailurilor, o agenție care pretinde că este din Londra și se numește Fazze, este dificil de urmărit, scriu publicațiile franceze. Potrivit Le Monde, Fazze nu a fost niciodată înregistrată în Marea Britanie, dar ar putea avea o reprezentanță legală în Insulele Virgine. Dar, potrivit profilului LinkedIn al șefului companiei, șters între timp, agenția operează undeva în afara Moscovei, a mai scris Le Monde.

Persoane care spun că știu mai multe despre subiect au scris pe Twitter că agenția le oferea 2.000 de euro influencerilor pentru a spune în public că vaccinul Pfizer a provocat mai multe decese decît oricare alt vaccin. Serul de la Pfizer a cîștigat multă popularitate în Franța, după ce vaccinul de la AstraZeneca a pierdut mult teren în UE din cauza îngrijorărilor de sănătate și a problemelor de livrare, mai notează France24. După un start mai încet, campania de vaccinare din Franța a prins viteză, ajungînd ca 23 de milioane de persoane, o treime din populație, să primească cel puțin o doză.

OMS va avea o sesiune specială pentru negocierea unui nou tratat internațional privind pandemiile

O sesiune specială a Organizației Mondiale a Sănătății va fi organizată la sfîrșitul acestui an, pentru negocierea unui nou tratat internațional privind pregătirea pentru viitoarele pandemii. OMS a aprobat o propunere lansată inițial de lideri ai UE de a negocia un astfel de tratat global. Anunțul a fost făcut de Africa de Sud, care a precizat că s-a ajuns la un consens pentru acest lucru, potrivit Reuters. Adunarea Internațională pentru Sănătate a OMS se va întruni în perioada 29 Noiembrie – 1 Decembrie. Anunțul vine în condițiile în care organizația a fost criticată pentru că a așteptat prea mult înainte de a declara coronavirusul SARS-CoV2 o urgență globală.

Ambasadorul Sud-african Mxolisi Nkosi, care a vorbit în numele în numele a 26 de sponsori principali ai rezoluției privind viitorul tratat, a spus că la sesiunea specială „vor fi discutate beneficiile unei astfel de convenții, acord sau alt instrument internațional”. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că țările sunt inconsecvente în ceea ce privește aplicarea regulamentelor internaționale de sănătate ale OMS legate de anunțarea focarelor epidemice. El a adăugat că pandemia COVID-19 a fost agravată de lipsa solidarității internaționale și de un schimb deficitar de date, tehnologii și resurse. „Nu putem rezolva această slăbiciune fundamentală decît cu un angajament obligatoriu între țări, pentru a oferi o bază solidă pentru cooperare”, a spus el. „Negocierile ar putea dura, dar acesta este un pas istoric către securitatea sănătății globale”, a scris pe Twitter Simon Manley, ambasadorul Marii Britanii la ONU.

Ursula von der Leyen: Decizia de a vaccina anti-Covid copiii trebuie să fie luată de specialiști, nu de politicieni

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că oamenii de știință, nu politicienii, sunt cei care ar trebui să stabilească dacă este necesar să fie vaccinați copiii și adolescenții împotriva Covid-19, relatează Politico. Recent, șeful OMS preciza că imunizarea copiilor în țările bogate, în timp ce lucrătorii din sistemele sanitare ale statelor sărace sunt încă nevaccinați, reprezintă "o catastrofă morală". Ursula von der Leyen a fost întrebată, în conferința de presă susținută la finalul summitului liderilor europeni, ce părere are despre dezbaterile privind necesitatea vaccinării copiilor în Europa, în contextul în care dozele de vaccin sunt limitate la nivel global. Recent, șeful OMS a precizat că țările bogate ar trebui să vină în ajutorul statelor sărace în ceea ce privește resursele pentru vaccinarea anti-Covid. „Avem nevoie de părerea oamenilor de știință cu privire la pe cine vaccinăm, cum ne vaccinăm și în ce ordine”, a spus von der Leyen. „Nu este o decizie politică, este clar o decizie științifică, bazată pe studii”, a mai precizat președinta Comisiei Europene. 

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat săptămîna trecută că vaccinarea copiilor în țările bogate reprezintă o „catastrofă morală”, pentru că lucrătorii din domeniul sănătății din țările cu venituri mai mici încă sunt nevaccinați și așteaptă să primească doze de vaccin. Von der Leyen a mai spus că, în ceea ce privește disponibilitatea vaccinurilor, UE se confruntă cu trei provocări majore pentru următorii doi ani: vaccinarea minorilor, momentul administrării unui alt rapel, adică unei a treia doze, și pregătirea pentru revenirea la normalitate. Pînă la sfîrșitul săptămînii, peste 300 de milioane de doze de vaccinuri vor fi livrate în țările UE, a mai precizat von der Leyen, și 400 de milioane pînă la sfîrșitul lunii Iunie. "UE este pe drumul cel bun și are toate premisele de a vaccina 70% din populație pînă la sfîrșitul lunii Iulie, permițînd relaxarea mai multor restricții", a mai declarat Ursula von der Leyen. 

Un traficant de droguri a fost prins datorită unei fotografii cu o bucată de brînză

Un traficant de droguri ale cărui amprente digitale au fost analizate de polițiști după ce a distribuit o fotografie cu mîna sa, în care ținea o bucată de brînză, a fost condamnat la 13 ani și șase luni de închisoare, relatează CNN. Carl Stewart, în vîrstă de 39 de ani, din Liverpool, Nord-Vestul Angliei, a trimis o fotografie pe un dispozitiv criptat cu o bucată de brînză Stilton pe care o găsise în magazinul Marks & Spencer, a declarat Poliția din Merseyside. Dar fotografia a fost descoperită de polițiști, care au folosit-o pentru a-i analiza amprentele. Astfel l-au identificat pe Stewart. Polițiștii au glumit că „dragostea pentru brînza Stilton” a dus la arestarea lui Stewart.

Traficantul de droguri a fost trimis la închisoare Vinerea trecută, după ce a pledat vinovat pentru complicitate la trafic de cocaină, heroină, MDMA și ketamină și transfer de bunuri criminale. Stewart a trimis fotografia pe EncroChat, un serviciu de mesagerie criptat utilizat exclusiv de infractori, dar în care s-a infiltrat Poliția în timpul unei operațiuni majore. EncroChat era o „piață criminală” utilizată de 60.000 de oameni din întreaga lume pentru coordonarea distribuției de bunuri ilicite, spălare de bani și complotul pentru uciderea rivalilor, potrivit Agenției Naționale pentru Criminalitate din Marea Britanie.

Parchetul European îşi va începe activitatea la 1 Iunie

Parchetul European (EPPO), noua instanţă de luptă împotriva fraudei în UE, îşi va începe activitatea la 1 Iunie, cu mai multe luni de întîrziere, a anunţat Comisia Europeană, potrivit agerpres. Parchetul European este responsabil cu anchetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor care afectează bugetul UE, fiind primul parchet supranaţional care investighează şi urmăreşte penal frauda în materie de cheltuieli şi venituri, frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre şi un prejudiciu de cel puţin 10 milioane de euro), spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE, corupţia activă şi pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE, precum şi participarea la o organizaţie criminală în cazul în care scopul principal al activităţilor acesteia este săvîrşirea de infracţiuni împotriva bugetului UE. Acest nou organism al Uniunii poate, de asemenea, să ancheteze şi să urmărească penal orice altă activitate ilegală care este „indisolubil legată” de o infracţiune împotriva bugetului UE.

Parchetul European îşi va desfăşura investigaţiile şi urmăririle penale în deplină independenţă faţă de Comisia Europeană, faţă de celelalte instituţii şi organisme ale UE, precum şi faţă de statele membre şi va completa activitatea altor organisme şi agenţii ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust şi Europol, cooperînd cu acestea, precum şi cu autorităţile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European. Se preconizează că EPPO va investiga, în cele din urmă, aproximativ 3.000 de cazuri pe an, se menţionează în comunicatul CE. Procurorii delegaţi sunt însărcinaţi să desfăşoare în statele membre anchete şi urmărirea penală, în deplină independenţă faţă de autorităţile naţionale. La Luxemburg, Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, şi echipa sa de 22 de procurori vor superviza anchetele şi procedurile legale. Dintre statele UE, cele care nu participă la acest mecanism de cooperare judiciară consolidată sunt Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.