Realitatea internationala pe scurt (17 Octombrie 2018)

Cea mai gravă foamete pe care lumea a cunoscut-o în ultimii 100 de ani

ONU avertizează că 13 milioane de oameni sunt în pericol să moară în țara care este pe punctul de a cunoaște cea mai gravă foamete din ultimii 100 de ani, relatează BBC.

ONU cere coaliției conduse de Arabia Saudită să oprească atacurile aeriene din Yemen care ucid civili și contribuie la cea mai gravă foamete pe care lumea a văzut-o în ultimii 100 de ani. Potrivit ONU, în Yemen se înregistrează cea mai gravă criză umanitară din lume. Războiul din Yemen, una dintre cele sărace ţări arabe, a început în urmă cu 3 ani cînd rebelii Houthi, sprijiniți de Iran, au ajuns să controleze jumătate de țară, inclusiv Capitala Sanaa. Saudiții se luptă cu Iranul pentru supremația în Orientul Mijlociu. Arabia Saudită, sprijinită de SUA, Marea Britanie și Franța, a recurs la atacuri aeriene și la blocadă economică pentru a sprijini Guvernul Yemen recunoscut internațional. Cel puțin 10.000 de oameni au fost uciși în acest conflict care a generat milioane de refugiați. Experții susțin că numărul morților este mult mai mare.

Canada a legalizat consumul de droguri ușoare, în ciuda protestelor comunității medicale

Sute de oameni au stat la cozi pentru a putea cumpăra canabis în orașul St. John din insula Newfoundland, după ce Canada a devenit a doua țară, după Uruguay, care a legalizat posesia și consumul acestor droguri, informează BBC.

Marijuana medicinală a fost legalizată încă din 2001. Adulții vor putea să cumpere ulei de canabis, semințe și plante și canabis uscat de la producători și comercianți autorizați și pot deține maxim 30 de grame de canabis în public. Cu toate acestea, autoritățile sunt îngrijorate de capacitatea Poliției de a se lupta cu influența acestor droguri asupra șofatului, precizează sursa citată. Legea desemnează comunităților locale și provinciale răspunderea pentru organizarea vînzării de canabis. În provincia Ontario, cea mai populată din Canada, magazinele en-detail cu asemenea tematică se vor deschide abia la Primăvară, dar consumatorii pot comanda online. În Columbia Britanică, exista un singur magazin.

Legalizarea canabisului a fost una dintre promisiunile electorale ale Premierului progresist Justin Trudeau, care a argumentat că o astfel de măsură va scoate drogurile din mîinile tinerilor și va limita profiturile traficanților, estimîndu-se că statul va cîștiga aproape 400 de milioane de dolari din impozite. Luni, Asociația Medicală Canadiană a publicat un editorial în care critică vehement această măsură, numind-o „un experiment necontrolat la nivel național, în care profiturile producătorilor de canabis și veniturile din impozite sunt unite în defavoarea sănătății canadienilor”.

Uruguay a legalizat uzul de marijuana în 2013. Mai multe state americane au votat același lucru.

Studiile de gen vor fi eliminate din universitățile din Ungaria. „Studiile de gen, la fel ca marxism-leninismul, pot fi considerate mai degrabă o ideologie decît o știință”

Budapesta duce războiul împotriva miliardarului George Soros pe toate fronturile. După ce, în Vară, Parlamentul ungar a adoptat  legea supranumită „Stop Soros”, care îi incriminează pe avocații și activiștii ce oferă ajutor refugiaților în căutare de azil, Guvernul Orban aplică o nouă lovitură  Universității Central-Europene (CEU), fondată de Soros. Una majoră, pentru că vizează studiile privind teoria genului.

Astfel, studiile de gen vor fi eliminate din toate universitățile ungare începînd cu anul universitar care începe în 2019, conform unui decret semnat Marți de premierul Viktor Orban, transmite portalul ungar ma.hu, citat de agenția EFE, potrivit Agerpres. Conform decretului privind „specializările în universitățile din Ungaria”, începînd de anul viitor aceste instituții de învățămînt nu vor mai putea organiza examene de admitere pentru studii de gen, dar cursanții care în prezent urmează astfel de studii vor putea să le continue pînă la absolvire. Guvernul ungar consideră această specializare universitară ca fiind mai degrabă o ideologie decît o știință, motiv pentru care a decis interzicerea ei.

„Studiile de gen, la fel ca marxism-leninismul, pot fi considerate mai degrabă o ideologie decît o știință, astfel că este de discutat dacă sunt adecvate învățămîntului universitar”, explica, în Martie 2017, secretarul de stat ungar pentru educație, Bence Retvari. „Un om se naște bărbat sau femeie, din acest motiv Guvernul spune 'nu' genurilor sociale', a indicat la rîndul său Executivul de la Budapesta.

Eliminarea acestei specializări va afecta Universitatea Eötvös Lorand din Budapesta (ELTA), cea mai mare din Ungaria, dar și Universitatea Central-Europeană (CEU), fondată de George Soros, ambele oferind diplome în studii de gen. Apărută în Statele Unite și bazată pe o abordare feministă, această specializare prezintă dintr-o perspectivă interdisciplinară cum conceptul de gen, definit ca o construcție socială, influențează relațiile interpersonale, gîndirea și însăși ideea de putere, printre alte aspecte.

 „Stăpînii Universului" recunosc că „tradiția americană” a libertății de exprimare pe internet nu mai este valabilă, iar cenzura este benefică pentru „libertate și civilizație”

O informare internă a companiei, emisă de Google și difuzată exclusiv de către site-ul Breitbart News, susține că, din cauza mai multor factori, inclusiv a alegerii Președintelui Donald Trump, „tradiția americană” a libertății de exprimare pe internet nu mai este valabilă.

În ciuda înregistrărilor video care arată că șefii companiei declară că intenția lor de a se asigura că ascensiunea lui Trump și a mișcării populiste este doar ceva trecător în istorie, Google a negat în repetate rînduri că tendința politică a angajaților săi se face simțită în produsele sale. Informarea pe 85 de pagini, intitulată "The Good Censor", recunoaște însă că Google și alte platforme tehnologice „controlează majoritatea conversațiilor online” și că au realizat „un viraj spre cenzură" ca reacție la evenimentele politice nedorite din întreaga lume.

Exemplele date în document includ alegerile prezidențiale din SUA din 2016 și ascensiunea partidului Alternative for Deutschland (AfD) în Germania. Informarea care s-a scurs în presă etichetează idealul discursului liber pe Internet ca fiind o „narațiune utopică” subminată de evenimentele recente din toată lumea, precum și de „comportamentul rău” din partea utilizatorilor. Astfel, se recunoaște faptul că platformele tehnologice majore, inclusiv Google, Facebook și Twitter, au promis inițial libertatea de exprimare a utilizatorilor: „Acest ideal al discursului liber a fost picurat în ADN-ul startup-urilor din Silicon Valley, care controlează acum majoritatea conversațiilor noastre online”, spune documentul.

Google, Facebook și Twitter ar fi acum prinse între două poziții incompatibile: ideea americană a unei piețe libere și nemoderate a ideilor (libera exprimare) versus „spații bine ordonate pentru siguranță și decență” care ar fi „poziția europeană” care de fapt echivalează cu cenzura. Prima abordare este descrisă ca fiind un produs al tradiției americane care prioritizează libera exprimare pentru democrație, nu decență; a doua este descrisă ca produs al tradiției europene care ar favoriza „demnitatea și decența în dauna libertății”.

Documentul susține şi că toate marile platforme de socializare se îndreaptă acum către „tradiția europeană”, sau cu termeni mai simpli: cenzurarea discursului politic neconvenabil. De asemenea, așa cum reiese din informarea internă, Google lucrează în prezent la un motor de căutare cenzurat, pentru a cîștiga acces la piața chineză și a-și crește veniturile.

În Martie, era numit eroul care încarnează „spiritul francez al rezistenței”. Acum, jandarmul care și-a dat viața pentru a salva un ostatic dintr-un atac islamist nu poate avea o piață cu numele său pentru că „i-ar ofensa pe musulmani”

Eroul francez, care s-a sacrificat pentru a salva un ostatic dintr-un atac islamist, nu va avea o piață cu numele lui  pentru că „ar putea ofensa musulmanii”

Lăudat de Președintele francez Emmanuel Macron, înmormîntat cu onoruri militare, locotenentul-colonel Arnauld Beltrame, eroul francez care în Martie s-a sacrificat pentru a salva un ostatic din mîinile teroriștilor islamici, nu va avea un loc care să-i poarte numele deoarece ar putea deranja marea comunitate musulmană din Marsilia, relatează Valeurs Actuelles.

La 27 Martie 2018, un terorist ISIS, înarmat cu un pistol,un cuțit de vînătoare și trei bombe artizanale a luat mai mulți ostatici într-un atac comis asupra unui magazin din Trebes. A împușcat trei oameni, iar restul au fost luați ostatici. În timpul negocierilor cu Poliția, teroristului i s-a propus să o elibereze pe femeia pe care o ținea prizonieră, la schimb cu un om al legii, jandarmul oferindu-se voluntar să ia locul ostaticei. Jandarmul a stat cu telefonul deschis timp de trei ore, pe toată durata desfășurării acțiunii pentru ca forțele de ordine să știe ce se petrece în magazin. După ce s-au auzit mai multe focuri de armă, forțele speciale ale Poliției au luat cu asalt clădirea, omorîndu-l pe suspect, un marocan de 25 de ani.  Jandarmul Arnaud Beltrame a fost împușcat și el, de trei ori, devenind a patra victimă a jihadistului.

Acum însă, încercarea de cinsti memoria jandarmului Beltrame este văzută drept o potențială ofensivă de consilierii locali de stînga ai Marsillei. „Consilierii de stînga, socialiști și comuniști, au refuzat ca un loc din districtul 15 să fie numit după Arnaud Beltrame. Ei au susținut că populația locală s-a schimbat și dacă dăm numele lui Arnaud Beltrame unui loc în acest cartier, populația o va lua ca pe o provocare”, a spus edilul francez. Districtul 15 din Marsilia este locuit de o comunitate semnificativă de imigranți din Africa de Nord, care practică un islam riguros. Marsilia este și o pepinieră de jihadiști. În urmă cu un an, la 1 Octombrie, un migrant ilegal din Tunisia a strigat "Allahu Akbar" înainte de a înjunghia și ucide două tinere.

Cruce dată jos de ONG-iști pentru că „ofensează migranții” care vin să înoate

O Cruce imensă din beton de pe insula grecească Lesbos, ridicată la începutul lunii Septembrie pe o stîncă, cu fața spre mare, a fost distrusă în noaptea de 7 Octombrie. Autorii infracțiunii nu sunt cunoscuți, chiar dacă există unele ipoteze despre motivația acestui gest.

Simbolul creștin pare să fie deranjant pentru organizațiile locale care primesc migranții. Peste 6.500 de persoane locuiesc încă pe insulă. Potrivit site-ului Lesbos News, cu doar cîteva săptămîni în urmă, ONG-ul „Coexistența și comunicarea în Marea Egee” a trimis o scrisoare primarului municipalității cerînd înlăturarea Crucii, care i-ar fi ofensat pe musulmanii ajunși pe insulă. „Crucea a fost ridicată pentru a împiedica migranții și refugiații să vină aici să înoate. Acest act este ilegal și ofensator, în special față de simbolurile creștinismului, care sunt unele ale iubirii și sacrificiului, nu ale rasismului și al intoleranței”, se spune în scrisoarea ONG-ului,  fără a se menționa de ce o Cruce ar urma să împiedice înotătorii de ocazie. Scrisoarea se încheie cu următorul mesaj:„Scăpați de acest simbol religios inadecvat într-un loc în care oamenii înoată”.

La scurt timp după trimiterea scrisorii, Crucea din beton armat a fost dată jos, lucru care i-a făcut pe locuitorii insulei să protesteze. Potrivit unui ziar elen, Ta Nea, locuitorii insulei au anunțat deja că o vor reconstrui.

Varșovia și-a folosit dreptul de VETO pentru a respinge Carta Drepturilor Fundamentale a UE: Este prea pro LGBT și mai puțin pro creștină

Polonia se opune din nou Uniunii Europene. De data aceasta, Guvernul de la Varșovia a folosit dreptul său de veto pentru a bloca semnarea Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale a UE.

Motivul, conform Varșoviei, este acela că textul propus spre votare este prea favorabil cererilor comunității homosexuale. Polonia a acuzat faptul că acest document menționează discriminarea împotriva homosexualilor, nu și a creștinilor și a evreilor. De aceea, a decis să îl boicoteze, anunță thenews.pl. Proiectul Cartei a făcut obiectul dezbaterii în timpul reuniunii miniștrilor Justiției din UE. Varșovia a decis să recurgă la dreptul de veto din cauza următorului pasaj: „persoanele LGBT sunt încă victime ale discriminării, ale violenței fizice și ale incitării la ură și violență, în întreaga Uniune Europeană”.

Ministerul Justiției polonez a declarat: „În timp ce lucrează la Concluziile Consiliului Uniunii Europene cu privire la aplicarea Cartei drepturilor fundamentale a UE, Polonia a avansat ideea necesității de a proteja creștinii și evreii împotriva discriminării religioase, astfel încît să beneficieze de aceeași protecție ca persoanele LGBT, copiii imigranților sau femeile”. Ministrul adjunct al Justiției din Polonia, Łukasz Piebiak, a declarat agenției de știri PAP că Varșovia nu a  putut permite denaturarea realității într-un document oficial al UE. El a adăugat că „au loc practici discriminatorii împotriva creștinilor și a evreilor, în special în Europa de Vest”.

 Folosind dreptul de veto, Polonia a împiedicat cele 28 de Guverne ale UE să aprobe Carta drepturilor fundamentale a UE. Textul a fost susținut de Austria, care deține președinția semestrială a UE. „A fost destul de multă furie în cadrul dezbaterilor, după poziția poloneză", a declarat un diplomat european. Aceasta este doar ultima ciocnire dintre Guvernul conservator al Poloniei și Uniunea Europeană pe tema drepturilor sociale și judiciare ale statelor UE. Varșovia s-a confruntat în ultimii doi ani cu acuzațiile și mustrările Bruxelles-ului pentru reformele sistemului judiciar, despre care UE susține că au încălcat principiile statului de drept. De amintit și că, în Polonia, căsătoria între persoane de același sex este ilegală în această țară majoritar catolică.