Primele zece zile ale Presedintiei Biden reprezinta un inceput clasic, un lucru extraordinar in comparatie cu mandatul lui Trump

Cele zece zile de Preşedinţie ale lui Joe Biden reprezintă un început clasic de Preşedinţie, un lucru extraordinar în comparaţie cu mandatul lui Donald Trump, comentează AFP, scrie news.ro. ”A fost o săptămînă încărcată”, declara Joi, în Biroul Oval, Joe Biden. Noul Preşedinte al Statelor Unite se referea la cascada de decrete pe care le-a semnat de la instalarea sa la Casa Albă, la 20 Ianuarie, vizînd să demonteze în mod sistematic bilanţul lui Donald Trump – de la lupta împotriva modificărilor climatice la avort.

Însă progresul cel mai spectaculos al primelor zece zile de mandat a fost să le amintească americanilor că Preşedinţia nu înseamnă neapărat drame zilnice. Fără tweeturi colerice. Fără atacuri la adresa jurnaliştilor ”inamici ai poporului”.

Conferinţe de presă zilnice, riguroase – chiar plictisitoare – sunt susţinute de către specialişti despre pandemia covid-19 sau economie.

Este vorba despre un Preşedinte care îşi multiplică apelurile la unitate şi care apare cu regularitate în public, dar niciodată prea mult timp şi orchestrate în mod atent.

Este vorba, de asemenea, despre un secretar de Stat, Antony Blinken, care încearcă să le ofere asigurări diplomaţilor din întreaga lume promiţîndu-le că America pe care o credeau dispărută s-a întors.

Per ansamblu, schimbarea de stil este spectaculoasă. Dar care sunt învăţămintele acestui început?

Covid, Covid, Covid

Totul se rezumă, în prezent, la un virus. Covid-19 este pe cale să facă o jumătate de milion de victime în Statele Unite. Economia americană a înregistrat în 2020 cel mai rău an din 1946, în care PIB-ul s-a contractat cu 3,5% faţă de 2019.

Preşedinţia lui Bien va depinde în mare măsură de lunile viitoare.

În cazul în care campania de vaccinare se accelerează, iar economia îşi revine rapid, Biden ar putea transforma dezastrul în triumf. O ieşire lentă şi incertă din pandemie ar putea, din contră, să fie sarcina unui mandat.

”Succesul restului depinde de asta”, subliniază Mark Carl Rom, un profesor de ştiinţe politice la Universitatea Georgetown.

Preşedintele democrat, care a preconizat o accelerare foarte semnificativă a ritmului vaccinării pînă în Vară, va fi supus foarte rapid unui test foarte simplu, apreciază el – ”se vor putea duce oameni la plajă fără frica de a se îmbolnăvi?”.

Căutarea unității

Ales în baza promisiunii unităţii după un mandat Trump care a scindat America în două, Joe Biden subliniază cuvîntul ”unitate” cu orice ocazie. De la instalarea sa la numărul 1.600, pe Pennsylvania Avenue, el evită confruntările directe cu republicanii pe tema gestionării sensibile a inculpării (”impeachment”) predecesorului său, de exemplu.

Însă America rămîne profund împărţită, iar unele voci se ridică deja să sublinieze că incantaţiile nu sunt de ajuns. Ele subliniază că Biden nu a numit nici o personalitate republicană de prim plan în Guvernul său.

Seria de decrete, care-i permit Preşedintelui să tranşeze cu o simplă semnătură, fără să treacă prin Congres, au alimentat, de asemenea, critici, răspîndite printr-un editorial usturător în The New York Times (NYT).

Primul test mare este planul de urgenţă în valoare de 1.900 de miliarde de dolari destinat ajutării primei puteri mondiale să înfrunte ravagiile covid-19.

Obiectivul afişat al lui Joe Biden este o adoptare a textului cu voturi republicane şi democrate. Însă blocajele sunt reale şi ar putea să aibă loc, într-un final, o adoptare ”cu forcepsul”, doar cu voturile taberei sale.

Casa Albă subliniază neîncetat că ea crede într-un acord şi că Joe Biden, care a fost timp de peste 35 de ani senator, este cel mai bine plasat în acest exerciţiu delicat.

Deocamdată, la începutul mandatului său, la doar cîteva săptămîni de la şocul violenţelor sîngeroase de la Capitoliu, Joe Biden are vîntul în pupa.

Potrivit unui sondaj Monmouth University publicat săptămîna aceasta, cota popularităţii sale este de 54%. La plecare, cota lui Donald Trump era, potrivit Gallup, de 34%.