PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA, IGOR DODON A VIZITAT COMBINATUL AGRICOL „DZERJINSKI”

Igor Dodon, președintele țării însoțit de consilieri prezidențiali a vizitat combinatul agricol „Dzerjinski” din Belarus. Acest holding agroindustrial integrat reprezintă o experienţă unică de comasare reușită a unor gospodării agrare ineficiente în jurul unei întreprinderi de profil – fabrica de creştere a puilor broiler.

Șeful statului a menționat că particularitatea combinatului agrar constă în diversificarea ramurilor de activitate – de la producerea cărnii de pasăre pînă la activităţile de creştere a plantelor, a vitelor mari cornute şi a peştelui de apă dulce, crescut în iaz.

În prezent, combinatul agrar „Dzerjinski” produce 20 la sută din toată producţia avicolă din republică. Întreprinderea dispune de propria reţea de realizare a producţiei – peste 50 de magazine de firmă „Fabrika zdorovia”.

De asemenea, Igor Dodon a declarat că implementarea de tehnologii performante şi de înaltă eficacitate, utilizarea de utilaje noi şi de furaje complexe au asigurat întreprinderii posibilitatea de a depăşi nivelul european de creştere zilnică a greutăţii unei păsări. Toate acestea pot fi implementate doar în cadrul unui holding agrar de proporţii.

Pe lîngă combinatul agrar „Dzerjinski” activează Centrul de turism ecologic „Stankovo”, care ocupă un teritoriu de 500 de hectare — o soluţie inedită, ce permite îmbinarea activităţilor de agricultură şi turism. Aici este situată tabăra militar-istorică de partizani, ce reprezintă o reconstrucţie a unei tabere obişnuite de partizani din perioada Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Tot aici funcţionează o grădină zoologică, unde trăiesc lupi, o ursoaică, căprioare, mistreţi, vulpi, păuni, fazani, struţi şi alte specii de animale. Funcţionează maneje pentru plimbări pe cai şi poney, poţi face o călătorie cu caleaşca, cu bicicleta sau cu rolele.

Președintele țării și-a exprimat convingerea că experienţa combinatului agrar „Dzerjinski” va fi foarte utilă pentru agricultorii moldoveni.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova