POVESTITORUL PUTIN

Putin este un povestitor strălucit. Principala istorie, pe care o vinde, relatează despre faptul că David este la fel de puternic ca şi Goliat.

De ce preşedintele rus Vladimir Putin a venit în Ucraina şi Siria? De ce permite el piloţilor săi să se antreneze în preajma corăbiilor militare americane din Marea Baltică? Şi cînd Pentagonul protestează, presa rusă comunică despre faptul că avioanele ruseşti de vînătoare îşi îndeplineau misiunea absolut legală din Marea Baltică. Şi se mai întreabă: dar ce misiune au corăbiile militare americane în Marea Baltică?

Acum un an, televiziunea rusă povestea despre voluntari şi soldaţi ruşi care luptă în Ucraina. Şi Ucraina a contribuit mult la imaginea de mare succes a lui Putin. Iar anexarea Crimeei a devenit o istorie despre modul în care această peninsulă a revenit acasă, după arendarea ei nelegitimă de către Ucraina.

Războiul din Ucraina a fost o epopee eroică, care povestea despre protejarea drepturilor vorbitorilor de limbă rusă într-o Ucraină neo-fascistă după lovitura de stat de la Kiev din februarie 2014. Ulterior Kremlinul s-a distanţat şi a reuşit să impună armistiţiul care i-a trebuit.

După acestea a fost războiul din Siria. De data asta Putin nu mai juca pe teritoriul său, ca în Ucraina, pe care Kremlinul o consideră zona sa firească de interese, ci în deplasare. Şi acest război a devenit un mare succes politic, deşi pentru majoritatea ruşilor Siria e prea îndepărtată şi periculoasă. Dar rating-ul lui Putin, după acest război, a crescut la 80%.

Reacţia Occidentului a fost duplicitară. O parte consideră că Putin îşi doreşte tot mai multe succese militare şi că va pune la încercare solidaritatea NATO, atacînd unul dintre statele Baltice. Această viziune o împărtăşeşc Polonia şi statele Baltice. Altă abordare spune că Putin nu va ameninţa niciodată un stat-membru al NATO, dacă nu va fi provocat. Exemplul recent al Turciei, care a doborît avionul militar rus, este unul foarte elocvent.

Săptămîna trecută Putin a avut reuniunea anuală cu alegătorii. S-a observat că preşedintele s-a simţit foarte sigur pe sine, răspunzînd la întrebările care vizau politica externă. Nu au mai fost atacuri agresive împotriva SUA. Mesajul lui Putin a fost clar: „noi cerem parteneriat egal”. Răspunsul Occidentului întîrzie…

După Dagbladet, Norvegia