„PARSTAR PETROL” SRL, FIRMA CONTROLATA DE MIHAI GHIMPU SI INTERPUSII SAI, IMPLICATA IN DELAPIDARI

ROMÂNIA FURATĂ. Lukoil - pe urmele a 2 miliarde de euro

Autor: Mihai CONŢIU

Unii cititori poate că îşi mai amintesc că, în urmă cu cîţiva ani, „Moldova Suverană” a preluat din presa română o serie de articole de investigaţii privitoare la afacerile necurate ale tatălui primarului din Chişinău, Dorin Chirtoacă, cumnatul lui Mihai Ghimpu, plus fratele şi soţia “preşedintelui interimar”, cu apele minerale româneşti, iar asta printr-o strînsă legătură cu serviciile secrete ceauşiste româneşti.

Proaspăt ajuns preşedinte interimar de ţară, fiind vorba despre „unionismul său”, “alesul” securiştilor”, Mihai Ghimpu, a declarat, în limba rusă, la Radio “Echo Moskvy”, următoarele:

Ca orice persoană, am un punct de vedere. Dar nu am declarat că voi promova o politică în această direcţie. Dacă spun că vorbesc în limba română, asta nu înseamnă că sînt pentru unirea Moldovei cu România. (…) Astăzi, urmează să abordăm situaţia din alt punct de vedere. Programul nostru politic prevede două puncte principale: lichidarea sărăciei şi integrarea în Uniunea Europeană. Dar integrarea în UE presupune că statalitatea Republicii Moldova se păstrează.”

Pentru că jurnalistul român Victor Roncea a avut cutezanţa să reproducă spusele lui Ghimpu pe blogul său, iată ce mesaj i-a fost transmis de către un „unionist român-basarabean” “Bai suca sa nu mai scrii un rind despre Moldova ca te linsam chizda mati cind mai vii pe la noi prin tara”. Fireşte că, la vremea respectivă, Roncea a transmis mesajul integral, împreună cu coordonatele sale tehnice, Serviciului Român de Informaţii.

Încă din 2008, jurnalistul român Mihai Munteanu publica, în „Evenimentul Zilei”, sub titlul „Reţeaua „Iuda“: Gradele apei minerale”, un foarte bine documentat articol de investigaţii, cu nume de securişti, reţele etc., în care erau cooptate şi familiile Ghimpu şi Chirtoacă. Vă reproduc doar cîteva fragmente spre bună aducere aminte, dar şi pentru a înţelege mai bine cine sînt cu adevărat aceşti indivizi.

Reţeaua „Iuda“: Gradele apei minerale

„Un grup de foşti ofiţeri din spionajul românesc face afaceri cu apă minerală printr-o companie filată de contraspionajul militar. Un fost director adjunct al SIE şi firma la care lucrează acum sînt monitorizaţi de Direcţia de Siguranţă Militară (DSM, contraspionajul Armatei) pentru legături cu Aurel Cazacu, bossul „Romarm”, şi dealeri israelieni de tehnică militară. În ecuaţie mai apar alţi doi generali (r) SIE şi două personaje-cheie din dosarele penale ale lui Adrian Năstase.

Afaceri cu tatăl primarului din Chişinău, cumnatul lui Ghimpu, plus fratele şi soţia “preşedintelui interimar”.

În Republica Moldova, apa minerală Borsec se distribuie prin firma Anda SRL cu sediul în capitala Chişinău. 34% din participaţiile în această firmă sînt deţinute de Ion Chirtoacă, tatăl primarului general din Chişinău, Dorin Chirtoacă (respectiv cumnatul lui Mihai Ghimpu; fratele “preşedintelui interimar”, Simion Ghimpu, deţine 33% iar soţia lui Mihai Ghimpu, Dina Ghimpu, deţine celelalte 33%). Adrian Teslovan, directorul de marketing al „Romaqua Group”, susţine că acest contract de distribuţie a fost încheiat cu firma moldovenească înainte ca Chirtoacă să fie ales primar.”

Aceasta era starea de lucruri de atunci şi trebuie să reţinem că Adrian Teslovan, directorul de marketing al „Romaqua Group”, nu a negat aceste implicaţii. Mi-am amintit despre toate aceste lucruri în clipa în care am văzut că firma PARSTAR PETROL SRL, controlată de Ghimpu (acum se pare că prin interpuşi), este una dintr-un grup extins de firme-suveică moldoveneşti complice cu S.C.PETROTEL LUKOIL S.A. Ploieşti, care au adus statului român un prejudiciu de peste 230 de milioane de euro din spălare de bani şi evaziune. Ca între fraţi! Dacă Ghimpu nu poate face unire teritorială cu România, se uneşte cu afacerişti ruşi şi români ca să fure la greu statul român! Ca între fraţi de cruce din temniţă!

Citiţi, minunaţi-vă şi cruciţi-vă!

Procurorii Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Ploieşti care instrumentează dosarul Lukoil au extins măsurile asiguratorii, punînd sechestru asupra unor bunuri ce aparţin companiei Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda pînă la concurenţa sumei de două miliarde de Euro. Procurorii spun că schema fraudării Petrotel Lukoil şi a bugetului românesc de stat cuprinde societăţi din corporaţia internaţională Lukoil, firme moldoveneşti şi societăţi cu sedii în paradisuri fiscale. Cercetările au fost efectuate cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii şi al altor autorităţi competente.

În dosarul penal nr.254/P/2014, în cadrul căruia se efectuează cercetări faţă de S.C.PETROTEL LUKOIL S.A. Ploieşti şi Bogdanov Andrey Iurievici pentru săvîrşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi de spălare de bani au fost extinse cercetările sub aspectul săvîrşirii infracţiunilor de folosire cu rea credinţă a creditului societăţii şi de spălare de bani. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Ploieşti au pus în mişcare acţiunea penală şi au dispus măsura preventivă a controlului judiciar faţă de Raţă Andrei, Dănulescu Dan, Duţu Dorel, Egorov Yuri, Voinstev Alexey, ultimii doi avînd cetăţenie rusă, toţi angajaţi ai SC PETROTEL LUKOIL SA Ploieşti.

Anchetatorii susţin că între 2008 şi 2014, S.C. Petrotel Lukoil S.A. a făcut plăţi externe de peste 15 miliarde de Euro (15.586.346.461 Euro). În acelaşi timp, a avut încasări din străinătate de peste 11 miliarde (11.277.752.032 Euro). Ar exista o diferenţă, de peste 4 miliarde de Euro (4.308.594.429 Euro), care ar reprezenta un prim semn că firma ar fi încercat să transfere profitul în străinătate.

Doar către societatea mamă – LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda –, spun anchetatorii, PETROTEL LUKOIL SA Ploieşti ar fi făcut mai multe plăţi, în valoare de aproape două miliarde de Euro (1.526.293.530,93 dolari SUA şi 552.977.284,35 Euro). Banii ar fi reprezentat restituirea unor credite primite de rafinăria ploieşteană de la compania mamă.

Pentru investiţii, consorţiul cu sediul în Olanda LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV ar fi trimis către România peste 30 de milioane de Euro (32.476.926 Euro) şi peste 300 de milioane de dolari (304.186.078,78 dolari SUA). Procurorii spun că aceste cifre ar fi trebuit să se regăsească în activul societăţii. Acesta, însă, s-ar ridica la puţin peste 48 de milioane de Euro (48.522.486 Euro), cu 257 de milioane (257.995.952 Euro) mai puţin decît cel declarat.

Şi în cazul majorărilor de capital, situaţia este aceeaşi. Firma mamă ar fi virat în conturile societăţii de la Ploieşti peste 480 de milioane de Euro (480.176.734,90 Euro) pentru majorarea capitalului. Cu toate acestea, în raportările contabile, capitalul social este de peste patru ori mai mic (105.881.929,76 Euro). Anchetatorii spun că investiţiile şi majorările de capital de la rafinăria ploieşteană ar fi fost nereale. În decurs de 24 sau 48 de ore de la transferul sumelor iniţiale, banii ar fi fost împărţiţi în mai multe tranşe şi trimişi înapoi în conturile firmei mamă, cu justificarea "returnare împrumut".

Prejudiciu de peste 230 de milioane de Euro din relaţiile cu firme din Republica Moldova

Anchetatorii susţin că, prin intermediul LITASCO SA, Petrotel ar fi cumpărat ţiţei cu preţuri mai mari decît cele ale pieţei, după ce petrolul ar fi fost tranzacţionat prin mai multe firme din grup. Mai mult, rafinăria ar fi exportat, către aceleaşi firme din grup, benzină, motorină şi uleiuri sub preţul de producţie. Tot prin Litasco SA. Scopul ingineriilor financiare ar fi fost, afirmă procurorii, transferarea profitului către alte societăţi din cadrul grupului. În acest fel, Petrotel Lukoil nu ar mai fi făcut profit şi nu ar mai fi avut de plătit statului taxe şi impozite.

Ancheta în dosarul Lukoil a început anul trecut. Procurorii au descoperit un prejudiciu de peste 230 de milioane de Euro din spălare de bani şi evaziune din relaţiile comerciale cu firme din Republica Moldova. Investigatorii susţineau că, pentru a-şi echilibra balanţa de plăţi, Petrotel Lukoil SA făcea activităţi fictive de import-export prin Dana 15 din Portul Constanţa.

Procurorii spun că, oficial, benzina şi motorina plecau, intracomunitar, spre SC IMD TRADE LLP Londra. În acte. De fapt, produsele ajungeau, prin intermediul unor firme-suveică (VERO NADINA SRL NISPORENI, PARSTAR PETROL SRL, BAaA PETROL SRL, ENERGO PETROL SRL, SC LUKOIL MOLDOVA SRL şi altele), în Republica Moldova, fără plate taxelor vamale.

Mai mult, din datele contabile ar rezulta că rafinăria ar fi procesat mai mult decît îi permitea propria capacitate. În Toamna lui 2014, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a pus sechestru pe clădirile şi terenurile companiei şi pe rezervele de petrol din Portul Constanţa.

În România, Grupul Lukoil are aproape 3.800 de angajaţi, dintre care peste 2.900 la Lukoil România, adică în benzinării. La rafinăria din Ploieşti lucrează, conform bilanţului depus la Ministerul Finanţelor, 400 de oameni. Acestora li se adaugă aproape 600 de persoane, angajate în firmele-satelit.

Deranjat de autorităţile române, un oligarh rus vrea întîlnire de urgenţă cu Klaus Iohannis

Patronul grupului petrolier rus Lukoil, Vaghit Alekperov, îl roagă pe preşedintele Klaus Iohannis, să accepte o întîlnire faţă în faţă pentru a discuta "probleme sensibile ale activităţii curente", după ce autorităţile române au pus sechestru pe conturile rafinăriei Petrotel Lukoil de la Ploieşti. Alekperov, care este unul dintre cei mai apropiaţi confidenţi ai lui Vladimir Putin, doreşte să abordeze în discuţia cu oficialul român planurile pe termen lung ale Lukoil în România. În scrisoare, Alekperov îi spune lui Iohannis că subsidiara din România este la limita închiderii din cauza sechestrului şi cere sprijinul acestuia pentru o anchetă transparentă. Marţi, vicepreşedintele Lukoil, Thomas Mueller, a spus că societatea va fi silită să tragă obloanele Petrotel în cel mult două săptămîni dacă se pune sechestru pe activele şi conturile sale.

Amintim încă o dată că Parstar Petrol SRL aparţine familiei Ghimpu şi îşi are adresa juridică în sediul Partidului Liberal.

Pentru acest articol am mai folosit sursele: Digi24.ro şi Cotidianul.ro.

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40