ÎNCĂ O DATĂ DESPRE LIBERALIZAREA REGIMULUI DE VIZE CU UNIUNEA EUROPEANA

Acum pot merge liber în UE şi mai ales la studii toţi tinerii din RM, nu doar fiii privilegiaţi ai adversarilor ipocriţi ai integrării noastre europene

Roadele parcursului european al Republicii Moldova, deşi slab popularizate, au început să se vadă de multa vreme, graţie finanţărilor semnificative primite de ţara noastră. Cu toate acestea, decizia privind liberalizarea regimului de vize reprezintă cel mai puternic efect de pînă acum al apropierii de UE.

O dată cu adoptarea acestei decizii, s-au înregistrat în spaţiul public şi primele tentative de minimalizare a impactului hotărîrii. Unele surse de presă s-au axat pe relatări privind numărul nesemnificativ de moldoveni care s-au grăbit să treacă frontiera cu UE la 28 Aprilie, altele au realizat reportaje cu diverşi indivizi care spuneau că nu au bani nici pentru mîncare, dar să călătorească în Europa!

Au existat inclusiv materiale de presă în cadrul cărora a fost criticat entuziasmul oficialilor de la Chişinău, cele mai des invocate motive fiind acelea conform cărora măsura nu este destinată creşterii nivelului de trai al populaţiei de care aceasta într-adevăr are nevoie.

Dar cel mai interesant scenariu vehiculat în aceste zile este acela potrivit căruia hotarîrea „va favoriza tot pe europeni pentru că moldovenii îşi vor cheltui banii în statele europene”. Nu contează că se contrazic spunînd, în acelaşi timp, că moldovenii nu vor merge în UE pentru că nu au bani. Important este să-şi facă treaba pentru care au fost plătiţi de către beneficiarul real şi care în nici un caz nu este cetăţeanul care încearcă să se informeze.
Reaua credinţă de care dau dovadă aceşti „binevoitori”, care spun că hotarîrea nu ar veni în întîmpinarea unor nevoi fireşti ale cetăţenilor moldoveni, are, desigur, mai multe cauze, la unii fiind dictată de raţiunile electorale ale celor care se poziţionează de cealaltă parte a spectrului politic. La alţii, nu este altceva decît parte a propagandei ruse, nemulţumită de succesul înregistrat recent de ţara noastră, şi care reduce şi mai mult gradul de dependenţă al Republicii Moldova faţă de Federaţia Rusă.

Nici unul dintre aceşti activişti vocali nu a pomenit nimic de şansa oferită sutelor de copii care astfel îşi pot întîlni părinţii plecaţi în lume pentru a le oferi un trai decent. Tristeţea şi lacrimile de durere ale micuţilor pricinuite de despărţirea îndelungată de părinţi şi-au găsit leac în decizia de liberalizare a regimului de vize, care le permite să-şi strîngă din nou în braţe mama şi tata. Călătoria fără vize în Europa este, în primul rînd, un cadou necesar oferit lor, sutelor de copii lipsiţi de căldura îmbrăţişărilor părinteşti.

Cu siguranţă însă că decizia autorităţilor de la Bruxelles a fost primită cu entuziasm şi de către elevii şi studenţii aflaţi la studii în state europene, care, astfel, au scăpat de povara vizelor care le îngreuna periodic accesul la instituţiile europene de învăţămînt.

Natalia Ciobanu din Chişinău, studentă la o facultate din Franţa, a declarat că măsura o va scuti de costuri importante pe care trebuia să le suporte pentru obţinerea vizei. Drumurile nenumărate la Chişinău şi Bucureşti, cozile de la ambasade, dar chiar şi bacşişul pe care, uneori, era nevoită să-l dea pentru obţinerea vizei vor rămîne pentru ea doar o amintire tristă.

Cert este că momentul 28 Aprilie va rămîne pentru mulţi dintre semenii noştri în memorie drept ziua în care grijile pentru asigurarea legalităţii unei călătorii în spaţiul comunitar european a dispărut. Potrivit rezultatelor celui mai recent Barometru de Opinie Publica, 39% din cei care au călătorit în ultimii ani în UE au declarat drept scop vizitarea rudelor, 31% munca şi 52% turism/odihnă.
Speculaţiile abjecte promovate în aceste zile privind lipsa de importanţă a deciziei de a călători fără vize sînt departe de realitatea de la noi din ţară. Condamnaţi ani la rîndul la izolare de nesăbuinţa celor care s-au perindat la guvernare, moldovenii au în sfîrşit sentimentul că se face ceva şi pentru ei, că doleanţele le sînt ascultate. Decizia este unul dintre paşii necesari pentru ca în Republica Moldova să reînvie speranţa pentru vremuri mai bune, iar cei ce încearcă să ne confişte momentul de bucurie nu merită decît dispreţ.