NATO NU ESTE PENTRU TOTDEAUNA

La șapte iulie ONU a votat pentru interzicerea armelor nucleare. Finlanda nu a votat, deoarece a vrut să sprijine statele NATO. Astfel, Finlanda s-a pomenit într-o companie neașteptată: SUA, Rusia, China și Suedia.

Faptul că Finlanda, sau mai bine zis elita politică a țării, pînă la nebunie vrea să obțină statutul de membru al NATO nu este o noutate. Însă există exemplul Suediei, care, în final, a refuzat să semneze acel acord, pe care tot ea l-a pregătit. Motivul este scrisoarea pe care ministrul apărării suedez, Peter Hultqvist a primit-o de la administrația SUA: veți semna și colaborarea cu NATO va fi la discreția Washingtonului. Totul hotărăște SUA/NATO.

Pentru oamenii simpli amenințările din presă constituie niște jocuri sau manevre militare. Orice om cu mintea întreagă înțelege că extinderea NATO spre Est constituie o provocare. Sank-Peterburgul se află tot acolo, iar traumele psihologice de după război încă mai dor.

De ce oare elita politică finlandeză își dorește aderarea la NATO, în timp ce majoritatea oamenilor simpli nu manifestă entuziasm față de această idee? NATO oferă un anumit statut, aparența puterii, dar și bani. Bugetul pentru apărare al NATO este unul fantasmagoric – 611 miliarde dolari pentru anul 2016. Comparați cu China – 215 miliarde, Rusia – 69 miliarde, Arabia Saudită – 64 miliarde, India – 56 miliarde. Cu toții, în afara Arabiei Saudite și-au mărit bugetul pentru apărare. Acest lucru convine complexelor militare, politicienilor, savanților din sfera militară și producătorilor de armament.

Mulți bărbați simt satisfacție, dacă pot umili alți masculi.

Politicienii finlandezi spun că NATO ar fi un scut pentru Finlanda. Dar este o minciună. Orice acțiune ipocrită, pornită de SUA, Finlanda va fi obligată să o sprijine, inclusiv aventuri militare prin Orientul apropiat. Nimeni nu știe pînă unde politica agresivă a NATO se va extinde, precum și consecințele acestei lărgiri. S-a format o prăpastie între administrația politică, militară și economică a SUA/NATO, pe de o parte, și restul lumii, care constituie majoritatea.

Finlanda a votat greșit la ONU, însă a demonstrat că NATO presupune obligativitatea de a gîndi într-un singur fel. Această obligativitate forțată limitează libertatea Finlandei, atît în lume cît și în regiune. Scandinavia ar trebui să devină o zonă liberă de arme nucleare, nu invers! Chiar dacă asta și-o dorește pretinsul ”frate mai mare” de la Washington!

După Hufvudstadsbladet, Finlanda