Muncitori imigranti de la plantatiile din Sudul Portugaliei sunt tinuti inchisi in satele unde locuiesc, devenite focare de Covid

Numărul cazurilor de coronavirus a scăzut în Portugalia. La fel ca în alte state europene, relaxarea măsurilor pandemice a umplut cafenelele și restaurantele, iar turiștii încep să revină. Cu toate acestea, pentru un colț îndepărtat al țării, ultima perioadă a intensificat pandemia de Covid-19. În unele zone, rata de infectare a atins aproape de 30 de ori media la nivel național, iar focarele au fost depistate în rîndul muncitorilor agricoli migranți, care vin în special din Sudul Asiei pentru a lucra în fermele de fructe din Portugalia. Autoritățile portugheze au impus cordoane sanitare în jurul satelor din apropierea orașului Odemira, în Sud-Vestul țării, într-o încercare disperată de a reduce rata de infectare în zonele respective, scrie Politico

Mai multe focare de Covid-19 au fost depistate în locurile unde sunt cazați migranții, în ciuda faptului că ratele de infectare din celelalte zone ale Portugaliei au ajuns la cele mai scăzute niveluri din Europa. Printre măsurile impuse, Poliția locală a anunțat restricții de circulație timp de o săptămînă. După acest interval de 7 zile, ofițerii au început să permită oamenilor să iasă din satele respective pentru a merge la muncă doar dacă au un test negativ care să arate că nu sunt infectați cu Covid-19. 

Premierul Portugaliei a atras atenția asupra condițiilor în care sunt ținuți migranții 

În tot acest timp, afacerile locale rămîn închise, mai scrie sursa citată, care precizează că a fost înaintată o cerere către Guvern astfel încît spațiile de cazare din zonă să găzduiască migranții care sunt în pericol de a contacta virusul. Ceea ce se întîmplă în Sud-Vestul Portugaliei a atras atenția presei, care a relatat situația, iar acest lucru a scos la iveală situația dificilă a lucrătorilor migranți din Portugalia, cu acuzații de trafic de persoane și sclavie.

Premierul Portugaliei, António Costa, cel care a anunțat măsurile de carantină din zona respectivă, a catalogat condițiile de trai ale migranților ca fiind „inacceptabil de insalubre” și „supraaglomerate”, aspecte ce ar fi dus, de fapt, la răspîndirea virusului SARS-CoV-2.

"Vom pune capăt acestei supraaglomerări, deoarece reprezintă un risc enorm pentru sănătatea publică, precum și o încălcare flagrantă a drepturilor omului", a declarat premierul Costa, într-o conferință de presă.

Rui Rio, liderul conservatorilor, a precizat, de asemenea, că Portugalia are toate motivele să se rușineze de o astfel de situație. „Nu avem sclavie acolo ca acum 200 de ani, dar avem o formă de sclavie”, a spus acesta într-un interviu TV.

Mii de migranți ajung în Odemira în perioadele de recoltare 

Zona devenită focar de Covid-19, în ciuda faptului că în toată Portugalia au fost relaxate măsurile pandemice, este o porțiune aflată pe coasta Atlanticului, la 200 de kilometri Sud de Lisabona. Odemira este un oraș cu o populație de doar 26.000. În mod oficial, populația include 9.615 rezidenți străini, majoritatea nepalezi și indieni. Însă primarul orașului,  José Alberto Guerreiro, spune că aceste cifre sunt mai mari cu cel puțin 3.000 de oameni în timpul perioadelor de vîrf de recoltare a fructelor.

Lucrătorii migranți au ca responsabilitate să culeagă fructele de pădure din zonele respective, considerate prea delicate pentru recoltarea mecanizată. Irigarea îmbunătățită, combinată cu un climat potrivit, a transformat orașul Odemira într-un centru pentru cultivarea legumelor, plantelor, florilor și, mai presus de toate, a fructelor roșii.

Producătorii de fructe neagă implicarea în abuzurile asupra lucrătorilor

Vînzările de zmeură, afine, mure și coacăze roșii din Portugalia au crescut de opt ori în ultimii 15 ani, aducînd 247 milioane EUR în 2020 și atrăgînd investiții majore. Principalii producători de fructe neagă vehement implicarea în abuzurile raportate, de cînd focarul de coronavirus a atras atenția asupra regiunii.

„Marea majoritate a companiilor respectă toate regulile”, a declarat Luís Mesquita Dias, președintele asociației cultivatorilor din Portugalia. „Există cîteva excepții, care într-adevăr sunt grave și ar trebui penalizate, dar care nu ar trebui să afecteze întregul sector”, a mai spus acesta. Mesquita Dias a declarat că toți producătorii plătesc salarii în conformitate cu convențiile colective încheiate cu sindicatele portugheze. Asta înseamnă că un salariu minim lunar de 665 EUR. El a precizat că zonele de cultivare sunt examinate în mod regulat de clienți internaționali, inclusiv de marile lanțuri de supermarketuri, pentru a asigura respectarea standardelor de muncă.

Cu toate acestea, Mesquita Dias a recunoscut că aproximativ 3.000 de lucrători sunt găzduiți în condiții proaste. Primarul Guerreiro spune că, de fapt, cifra ar fi dublă, aproximativ 6.000.

Un studiu, realizat înainte de pandemie, arăta că 85% dintre migranți considerau condițiile de lucru și cazare rezonabile sau bune

Înainte de pandemie, cei mai mulți dintre migranți păreau mulțumiți de condițiile lor de viață și de muncă, potrivit unui studiu publicat anul trecut de Comisia pentru Migrație din Portugalia. 85% au considerat că locurile unde sunt cazați sunt rezonabile sau chiar bune. Doar aproximativ 10% au clasificat condițiile de muncă drept „rele” sau „foarte rele” și aproximativ 95% au declarat că se află în țară cu forme legale și nu muncesc la negru. 

Guvernul Portugalia spune a intensificat supravegherea condițiilor de muncă și cazare a migranților din fermele de fructe și că nu au fost găsite nereguli privind statutul migranților.

"Din motive de sănătate publică, am acordat o atenție deosebită situației din Odemira", a declarat Ministrul Economiei, Pedro Siza Vieira. „În aceste săptămîni de inspecții nu am găsit migranți care să nu fie înregistrați la sistemul de securitate socială și nici unul care să fi intrat în mod ilegal în țară”, a precizat oficialul.

Cu toate acestea, autoritățile de la fața locului spun că abuzurile au crescut în ultimii ani. Poliția investighează cazuri suspectate de trafic de persoane și de exploatare a muncii ilegale.