FISCUL ANUNTA SCHIMBARI MAJORE DIN 1 APRILIE

Autoritatea fiscală din Republica Moldova va fi reorganizată din 1 aprilie și va activa ca o entitate juridică unică - Serviciul Fiscal de Stat, notează sputnik.md.

Parlamentul a aprobat în decembrie trecut modificări și completări la Codul fiscal prin care a fost dispusă revizuirea statutului juridic al organelor fiscale. Legea prevede crearea de la 1 aprilie 2017 a unei singure persoane juridice responsabile de asigurarea procesului de administrare fiscală pe întreg teritoriul Republicii Moldova — Serviciul Fiscal de Stat.

Prin această restructurare se urmărește "sporirea capacității de deservire a contribuabililor, sporirea gradului de conformare benevolă a contribuabililor și maximizarea veniturilor bugetare", menționează fiscul.

Precizăm că la moment sistemul de administrare fiscală al Republicii Moldova este constituit din Inspectoratul Fiscal Principal de Stat și 35 inspectorate fiscale de stat teritoriale, fiecare avînd personalitate juridică distinctă, cu structură organizatorică și juridică individuală. Conform conceptului de reorganizare, Serviciul Fiscal de Stat va fi un organ unificat cu competență teritorială pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Personalul Serviciului urmează a fi concentrat într-o structură centralizată cu aparat central, 3 regiuni de administrare fiscală (Nord, Sud și Centru) și Direcția generală administrare fiscală municipiul Chișinău, oficii de deservire și prestări servicii contribuabililor la nivel teritorial.

Instituția mai informează că, urmare a reorganizării, vor fi reduse 85 funcții de conducere, iar efectivul limită de 1892 de unități nu va fi modificat.