FAMILIA PENALA BASESCU CAUTA PROTECTIE PENALA SI IN REPUBLICA MOLDOVA?

Unirea dintre cele două ţări? Nu, unirea penalilor şi voturile moldovenilor naivi!

Modul agresiv în care fostul Preşedinte român Traian Băsescu a invadat efectiv Republica Moldova nu putea să nu ne stîrnească interesul şi să ne întrebăm: de unde atîta dragoste bruscă pentru moldoveni şi atîta credinţă populistă că el va uni Republica Moldova cu România în anii de viaţă care i-au rămas, dar şi de ce a solicitat cetăţenie moldovenească „într-o perioadă anume”?

Ca un reproş indirect că Preşedintele Igor Dodon i-a retras cetăţenia moldovenească, Traian Băsescu a declarat că el, ca Preşedinte, a oferit cetăţenie română la vreo 700.000 de moldoveni. Observaţie inutilă pentru că acordarea cetăţeniei române pentru moldoveni nu este un proiect sau o politică a sa, ci o schemă pusă în aplicare de către Statul român încă de la începutul anilor 1990. Dacă el a continuat această schemă, a făcut-o strict în interes electoral, după ce a constatat că astfel se pot smulge voturi şi de la moldoveni. „Credinţa lui unionistă” dublată de solicitarea cetăţeniei moldoveneşti este o cacealma, un bluf pe care v-o sau vi-l putem demonstra fie şi prin succesiunea cronologică la care am recurs.

În primul rînd, dacă iubea atît Republica Moldova şi era atît de răvăşit de „simţirea moldovenească”, nu avea decît să solicite cetăţenie moldovenească încă din 2009, cînd încă îşi exercita mandatul prezidenţial fără nici o problemă, iar asta pentru că România permite cetăţenilor ei să aibă cetăţenii multiple. Jalnicul preşedinte interimar Mihai Ghimpu i-o oferea atunci fără nici o problemă, mai ales că îl „mituise româneşte” cu Ordinul Steaua României. Chiar şi Marian Lupu, probabil! La fel de bine, Băsescu putea solicita cetăţenia moldovenească după 2014, cînd i-a expirat mandatul prezidenţial. Totuşi, Băsescu a ales să solicite cetăţenia moldovenească în virtutea unor calcule electorale matematice şi chiar cu „izvoare penale”.

Prin urmare, el obţine cetăţenia Republicii Moldova în Iunie 2016 de la fostul Preşedinte moldovean Nicolae Timofti, cu circa şase luni înainte de alegerile parlamentare din România. După cum deja ulterior s-a constatat, această „moldovenizare legală” a lui Băsescu i-a adus partidul în Parlamentul României cu voturile decisive ale moldovenilor sensibilizaţi de demersul său.

Fiind convins că moldovenii unionişti captivi nu-i sesizează jocurile, dorinţa lui Băsescu de a deveni cetăţean moldovean este cît se poate de paradoxală. Cum să doreşti să devii cetăţeanul unui Stat pe care vrei să-l anexezi României? Simplul fapt că a cerut cetăţenia Republicii Moldova echivalează cu recunoaşterea Statului Republica Moldova! Simplul fapt că se judecă cu Statul Republica Moldova pentru a-i recunoaşte juridic cetăţenia moldovenească echivalează cu recunoaşterea Statului de Drept Republica Moldova! În acest context, acţiunile lui unioniste destrăbălate de pe teritoriul Republicii Moldova sînt o palmă insesizabilă aplicată susţinătorilor săi unionişti de aici, un atentat la Constituţie, provocarea unor conflicte interetnice şi haos naţional cu riscuri de internaţionalizare.

După ce Preşedintele Igor Dodon a anulat Decretul de acordare a cetăţeniei moldoveneşti lui Băsescu, iar asta nu fără temei, el continuă să se „lupte” cu Justiţia moldovenească pentru a-şi redobîndi cetăţenia. Această luptă a lui este tot una electorală, una prin care vrea să aducă partidul lui Anatol Şalaru în Parlament, un partid al cărui preşedinte de onoare este. Totodată, doreşte redobîndirea cetăţeniei moldoveneşti spre a deveni preşedinte al partidului al căruia Şalaru este doar preşedinte executiv, în aşteptarea lui Băsescu „moldovean cu acte în regulă”. Redobîndinu-şi cetăţenia moldovenească, Băsescu se vede deja şi în Parlamentul Republicii Moldova.

Vă daţi seama ce şmechereşte şi ca un pirat îi va privi pe toţi, fie moldoveni, fie români? Atunci nu va conta faptul că nu a unit cele două ţări, ci triumful lui personal ca politician în două State după modelul lui Saakaşvili. Tocmai în acest context al ambiţiilor sale personale trebuie înţeles de ce, extrem de bine ascuns şi regizat, Băsescu, prin Şalaru, a acceptat ca unionismul de aici să fie patronat de către Vladimir Plahotniuc. Doar nu de capul lui face ce vrea aici, de parcă în Republica Moldova nu ar exista Stăpînul Plahotniuc! Ca să pricepeţi şi mai bine binomul cu care se luptă Dodon, pe două fronturi, fireşte! Pe de o parte, PDM atacă şi subminează Preşedinţia după cum se ştie, iar pe de altă parte Stăpînul PDM i-a dat „libertate de mişcare în teren” agentului şi electoral Băsescu tot pentru demonizarea lui Dodon. Veţi vedea că viitorul va demonstra cît de sadici şi cinici sînt cu moldovenii cei doi, în raport cu Dodon care nu face nimic altceva decît să spună lucrurilor pe nume şi să acţioneze la vedere. Mă refer aici la toate „fronturile externe” posibile!

 

Băsescu de dinainte de 1990

Nu vom insista prea mult asupra activităţii controversate a lui Băsescu de dinainte de 1989, iar asta şi pentru că dacă a avut legături cu Securitatea comunistă este clar că a activat, în exteriorul României, în interesul naţional al ţării sale, că nu a făcut poliţie politică. Ei, că şi-o fi turnat şi el un coleg sau doi ca să devină privilegiat… e altceva şi nu e cazul să fim cîrcotaşi. În anul 1987, Băsescu a fost numit şef al Agenţiei Economice Navrom din Anvers, Belgia. În 1973, dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu a semnat un document secret (Nr. Z-363/1973) prin care șefii misiunilor Navrom din străinătate devin automat ofițeri acoperiți, specializați în spionaj militar și trafic de arme.

Pentru această misiune, potrivit presei române, Băsescu Traian urmează o școală de specializare pentru spionaj și diversiune, localizată la Brănești și la Băneasa. Cele două locații erau dotate cu sisteme de acomodare cu limbile străine, cu tehnicile de spionaj, cutumele diplomatice și modul de viață occidental. În faza a doua s-a lucrat la “legendarea” ofițerului cu identitatea sub care acesta urma să activeze. S-a mers pînă la antrenarea și obișnuirea lui cu detectorul de minciuni. Atunci a învățat Băsescu Traian să mintă fără să clipească.

Conform aplicării principiului diviziunii muncii între serviciile statelor membre ale NATO de atunci, Olandei îi revenea activitatea contrainformativă în spaţiul României. Datorită acestui fapt, in arhivele olandeze se găsește un bogat material informativ, în legătură cu activitatea anti-NATO. La Haga se află o arhivă cuprinzînd activitatea KGB desfășurată în Benelux. Conform documentelor stocate acolo, Băsescu Traian a fost membru al Direcției de Informații Externe (DIE), deci agent specializat în transporturi de armament și spionaj militar.

Sub umbrela serviciului românesc de spionaj, extrem de lacom după bani, Băsescu a cedat propunerilor sovieticilor și a fost racolat, devenind componentul unei rețele a KGB în Europa Occidentală. Rețeaua era condusă de Silvian Ionescu, iar legătura era asigurată, în Ostende și Anvers, prin Băsescu. Pe lîngă diverși fugitivi ruși care au defectat în Vest după 1991, un spion dublu britanic, care a acționat în anii ‘80 la Anvers, descrie în detaliu activitatea de spionaj în favoarea rușilor a fostului președinte al României.

Albert Ignatenko (un general KGB, urmărit îndeaproape și astăzi de serviciile de contrainformații belgiene și olandeze), a efectuat în anii ’80 mai multe deplasări la Anvers, unde s-a întîlnit cu Băsescu în mare taină, conform celor consemnate în documentele serviciilor secrete olandeze. Tot de acolo aflăm că, în perioada în care se afla la post la Anvers, Băsescu Traian se întîlnea și cu maiorul KGB Victor Bout la aeroportul din Ostende. Ulterior, Victor Bout avea să devină cel mai mare contrabandist de armament din lume. Din anul 2004, Băsescu Traian a trecut cu arme și bagaje în tabăra cealaltă, acceptînd să colaboreze cu CIA. De aceea americanii au mizat, în extremis, pe Băsescu Traian, care era dispus la orice concesie, fiind șantajabil, atît cu problemele sale din justiție (Dosarul Flota), cît și cu tot trecutul său de spion militar și traficant de arme.

 

Cum îşi dau mînă cu mînă penali-n limba română!

Potrivit presei din România, numai în perioada 2004-2016, fostul preşedinte a fost implicat în 56 de dosare penale, în 49 dintre acestea fiind dispuse soluţii de netrimitere în judecată, iar altele redeschise după expirarea mandatului prezidenţial. Ulterior, numărul acestora a crescut pe undeva pe la vreo 70. În plus, după cum veţi vedea, cu excepţia soţiei sale, şi cei mai importanţi membri ai familiei sale au fost şi sînt implicaţi penal, iar unii condamnaţi. Ca să vedeţi de ce lui Băsescu îi place să fie moldovean de ocazie şi „imunizat şi aici”, vă ofer doar o cauză penală în care este implicat, una care seamănă a naibii de bine cu cele la care recurg cei care îi permit să fie „unionist electoral străin” în Republica Moldova! Asta aşa, ca chestie!

9 August 2000. Traian Băsescu şi cetăţeanul român Costel Căşuneanu cumpără fiecare cîte un teren de aceeaşi mărime în Aleea Privighetorilor, zona Băneasa, Bucureşti. Deşi vînzătorul este acelaşi şi terenurile sînt învecinate, Băsescu plăteşte 66.000 de dolari, iar Căşuneanu 220.000 de dolari. 15 Octombrie 2002. Băsescu vinde terenul către Costel Căşuneanu, prin intermediul unei cumnate a acestuia din urmă, cu 300.000 de dolari. 21 Octombrie 2002. Băsescu şi soţia cumpără o casă în zona Băneasa cu 280.000 de dolari. Încă nu e clar dacă suma provine din banii luaţi pe teren sau din alte surse. 12 Noiembrie 2002. Băsescu donează casa fiicei sale Ioana. Trebuie să admitem că acest şir de tranzacţii financiar-imobiliare este cel puţin suspect, de la preţurile sensibil diferite achitate aceluiaşi vînzător şi pînă la faptul că Băsescu a revîndut terenul aceluiaşi Căşuneanu. În presă s-a speculat că aceste tranzacţii ar fi fost o mită pe care Căşuneanu i-ar fi dat-o lui Băsescu, pentru nişte licenţe de transport internaţional pe care omul de afaceri le-ar fi primit în anii '90, cînd Traian Băsescu era ministru al Transporturilor. Iar achiziţia casei şi imediata donare a acesteia ar fi fost o modalitate de a spăla banii astfel obţinuţi.”

De restul dosarelor lui Băsescu nu are rost să vorbim deoarece sînt prea multe, fiind suficient să vă spunem că putem aminti unul în care este vorba şi despre retrocedarea ilegală a 67 de apartamente.

 

Familia penală a lui Băsescu despre care moldovenii habar nu au

Radu Pricop, soţul Ioanei Băsescu, fiica mai mare a lui Traian Băsescu, urmărit penal pentru complicitate la şantaj într-un dosar al unui mare asfaltator
încă din luna Mai 2015. În Noiembrie 2917, Curtea de Apel Bucureşti a dispus achitarea avocatului Radu Pricop pentru şantaj şi instigare la fals în declaraţii. În acelaşi dosar, Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, a fost condamnat la trei ani închisoare cu suspendare, pentru şantaj, trafic de influenţă, fals în declaraţii şi participaţie improprie în forma instigării la infracţiunea de fals intelectual. Decizia nu este definitivă, Radu Pricop mai este urmărit penal de procurorii DNA, într-un alt caz, pentru fals și înșelăciune în dosarul „Moșia Brătienilor”, privind retrocedări ilegale de terenuri din Argeș, în care este implicată și ANRP ca parte civilă.

Mircea Băsescu, fratele lui Traian Băsescu. În 2016, acesta a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul privind mita de 600.000 de euro pe care ar fi primit-o de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

Dragoş Băsescu, fiul lui Mircea Băsescu, trimis în judecată pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că a cerut un milion de euro de la un om de afaceri pentru a interveni la DIICOT. Dragoş Băsescu, nepotul fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost condamnat definitiv Luni, 5 Februarie 2018, de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă.

Ioana Băsescu, fiica cea mare a lui Traian Băsescu, proprietara în acte a moşiei de la Nana, pusă sub sechestru de Parchetul General într-un dosar privind retrocedări ilegale. Ioana Băsescu este cercetată penal de procurorii DNA pentru instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani, într-un dosar în care mai este cercetata şi Elena Udrea, în legătură cu finanţarea campaniei prezidenţiale din 2009. Procurorii o acuză pe aceasta că a cerut achitarea unei facturi electorale de către Oil Terminal, dar a folosit banii pentru a pleca în excursie în Cuba cu concubinul său de atunci.

Elena Băsescu, fiica cea mică a lui Traian Băsescu, apare în denunţul fostului ministru Gabriel Sandu (dosar Microsoft) pentru că 125.000 euro din şpagă au ajuns ca sponsorizare pentru campania sa de la europarlamentare.

Bogdan Ionescu, fostul soţ al Elenei Băsescu, acuzat că era intermediarul şpăgilor către persoane influente. O astfel de întîlnire, într-o benzinărie, în care a luat sacoşe cu bani, ar fi fost filmată.

Bebe Ionescu, fostul socru al Elenei Băsescu, apare în dosarul bancherilor.

Dacă în ţările cu tradiţii democratice civilizate există adevărate dinastii de politicieni cinstiţi de carieră, Băsescu pare să ne sugereze că, în România şi Republica Moldova, pot exista şi dinastii penale de politicieni. Vreţi să-l votaţi şi să-i votaţi şi pe politicienii moldoveni care-l susţin aici, votaţi-i, dar nu vă mai plîngeţi de viaţă grea!

Mihai CONŢIU