Europa incepe sa revina treptat la normalitate

Ţările europene relaxează gradual restricţiile impuse pentru a limita răspîndirea COVID-19, în contextul în care numărul noilor cazuri de infectare cu noul coronavirus rămîne în general scăzut comparativ cu perioada de vîrf, notează dpa, potrivit agerpres. În Austria, autorităţile intenţionează să relanseze la finalul lunii Mai viaţa culturală prin autorizarea evenimentelor cu cel mult 100 de spectatori. Aceştia vor trebui să păstreze între ei o distanţă de cel puţin 1 metru.

Începînd de Luni, 25 Mai, autorităţile de la Copenhaga le permit persoanelor cu reşedinţa permanentă în ţările nordice şi în Germania să călătorească pe teritoriul danez dacă ele deţin o casă de vacanţă în Danemarca sau logodnicul, partenerul ori bunicul este cetăţean danez.

O decizie privind redeschiderea frontierelor, care sunt închise de la jumătatea lunii Martie, este încă în aşteptare. Guvernul danez urmează să furnizeze pînă Vineri informaţii despre redeschiderea sezonului turistic, ţinînd cont de evoluţiile epidemiologice.

În Germania, restricţiile pentru încetinirea propagării noului coronavirus sunt relaxate în grade diferite în cele 16 landuri. Restaurantele urmează să fie deschise în întreaga ţară începînd de Luni. Unele landuri, precum Mecklenburg – Pomerania Inferioară (Nord-Est), hotelurile din staţiunile de la Marea Baltică sunt în prezent deschise germanilor cu reşedinţa în alte landuri. Hotelurile din Berlin, Brandenburg şi Saxonia Inferioară sunt redeschise de Luni, iar cele din landul Baden-Wurrtemberg începînd din 29 Mai.

În Bavaria (Sud-Est), sunt redeschise de Luni părţile indoor ale restaurantelor. Terasele în aer liber sunt deja redeschise, dar barurile rămîn închise. În Saxonia-Anhalt, barurile pot fi deschise din nou începînd din 28 Mai. De asemenea, în Berlin, Brandenburg, Saxonia Inferioară şi Mecklenburg – Pomerania Inferioară de Luni sunt redeschise piscinele în aer liber.

Începînd din 25 Mai, în Grecia călătorii neaflaţi în carantină pot lua feriboturile din partea continentală a ţării către insulele din Marea Egee şi Marea Ionică. La finalul lunii Mai, autorităţile elene urmează să anunţe lista ţărilor ai căror cetăţeni vor putea călători în Grecia fără a intra în carantină timp de 14 zile. Primele zboruri internaţionale către Atena sunt prevăzute pentru 15 Iunie. De la 1 Iulie, toate aeroporturile regionale vor fi redeschise pentru zborurile din străinătate.

În Islanda, sunt permise din nou începînd de Luni, 25 Mai, evenimentele cu cel mult 100 de participanţi.

Relaxarea măsurilor de izolare continuă şi în Italia prin redeschiderea din 25 Mai a sălilor de fitness şi a piscinelor, iar din 15 Iunie a cinematografelor şi a teatrelor. Italia intenţionează să primească din nou turişti străini de la 3 Iunie.

De la 30 Mai, în Lituania vor fi permise evenimentele publice sau private cu maximum 30 de persoane, cu condiţia respectării regulilor de igienă şi de distanţare fizică. Elevii din şcolile primare pot reveni la cursuri de Luni (25 Mai), iar redeschiderea celorlalte niveluri de învăţămînt este prevăzută pentru 1 Iunie.

Începînd de Luni, 25 Mai, Polonia le permite şcolilor primare să primească din nou elevi, dar lasă decizia la latitudinea conducerii fiecărei instituţii de învăţămînt. Universităţile vor putea găzdui cursurile pentru studenţii din anii terminali şi pe cele care nu pot fi ţinute online.

În Spania, oraşele Madrid şi Barcelona, cele mai afectate de coronavirus din Spania, au intrat de Luni în prima etapă a planului în patru faze pentru revenirea la condiţii normale. În prima fază, este permisă doar intrarea unei treimi din numărul obişnuit de persoane în biserici, muzee şi magazine. De asemenea, sunt permise grupurile de cel mult 10 persoane. Totuşi, continuă să se aplice restricţii în privinţa plimbării şi a activităţilor sportive – acestea sunt permise pentru cîte cel mult două persoane, dimineaţa şi seara, pentru cetăţenii cu vîrste între 14 şi 70 de ani. Celelalte intervale de timp sunt alocate pentru părinţi cu copii şi pentru persoane peste 70 de ani. Ieşirea din casă pentru cumpărături este permisă în orice interval orar. Aceste măsuri de relaxare au fost deja adoptate de celelalte regiuni din Spania, care au trecut de Luni dimineaţa la faza a doua a planului.