DUMITRU PULBERE A EXPLICAT IN CE MOD POT AVEA LOC ALEGERI PARLAMENTARE ANTICIPATE

Pentru mulți parlamentari moldoveni alegerile parlamentare anticipante sînt pur și simplu nedorite. Declarîndu-și dorința de a fi din nou „judecați” de alegători, mulți politicieni nu dau dovadă de sinceritate, ci pur și simplu se aliniază opiniei publice general acceptate. Declarațiile au fost făcute de fostul președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere în studioul Radio Sputnik Moldova. 

"Majoritatea deputaților actuali înțeleg că nu se vor mai întoarce în parlament. În al doilea rînd, ar trebui să existe dispoziții în legi pentru ca parlamentul să se dizolve. Dar niciun act juridic normativ nu vorbește despre posibilitatea dizolvării forului legislativ suprem al țării", a spus interlocutorul.

Potrivit expertului, chiar dacă presupunem că unul dintre deputați demisionează, atunci conform sistemului actual, următorul candidat pe lista de partid trebuie să-l înlocuiască. De asemenea, trebuie amintit că actuala componență a parlamentului a fost aleasă conform unui sistem mixt - unii dintre deputați au fost aleși conform listelor de partid, iar alții - în circumscripțiile uninominale.

Deoarece această regulă nu mai este valabilă, rezultatul va fi o confuzie completă.

„Sfatul meu pentru toți deputații și avocații este să respecte Constituția, care stabilește clar în ce caz alegerile anticipate pot fi declanșate în țară”, a conchis Pulbere.

Conform Legii fundamentale, există două modalități în acest sens - dacă nu se poate forma un guvern sau dacă deputații nu adoptă nicio lege în termen de 90 de zile.

Cu toate acestea, Curtea Constituțională urmează să explice în viitorul apropiat dacă dizolvarea parlamentului este posibilă prin votul a două treimi dintre legislatori.

Sursa: sputnik.md