China ii cere lui Trump sa nu conditioneze schimburile comerciale de dosarul nuclear Nord-coreean

China a cerut, Luni, 31 Iulie, Statelor Unite să nu lege dosarul nuclear Nord-coreean de discuțiile privind comerțul între cele două puteri, după un mesaj pe Twitter al președintelui american Donald Trump, care a acuzat Beijingul de lipsă de acțiune față de Phenian, relatează AFP.

„Considerăm că problema nucleară Nord-coreeană și schimburile comerciale sino-americane sunt două subiecte distincte, care țin de domenii complet diferite” și care „nu trebuie discutate în comun”, a afirmat ministrul adjunct al Comerțului, Qian Keming, cu ocazia unei conferințe de presă. De altfel, „relațiile comerciale sino-americane, în ansamblu, sunt reciproc avantajoase” și „SUA au obținut mari beneficii din comerțul bilateral și din cooperări în termeni de investiții'”mixte, a afirmat oficialul chinez.

Acest înalt responsabil a răspuns la o întrebare privind postarea de Sîmbătă de pe Twitter a lui Donald Trump, în care acesta părea să amenințe cu represalii împotriva Beijingului, acuzat că face prea puțin în ceea ce privește Coreea de Nord după noul tir cu rachetă balistică intercontinentală al Phenianului. "Sunt extrem de dezamăgit de China. Foștii noștri lideri stupizi le-au permis să facă miliarde de dolari din comerț pe an, și totuși ei nu fac NIMIC pentru noi în privința Coreii de Nord, doar vorbe", a scris Trump pe Twitter. "Nu vom permite ca acest lucru să continue. China ar putea ușor să rezolve această problemă", a adăugat președintele american. În mai multe rînduri, președintele american a cerut Chinei să blocheze ambițiile vecinului său Nord-coreean, dar Beijingul, care a întrerupt deja importurile de cărbune Nord-coreean, consideră că singura opțiune posibilă este dialogul.

China, principalul aliat al Phenianului, a condamnat tirul cu rachetă balistică Nord-coreean efectuat Vinerea trecută, cerînd regimului stalinist să respecte rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. Beijingul a cerut de asemenea 'tuturor părților' să dea dovadă de reținere.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat la rîndul său că, "în calitate de susținători economici ai programului nucleare balistic" al Phenianului, Beijingul și Moscova au o "responsabilitate specială" în agravarea acestei amenințări. În reacție, SUA și Coreea de Sud au efectuat Sîmbăta trecută un exercițiu militar comun, iar Seulul a anunțat accelerarea desfășurării pe teritoriul său a scutului american antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). (AGERPRES)

 

Socialmai mult