Aliatii Maiei Sandu: Rizea, condamnat penal in Romania si refugiat in Moldova

Culmea: CEC l-a înregistrat drept candidat electoral și i-a dat liste de subscripție!

Mihai CONȚIU

Vineri, 14 Mai, Cristian Rizea, fost deputat român al PSD și condamnat penal în România la patru ani opt luni de închisoare, actualmente refugiat la Chișinău, s-a înregistrat la CEC în calitate de candidat independent pentru alegerile din 11 Iulie, iar CEC i-a eliberat și listele pentru colectarea semnăturilor de susținere a lui. Asta se întîmplă în contextul în care Rizea a obținut în mod ilegal cetățenia moldovenească, cu sprijinul lui Plahotniuc. Ulterior, fostul Președinte Igor Dodon i-a retras cetățenia dobîndită în absența unui Decret prezidențial.

Rizea a primit cetățenia moldovenească pe 28 Decembrie 2017, în condițiile în care pe numele său fusese emisă o sentință, pe 7 Decembrie 2017, de către Înalta Curte de Casație și Justiție din România, definitivă prin decizia penală din 18 Martie 2019. El a fosta judecat și condamnat la închisoare, cu executare, pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. Rizea are de executat în România o pedeapsă de patru ani și opt luni de închisoare. Procurorii moldoveni i-au intentat lui Rizea un dosar în Decembrie 2020, riscînd închisoare şi în Republica Moldova, după ce a făcut declaraţii false în procesul de dobîndire a cetăţeniei.

Anchetatorii români spun că Rizea a ascuns faptul că este urmărit penal în România, faptă care îl excludea automat de la dreptul de primi cetățenia moldovenească. În Republica Moldova, Rizea și-a pierdut cetățenia moldovenească încă din 2 Noiembrie 2020, cînd fostul Președinte Igor Dodon a semnat Decretul prezidențial în acest sens. Imediat după decizia lui Dodon, Ministerul Justiției din România a trimis Republicii Moldova, pe 4 Noiembrie 2020, o cerere de extrădare pe numele lui Rizea. Cu impertinență de condamnat penal, Rizea se declară nevinovat și susține că dosarele din Republica Moldova sunt făcute la comanda liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, și a oligarhului fugar, Vladimir Plahotniuc. Ce treabă are Dodon cu asta, doar mintea lui de condamnat fugar știe, dar observați că el deja îl atacă pînă și pe binefăcătorul lui, Plahotniuc. Fără un ordin expres al lui Plahotniuc, Rizea nu ar fi obținut cetățenie moldovenească.

Demn de reținut: Plahotniuc a transformat Moldova într-un Rai al penalilor români. Rizea a făcut parte din banda politică de infractori a PSD din România cînd acest partid se afla la guvernare. Plahotniuc și PD-ul condus de el atunci erau înfrățiți cu PSD-ul român condus de fostul președinte Liviu Dragnea, acum aflat în pușcărie. Tocmai în virtutea acestor relații prietenești cu Dragnea și PSD, foarte apropiate, Plahotniuc i-a oferit refugiu lui Rizea, membru a bandei politice penale românești amintite. Plahotniuc nu colabora cu Statul român profund, ci cu mafia penală PSD-istă de la guvernare. Acum Dragnea este în pușcărie, Plahotniuc e fugar și urmărit internațional, iar Rizea a rămas fără protecția mafiei politice moldo-române.

Știind că nu mai are ce pierde și nici ce cîștiga de la Plahotniuc, imediat după ce i-a fost retrasă cetățenia moldovenească, condamnatul penal Rizea s-a transformat într-un ”aprig luptător cu corupția moldovenească” și într-un scutier politic credincios al Președintei Maia Sandu. Țintele lui sunt Dodon, pentru că i-a retras cetățenia, și Plahotniuc deoarece, crede el, nu mai are ce-i face. Din aceste considerente, dar și pentru că ”așa-i moda”, Jurnal TV, ProTv Chișinău și TV8 îl mediatizează mai dihai decît pandemia.

În tot întregul acestui context, ne întrebăm: Fiind condamnat penal în România, fiind cercetat penal în Republica Moldova, avînd cetățenia moldovenească retrasă, chiar dacă această retragere e contestată juridic de el, cum a fost posibil ca CEC să-i înregistreze candidatura și să-i elibereze și liste pentru colectarea semnăturilor de susținere? De ce procesul lui prin care a contestat retragerea cetățeniei și dosarul penal privind dobînirea ilegală a cetățeniei moldovenești nu sunt instrumentate în regim de urgență?

Pe fondu ambiguităților din spatele acestor întrebări, ne vom pomeni cu Rizea angajat în campania electorală, iar asta pentru că are destui bani ca să-și obțină 2.500 de semnături de susținere. Sigur că  nu are șanse de a intra în Parlament, dar… există faptele flagrante arătate mai sus!

În campania electorală prezidențială, pe pagina sa de Facebook, Rizea a publicat următorul îndemn: ”Mă văd nevoit să reacționez și să-i îndemn pe toți cetățenii moldoveni de bună-credință să iasă la vot în 15 Noiembrie și să voteze cu Maia Sandu, pentru ca astfel de abuzuri să nu se mai întîmple niciodată”.

Vineri, 14 Mai, cînd a depus actele necesare înregistrării candidaturii sale la Comisia Electorală Centrală, Rizea a declarat: „Respect legea și mergem mai departe alături de cetățenii Republicii Moldova. Voi reuși într-o lună să adun toate semnăturile. Alături de mine sunt oamenii simpli care au suferit abuzuri din cauza acestui sistem mafiot controlat de Dodon și Plahotniuc. Calea Moldovei este drumul european. Dacă ajung în Parlament, voi susține toate proiectele legislative promovate de PAS și Maia Sandu”.

Observați că limbajul lui ”mobilizator” este identic cu cel al Maiei Sandu? Oare din pricina unor astfel de mesaje de-ale lui, poate și din ”timiditate” față de Președinta Sandu, CEC și instituțiile de Drept tărăgănează ”cazul penalului Rizea”?

Reamintim că în campania electorală prezidențială, pe lîngă susținerea lui Rizea, Sandu a mai beneficiat și de cea a lui Andrian Candu, precum și de cea a lui Renato Usatîi, cerșită acestuia din urmă de Sandu la vedere, fără pudoare.

Privitor la cazul Rizea, este extrem de semnificativ faptul că ambasadorul român Daniei Ioniță nu scoate o vorbă, nu face nici un demers de urgentare a cercetării lui penale și aici și de expulzare în România! Doar Rizea e cetățean român care fuge de Justiția Statului pe care ambasadorul Ioniță îl reprezintă! De ce? Pentru că ambasadorul român a fost un vîrf de lance diplomatic al PSD-ului lui Dragnea și un aliat al lui Plahotniuc! Ca să se știe!