Afaceri europene cu migranti

Justiţia italiană investighează un ONG după ce a primit bani pentru preluarea unor migranţi blocaţi pe o navă comercială

Justiţia italiană investighează Mediterranea Saving Humans, o organizaţie nonguvernamentală acuzată că a primit bani din partea companiei daneze de transport maritim AP Moeller-Maersk, după ce a preluat migranţii blocaţi pe unul dintre cargourile sale, ceea ce ONG-ul dezminte, a relatat presa italiană, citată de AFP.

Maersk ar fi vărsat 125.000 de euro către Idra, o societate controlată de ONG-ul Mediterranea Saving Humans, imediat după ce aceasta a recuperat în luna Septembrie 27 migranţi aflaţi de mai mult de o lună pe una dintre navele companiei daneze în urma refuzului Italiei şi Maltei de a-i primi.

ONG-urile care deţin nave ce acţionează pentru salvarea migranţilor între Libia, Malta şi Italia sunt adesea criticate în Italia, unii acuzîndu-le de colaborare cu traficanţii de migranţi.

Mediterranea a transmis că este vizată de o vastă operaţiune a Poliţiei ordonată de un procuror al Parchetului din oraşul Ragusa, denunţînd o ”cruciadă personală” a acelui procuror împotriva ONG-urilor şi acuzaţii ”bazate pe speculaţii care se vor topi precum zăpada la soare”.

Potrivit cotidianului La Repubblica, comandantul navei ONG-ului, şeful său de misiune şi armatorul navei sunt suspectaţi de asociere ilegală pentru favorizarea imigraţiei ilegale şi de încălcarea codului maritim. Publicaţia italiană mai scrie că, la o lună după ce migranţii au fost transferaţi pe nava Mare Jonio a ONG-ului Mediterranea, Maersk a efectuat plata către aceasta din urmă.

Şeful misiunii ONG-ului, Luca Casarini, citat de acelaşi ziar, afirmă că acei bani nu au ”nimic de-a face” cu activităţile de salvare a migranţilor şi corespund unei plăţi pentru o misiune de consultanţă asupra gestiunii porturilor.

În acest timp, într-un comunicat emis de compania AP Moeller-Maersk, aceasta menţionează că nu a fost contactată de autorităţi în cadrul acestei anchete, dar va colabora dacă va fi solicitată.